Legendarische soulzangeres Aretha Franklin overleden

De Amerikaanse soulzangeres Aretha Franklin is donderdag op 76-jarige leeftijd overleden in haar woning in de Amerikaanse stad Detroit. Dat heeft haar manager bekendgemaakt. In een verklaring staat dat The Queen of Soul is overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Dat is bevestigd door oncoloog Dr. Philip Phillips van het Karmanos Cancer Institute in Detroit.

De in 1942 geboren Afro-Amerikaanse Franklin wordt de ‘Queen of Soul’ genoemd. Vanaf 10-jarige leeftijd staat Franklin al alleen op het podium te zingen, vier jaar later reist ze rond om in verschillende kerken op te treden. Haar vader, op dat moment een redelijk populaire zanger in de geloofsgemeenschap, fungeert als haar manager. De carrière van Franklin begint echt een hoge vlucht te nemen als ze in 1960 een contract bij de Amerikaanse platenmaatschappij Columbia tekent, waar niet veel later het door haar gezongen Today I sing the Blues verschijnt. In de daaropvolgende drie jaar wordt Franklin voor de derde keer moeder en worden er drie albums van haar uitgebracht.

In haar leven won ze onder andere achttien Grammy’s en was de eerste vrouw die een plek kreeg in de Rock & Roll Hall of Fame in 1987. Tot haar grootste hits behoren onder meer RespectI Say a Little Prayer, Chain of Fools, Think en I Knew You Were Waiting (For Me).

De muziek van Franklin was de soundtrack van vele films en zelf was ze te zien in enkele films, waaronder Muscle Shoals, Bobby, The Blues Brothers en Blues Brothers 2000. Eerder werd bekend dat Jennifer Hudson de rol van Aretha Franklin zal gaan spelen in een film over het leven van de Queen of Soul. De film van MGM gaat over de gehele carrière van de soullegende.

R.I.P. Aretha Franklin 1942 – 2018