[LIVEBLOG] – Primetime Emmy Awards 2015

Vannacht worden voor de 67ste keer de Primetime Emmy Awards uitgereikt voor de beste televisieseries. Wij hebben besloten om alle nieuwtjes van de ceremonie zo snel mogelijk op deze liveblog te plaatsen. Dit zal gedaan worden door Kevin Plaatje. Geen enkel hoogtepunt of dieptepunten zal hem ontgaan.

Voordat we beginnen, wil ik het even kort hebben over de grote kansmakers in de grote categorieën. Bij de drama series is er goede hoop voor Mad Men, die dit jaar het laatste seizoen beleefde. Ook is Game Of Thrones grote favoriet voor dezelfde prijs.

In de categorie komedie is de competitie iets minder groot. Vele hopen op de 6e winst voor Modern Family, die daarmee een record zal vestigen. Anderen zien graag het populaire Transparant winnen.

Wie er ook zullen gaan winnen, je zult het de hele nacht kunnen volgen op deze pagina. Ieder half uur zal de pagina worden bijgewerkt.

02:00 – De show gaat beginnen. Na alle jurken en stijve pakken die over de red carpet zijn geweest, gaan we naar Andy Samberg die de show zal openen. Zal hij dit doen met een grappige monoloog of een teleurstellend debacle?

02:10 Andy Samberg komt binnen met een geweldige montage van de TV-series van 2015, waarin hij eigenlijk meteen zijn hoogtepunt pakt. Zijn openingsmonoloog begint met ontzettend veel pauzes die ietwat ongemakkelijk aanvoelen.

02:15 – Amy Poehler en Amy Schumer geven de prijs weg voor Beste Actrice in een Bijrol (Komedie) aan Alison Janney voor Mom. Ze zet hiermee een record neer, doordat ze de enigste actrice is die 7 Emmy’s heeft gewonnen voor acteren. Ik ben het niet helemaal eens met haar winst. Zeker niet nadat Gaby Hoffmann in Transparant een sterke balans wist te vinden tussen drama/komedie met haar rol. Ook het feit dat er 8 genomineerden waren in deze categorie was nogal belachelijk. Nog even en ze geven nominaties weg aan iedereen die maar een enkele grappige zin zegt in een TV-serie.

02:25Veep wint de award voor het beste schrijfwerk voor een komedie serie. Dankzij de scherpe grappen over de Amerikaanse politiek is dit zeker verdient. Jammer dat er geen liefde is voor Will Forte en zijn hilarische scenario voor de pilotaflevering van The Last Man On Earth.

02:30 – Ricky Gervais komt zoals elk jaar lekker elegant binnen. Hij houdt een praatje over hoe hij dit jaar opnieuw geen Emmy zal winnen, en begint letterlijk te huilen. Het is komisch, maar niet zo komisch als de winst voor Tony Hale voor Veep. Hij is erg grappig in de show, maar iedereen (waaronder mezelf) hoopten toch echt op meer liefde voor nieuwkomer Titus Burgess van Unbreakable Kimmy Schmidt.

02:40 – Het ziet er toch naar uit dat er zeker wat liefde is voor de transseksuele komedie/drama Transparant. Winnaar Bradley Cooper (tijdens de creative Emmy’s vorige week) geeft een beeldje geeft aan Jill Soloway voor Beste Regie. Ze heeft een duidelijk boodschap over de wet die voorkomt dat transseksuele mensen die een woning  mogen hebben in Amerika.

02:45 – ……en als dat nog niet genoeg is, wint Jeffrey Tambor meteen de Emmy voor Beste Acteur in een Hoofdrol (Komedie). Zijn speech loopt een beetje uit. Waarbij hij zijn Emmy doneert aan de transseksuele gemeenschap. De kansen dat de show ook de prijs voor Beste Komedie Serie kan gaan winnen wordt steeds groter. Alhoewel Modern Family vorig jaar onterecht deze won, maar geen enkele andere prijs die avond binnen sleepte.

02:55 – Elke Emmy show heeft een ‘WTF’ moment. Dit jaar komt die van Andy Samberg en Seth Meyers met een mislukte sketch. Hierin geven ze een neppe prijs aan hun oude baas Lorne Michaels. Dit is de man achter Saturday Night Live. Daarna wordt een Emmy uitgereikt aan de Amerikaanse versie van The Voice. En dat is alles wat ik daar over zal zeggen. De Reality categorie is zo onbelangrijk oor de Emmy’s, dat ze er doorheen gaan zonder zelfs maar een montage te tonen van wat er dat jaar allemaal uitgezonden werd.

03:00 – Mag er gezegd worden dat ik al 5 commercial blokken heb gezien in het laatste uur. Een traditie op Amerikaanse televisie, die het aantrekkelijk maakt voor mensen om alles tegenwoordig online te willen kijken.

03:10 – Terrence Howard en Taraji P.Henson komen op het podium om de prijs voor Beste Schrijver van een Tv-Film/Mini-serie aan Olive Kitteridge te geven. De winnares komt zo hard het podium op rennen, dat je bang bent dat ze een Jennifer Lawrence zal flikken en er regelrecht van afvalt. We gaan daarna meteen door naar Beste Vrouwelijke Bijrol in een Tv-Film/Mini-serie voor Regina King in American Crime. Haar rol was erg sterk. Met de tamelijk zwakke concurrentie, die voornamelijk bestond uit acteurs uit American Horror Story, was het geen grote verrassing.

03:15 – John Oliver gaat op een zalige escapade om het hele concept van ”Limited Serie” te beledigen. Volgens hem zal elke serie maar ‘limited’ te zien zijn op tv,…met als uitzondering Jeopardy. Terwijl hij dit doet, krijgt Olive Kitteridge weer een award voor beste regie. Dit voor een serie waarvan ik de naam nu al vergeten ben. Het is geen alzheimer, maar gewoon een lak aan interesse voor deze saaie mini-serie die meer waardering krijgt dan dat het eigenlijk verdient.

03:30 – Maggie Gyllenhaal en Liev Schreiber geven een prijs aan Bill Murray, maar die is helaas niet aanwezig. Hierna krijgen we een grappige sketch met Andy Samberg, waarin hij simpelweg het einde van Mad Men ruïneert. Vervolgens gaat de teleurstellende winst voor Olive Kitteridge vrolijk door. Frances McDormand wint voor haar hoofdrol. Haar speech bevat een simpele ”Thank You”, waarna ze terugkeert om Fargo te beschermen van William H. Macy. Ik denk dat ik maar een grapje maak over de speeches, want degene die ze ontvangen zijn zoals gewoonlijk moeizaam om na te kijken.

03:31 – Heb zojuist mijn belasting helemaal in orde kunnen maken, omdat de commercials langer zijn dan een boeklezing van John Malkovich.

03:40 – Andy Samberg doet opnieuw een leuke sketch waarin Tatiana Maslany en Tony Hale bonen eten op de verlate Red Carpet. Hierna is het aan Lady Gaga de beurt om Richard Jenkins de Emmy te geven, maar niet voordat er nog even gelachen moet worden om Ricky Gervais dat hij niet gaat winnen.

03:41 – Fred Savage (van The Wonder Years) verschijnt op het podium. Hij vertelt over alle finales van de series die er dit jaar te zien zijn geweest. Dat waren me er toch verschrikkelijk veel. Van Sons Of Anarchy tot Parenthood en The Daily Show tot The Late Show With David Letterman. De montage brengt zeker een mini-traantje in mijn oog, omdat we een flink aantal briljante series/series verloren. Maar gelukkig kijken we ook naar de toekomst. Er wordt ons een groot arrangement aangeboden van programma’s die ons de komende jaren zullen vermaken.

03:44 – Tot grote ergernis van mezelf wint Olive Kitteridge natuurlijk de Emmy voor Beste Limited Serie/Mini-Serie. Ik heb daar verder niks op te zeggen, want het leek er op dat het niemand wat kon schelen.

03:55 – Het is nu tijd voor Variety, wat betekent dat het schrijfwerk een reeks grappige intro’s oplevert. The Daily Show gaat er vandoor met de winst doordat het waarschijnlijk de laatste keer was met Jon Stewart. Hierna was het tijd voor een nieuwe categorie namelijk Variety Sketch Show, waarvan de eerste meteen een geweldige is; Inside Amy Schumer. Het was maar de vraag of zij in de voetsporen van Lena Dunham en Louie C.K kon staan, en met deze winst bewijst ze dat.

03:57 – Ik heb ondertussen een prostaatonderzoek gekregen tijdens het wachten op de commercials.

04:05 – Voormalig rapper en haaien-overlever LL Cool J geeft de welverdiende Emmy voor Beste Late Night Show aan The Daily Show. Dit is de laatste keer dat we Jon Stewart waarschijnlijk ooit zullen horen praten. Dus ik genoot ervan.

04:09 – We zijn inmiddels aangekomen in de categorie Drama!

04:10 – Reg E Cathy  won de Emmy voor Beste Gastrol in een Drama Serie voor House Of Cards. Hij mag de de prijs voor Beste Schrijfwerk weggeven aan Game Of Thrones, wat voor vele geen verrassing zal zijn.

04:20 – Scream Queens Jamie Lee Curtis en Emma Roberts beginnen de serieuze prijzen weg te geven, om te beginnen met Uzo Aduba die wint voor Orange Is The New Black. Zij is de allereerste actrice die zowel deze prijs weet te winnen in beide categorieën (komedie en drama). Om heel eerlijk te zijn had ik gehoopt op winst voor Lena Headey of Joanna Frogatt. Ze hadden beide dit jaar te maken  met een verkrachting of vrouwelijke schaamte. Scènes die moeilijk zijn om naar te kijken.

04:25 – In de lange tijd dat de commercials bezig zijn van FOX ben ik inmiddels al afgestudeerd voor Rechten, en nu bezig met de procedure om deze commercials te verbannen!

04:30 – Viola Davis geeft een Beste Acteur in een Bijrol (Drama) aan Peter Dinklage. Hij vindt het duidelijk niet leuk om op podium te staan en een speech te houden, ondanks een grapje. Deze prijs had moeten gaan na Jonathan Banks, daar ben ik heel eerlijk in. Nu tijd voor het depressieve gedeelte met de In Memorium section.

04:40 – Tina Fey komt op podium en geeft na haar grappige introductie eindelijk dan de Emmy aan Jon Hamm voor Mad Men. Hij werd eerder 16 keer genomineerd.

04:44 – Adrien Brody komt heeft een award aan Viola Davis voor How To Get Away With Murder. Totaal onterecht, aangezien Tatiana Maslany dit seizoen 6 rollen speelde. Ze had daardoor zoveel meer werk en overtuiging te doen dan haar andere genomineerde. Davis is heel goed, begrijp me niet verkeerd, maar dit was niet haar jaar!

04:50 – Niemand minder dan legende Mel Brooks komt het podium op om de prijs voor Beste Komedie serie uit te reiken aan Veep. Modern Family wist dus niet het record te breken.

04:58 – En uit het niets komt komiek Tracy Morgan het podium op om iedereen te bedanken voor alle goede wensen die hij heeft gekregen het voorgaande jaar. Dit nadat hij een zware hersenbeschadiging opliep na een wreed ongeluk. Vervolgens werd de prijs voor Beste Drama serie uitgereikt aan Game Of Thrones. Inderdaad, die serie met draken en naakte vrouwen pakt toch de laatste glorie, en laat Mad Men in de kou achter.

05:00 – Dat waren de Emmy’s voor 2015. Een tamelijk voorspelbare show waarin de grote winnaars Veep, Game Of Thrones, Olive Kitteridge en Transparant alles leken te winnen. En waarbij er amper iets overbleef voor de rest. Andy Samberg speelde op safe met een aantal scherpe grappen, maar voornamelijk een traditionele hosting klus waar alles zo snel mogelijk voorbij moest zijn. Hopelijk tot volgend jaar!