MGM verliest Tomb Raider rechten, Alicia Vikander niet meer Lara Croft

De rechten van Tomb Raider in handen van MGM zijn verlopen, zo laat The Wrap weten. Dit betekent dat de filmrechten van de populaire videogame franchise in handen zal komen van een andere studio. De geplande sequel zal geschrapt worden, en de rol van Lara Croft zal naar verwachting niet langer gespeeld worden door Alicia Vikander

MGM heeft de rechten teruggegeven aan producer Graham King en zijn GK Films na negen jaar de IP in bezit te hebben gehad. Hoewel een sequel op de Tomb Raider film uit 2018 gepland stond kwam het project niet van de grond. Vikander leidde de Tomb Raider reboot van MGM en GK Films, die wereldwijd $ 275 miljoen verdiende. Het vervolg zou eerst geregisseerd worden door Ben Wheatley en daarna door Misha Green. Voor het behouden van de rechten moest MGM groen licht geven aan de sequel voordat een bepaalde deadline werd bereikt, en die deadline was afgelopen mei.

Openingsbiedingen voor de rechten hebben sinds vorige week geleid tot een biedingsoorlog, met studio’s en streamers die op zoek zijn naar het avontuurlijke IP op basis van de gelijknamige videogameserie die begon in 1996. Angelina Jolie speelde in eerder Paramount’s Lara Croft: Tomb Raider in 2001 en het vervolg Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life in 2003.

Vikander gaf een update dat een follow-up “in de handen van iemand anders” is nadat Amazon MGM kocht voor $ 8,5 miljard in maart 2022. In een interview Entertainment Weekly vertelde ze de mogelijkheid om de film te maken af te wachten.

“With the MGM and Amazon buyout, I have no clue. Now it’s kind of politics. I think Misha and I have been ready, so it’s kind of in somebody else’s hands, to be honest.”

Nu wordt dat geplande vervolg dus geschrapt om plaats te maken voor een nieuwe reboot, waarschijnlijk zonder Vikander.

Een bron vertelde de outlet dat de biedingsoorlog heeft geleid tot een “voedselwaanzin” onder studio’s en streamers. De Amazon-MGM-deal bracht meer dan 4.000 films en 17.000 tv-shows naar Amazon Prime Video, waaronder de IP’s van James Bond, Pink Panther en de Rocky -franchise, naast Tomb Raider.

MGM verliest Tomb Raider rechten

Tomb Raider verscheen in 2018 en werd geregisseerd door Roar Utaugh. Hoofdrollen waren er voor Alicia VikanderWalton GogginsDominic WestHannah John-KamenKristin Scott Thomas en Daniel Wu.

In de film zagen we een jongere Lara Croft dan uit het Angelina Jolie-tijdperk. Ze ging op reis naar het mystieke eiland Yamatai op zoek naar antwoorden op de verdwijning van haar vader. De setting kwam rechtstreeks uit de eerste van de Square Enix-videogames. Tegen het einde beseft Croft dat de snode Trinity-organisatie verder reikt dan ze zich realiseerde.

Tomb Raider verdiende wereldwijd $274,7 miljoen, hoewel critici de film grotendeels niet positief beoordeelden.