Blog | Nee, Olcay Gulsen, DCC is duidelijk niet je element… (Immy Verdonschot)

Afgelopen weekend (18 & 19 november) waren wij weer aanwezig op Dutch Comic Con – Winter Edition. Een heerlijk weekend vol merchandise, panels met acteurs en vooral veel bezoekers in hun element: als cosplay of gewoon als zichzelf. En dan toch een nare nasmaak. Waarom? RTL Boulevard.

Voor wie het niet heeft gezien, op zaterdag was Olcay Gulsen van RTL Boulevard aanwezig op Dutch Comic Con. Ze had zich zelfs in een strak latex pak met Batwoman-masker (?) gehesen om in de sfeer op te gaan. In de video die is gemaakt geeft ze cijfers aan de vele cosplayers die natuurlijk te zien waren. De video heet ‘Olcay helemaal in haar element op Dutch Comic Con’. Het probleem? Dat was ze dus helemaal niet.

Aan het einde van het segment zegt ze ‘eens, maar nooit meer’ en laat ze weten dat mensen vooral moeten gaan ‘als ze willen lachen’. Dit valt bij veel mensen, vooral dus bezoekers, helemaal verkeerd, zo ook bij mij. Sinds zaterdagavond zit het me al dwars en de beste manier om hier overheen te komen is door het van me af te schrijven. Vandaar deze blog.

In RTL Boulevard worden bezoekers en vooral ook cosplayers afgeschilderd als ‘gekken’ die door de rest van de wereld maar niet begrepen kunnen worden. Het lijkt bijna alsof ze het vergelijken met een dierentuin waar je aapjes kan kijken. Serieus? Is dat hoe weinig respect deze ‘betere mensen’ voor de conventie-wereld hebben? Want de bezoekers van dit soort conventies zijn de aardigste en meest vrolijke mensen die je maar tegen kan komen. En door het zo in het nieuws te brengen schendt het het vertrouwen van die bezoekers.

Voor velen is zo’n conventie een van de weinige plekken waar ze zichzelf kunnen zijn. Toen ik acht jaar geleden voor het eerst naar een conventie ging in Engeland, was deze volledig gericht op het werk van Joss Whedon. Ik ben al jaren mega Buffy the Vampire Slayer-fan, maar had weinig mensen om me heen die die passie deelden. Toen ik op de conventie kwam ging er een wereld voor mij open: het was heerlijk om omringd te zijn met alleen maar mensen die net zo enthousiast over dezelfde dingen konden praten als jij. Je voelt je eindelijk een keer begrepen.

Toen Dutch Comic Con zo’n drie jaar geleden begon was ik dan ook superblij, want eindelijk hoefde ik niet naar een ander land te vliegen om dit soort gesprekken te houden en dat soort passies te delen. Want ook daar keek niemand gek op wanneer je ontzettend enthousiast bent over een film of serie, zo erg zelfs dat je er kleding of andere merchandise van wil kopen. Of wanneer de unieke mogelijkheid zich een keer aandient – in Nederland – om met een acteur op de foto te gaan of een handtekening te halen!

Want leg mij eens uit Olcay Gulsen, in hoeverre is dat anders dan al die voetbalfanaten die uren buiten een deur staan om een selfie te nemen met een voetballer die in een auto voorbij rijdt? Je kan zeggen dat hoort bij de ‘sterrenstatus’, maar ik geef de voorkeur aan geplande fotomomenten in plaats van een bekende te storen in het dagelijkse leven. Daarnaast is het een professionele fotoshoot, dus heb je zekerheid het mooie moment waarop je mogelijk wel je held ontmoet goed wordt vastgelegd.

Ik dacht dat we de tijd van dit soort respectloze visies van Olcay Gulsen voorbij waren… Waarom is het nodig om zo neerbuigend te doen over mensen die dagen, weken en soms zelfs maanden of jaren steken om hun kostuums te perfectioneren? Alleen omdat anderen niet kunnen begrijpen dat ze hier intens van genieten. Niet alleen dat, maar een conventie is juist de plek waar deze cosplayers begrepen worden en zelfs bewondering krijgen van anderen. Waar zij niet als ‘gekken’ worden aangekeken, maar in de spotlight kunnen staan of op de foto gaan met andere bezoekers.

Misschien verdienen de bezoekers dan juist wel meer respect, omdat op dit soort conventies iedereen gelijk is. En het niet uitmaakt of je uren aan een kostuum hebt zitten werken, of je simpelweg een shirt of vest aantrekt met een verwijzing of logo van waar je dan ook fan van mag zijn. Want bij dit soort bijeenkomst kun je het eindelijk delen, zijn er eindelijk mensen die je kleding begrijpen en komen velen erachter dat ze echt niet zo alleen zijn als ze denken.

Dus nee, Olcay Gulsen, ‘als je wil lachen’ dan moet je NIET naar Dutch Comic Con of ook maar enige vergelijkbare conventie gaan. Dan moet je juist wegblijven. Natuurlijk is iedereen welkom, maar laat ze daarbij ook gewoon in hun waarde. Stel je er oprecht voor open, dan zal je zien hoe geweldig die conventie-wereld daadwerkelijk is.

Xoxo,

Immy