One Flew over the Cuckoo’s Nest actrice Louise Fletcher overleden

De Amerikaanse actrice Louise Fletcher is op 88-jarige leeftijd overleden. Ze stond vooral bekend om haar Oscar winnende rol als Nurse Ratched in One Flew over the Cuckoo’s Nest (1976). Fletcher’s rol zou de geschiedenis in gaan als een van de meest notoire filmslechteriken.

Louise Fletcher overleden

Estelle Louise Fletcher werd geboren in Birmingham, Alabama. Haar ouders waren doof; en werkten met doven en slechthorenden. Fletcher leerde van een tante spreken. Ze studeerde aan de Universiteit van North Carolina; tijdens een reis kwam ze in Los Angeles terecht en stuitte ze al snel op het acteer vak.

De jonge actrice maakte haar filmdebuut in 1958 met optredens in Playhouse 90, naast andere televisieshows. Het jaar daarop speelde ze gastrollen in Maverick, 77 Sunset Strip en The Untouchables. In 1963 maakte ze haar speelfilmdebuut met A Gathering of Eagles, maar kort daarna onderbrak ze haar acteercarrière tijdelijk voor het opvoeden van haar kinderen.

In 1973 hervatte Louise Fletcher haar beroep met een gastoptreden in Medical Center. Ze speelde een ondersteunende rol in Thieves Like Us – een film die haar man, Jerry Bick, aan het produceren was. Regisseur Milos Forman zag de film en koos haar uit om de rol van Nurse Ratched in One Flew over the Cuckoo’s Nest te spelen.

De klassieke film, gebaseerd op de roman van Ken Kesey, draait om de tirannie van het personeel in een psychiatrische instelling. In 1976 won One Flew over the Cuckoo’s Nest vijf Oscars, waaronder die voor beste film, beste acteur voor Jack Nicholson en beste actrice voor Louise Fletcher. In de tv-special van het American Film Institute “AFI’s 100 Years… 100 Heroes & Villains” werd Fletchers verpleegster Ratched uitgeroepen tot de op vier na grootste schurk in de filmgeschiedenis – en de op een na grootste vrouwelijke schurk, na de Wicked Witch of the West. Volgens filmcriticus Roger Ebert belichaamde Fletcher’s personage volledig de kwaliteiten die we allemaal hebben geleerd te vrezen in een bepaald soort vrouwelijke autoriteitsfiguur.

De rol van Nurse Ratched had zo’n invloed op Fletcher’s carrière dat ze in latere jaren veel slechteriken zou spelen. Gelukkig kreeg ze ook nog rollen aangeboden waarmee ze kon ontsnappen aan typecasting. In Natural Enemies uit 1979 speelde ze tegenover Hal Holbrook, een echtgenoot die zijn familie vermoordt. Criticus Richard Winters schreef:

“Fletcher is quite good playing the polar opposite of her Nurse Ratched character. Here she is vulnerable and fragile instead of rigid and authoritative and even has a scene inside a mental hospital as a patient. The fact that she can play such different characters so solidly proves what a brilliant actress she is.”

Op tv speelde Fletcher familiematriarch Peggy ‘Grammy’ Gallagher, een sluwe ex-gevangene die toch een relatie met haar kleinkinderen wilde, op Showtime’s Shameless. Ze werd genomineerd voor een Emmy voor gastrollen in Picket Fences in 1996 en voor Joan of Arcadia in 2004. Ze was het meest recent te zien in de film A Perfect Man uit 2013 met in de hoofdrollen Liev Schreiber en Jeanne Tripplehorn.

R.I.P. Louise Fletcher 1934 – 2022

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter