Natuurkundige Stephen Hawking overleden

Recentelijk is de Britse natuurkundige, wiskundige en kosmoloog Stephen Hawking overleden. Hij werd 76 jaar oud. Hawking wordt gezien als een van de grootste wetenschappers van deze tijd. In een verklaring laat de familie weten diep bedroefd te zijn:

“We are deeply saddened that our beloved father passed away today. He was a great scientist and an extraordinary man whose work and legacy will live on for many years. He once said, ‘It would not be much of a universe if it wasn’t home to the people you love.’ We will miss him forever.”

Hawking werd vooral bekend door zijn onderzoek naar zwarte gaten, plaatsen in het heelal met heel veel zwaartekracht waar niets uit kan, ook geen licht. Hawking ontdekte daar een straling, die naar hem werd vernoemd. Ook ontwikkelde hij het begrip imaginaire tijd in de kosmologie. Met deze imaginaire tijd hoopte hij singulariteiten (punten in de kosmos waar normale natuurkundige wetten niet gelden) te kunnen oplossen, zoals bij de oerknal en in zwarte gaten.

Hawking heeft zijn medewerking aan diverse televisieseries verleend. Hij was te zien in de serie Into the Universe with Stephen Hawking. Verder speelde hij in Star Trek: The Next Generation een korte rol als hologram van zichzelf. In afleveringen van The Big Bang Theory is hij als zichzelf te zien. In The Simpsons, Family Guy, Futurama, Dexter’s Lab en The Fairly OddParents verscheen hij als tekenfilmfiguur. De makers van de hitserie The Big Bang Theory hebben op social media bedroefd gereageerd op het overlijden van wetenschapper Hawking. Hij had een bijrol in zeven afleveringen van de komedie. Na aanleiding van het nieuws dat Stephen Hawking overleden is, plaatsten de makers van de serie op Twitter onderstaande groepsfoto van Hawking met de zeven vaste hoofdrolspelers.

Naast zijn optreden in televisieseries werd hij vaak verbeeld in diverse films. Onlangs door Oscarwinnaar Eddie Redmayne in The Theory of Everything, die zijn opgang naar roem en relatie met zijn eerste vrouw Jane, in kaart bracht. Redmayne reageerde op het nieuws dat Stephen Hawking overleden is met:

 “We have lost a truly beautiful mind, an astonishing scientist and the funniest man I have ever had the pleasure to meet. My love and thoughts are with his extraordinary family.”

Op zijn twintigste werd bij Hawking amyotrophische lateral sclerose (ALS) geconstateerd. Dat is een ongeneeslijke ziekte die de zenuwcellen die de spieren aansturen aantast tot het lichaam helemaal verlamd is. Alleen de hersenen worden niet helemaal aangetast. Hawking belandde in een rolstoel. Ondanks zijn ziekte lukte het hem zijn doctoraat te halen, werd hij hoogleraar gravitationele natuurkunde en hoogleraar wiskunde, op een leerstoel die eeuwen daarvoor bekleed werd door Isaac Newton. Hawking bekleedde deze leerstoel tot 2009. Hij bleef zijn leven lang als hoogleraar verbonden aan de universiteit van Cambridge.

R.I.P. Stephen Hawking 1942 – 2018