Pathé presenteert Bankier van het Verzet in de Koepel

Op vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 mei, 20.45 uur presenteert Pathé in de Koepel in Arnhem speciale voorstellingen van de speelfilm Bankier van het Verzet. Diverse scènes van de Nederlandse oorlogsthriller met Barry Atsma en Jacob Derwig werden in deze voormalige gevangenis opgenomen.

Met de vertoning van de speelfilm Bankier van het Verzet in de Koepel presenteert Pathé een unieke ervaring op een bijzondere locatie. Het rijksmonument De Koepel in Arnhem is een voormalige gevangenis die in 1886 door Johan Metzelaar werd ontworpen. Op 11 mei 1944 werden bij een geslaagde overval op de koepelgevangenis twee verzetsstrijders bevrijd. De Koepel wordt nu gepacht door Prison Experience dat er door het jaar diverse activiteiten organiseert, zoals exposities en rondleidingen. Bij de vertoningen van Bankier van het Verzet kleedt het bedrijf de koepelgevangenis aan in de sfeer van de film en verzorgt het de horeca en rondleidingen door oud-werknemers van de gevangenis.

Als bankier Walraven van Hall (Barry Atsma) in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Samen met zijn broer, Gijs van Hall (Jacob Derwig), bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Als ook dat niet genoeg is bedenken de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse Bank uit gesluisd. Maar hoe grootschaliger de operatie wordt, hoe meer mensen er vanaf weten. Iedere dag neemt de kans toe dat iemand dat ene foutje maakt dat een einde kan maken aan de daden en het leven van het bankier van het verzet. Bankier van het Verzet is het waargebeurde, onbekende verhaal van Nederlands grootste verzetsheld.

De regie is in handen van Joram Lürsen (o.a. Het Verlangen, Publieke Werken, Alles is Liefde) en het scenario is geschreven door Marieke van der Pol & Thomas van der Ree. De hoofdrollen worden vertolkt door Barry AtsmaJacob DerwigPierre BokmaFockeline Ouwerkerk en Raymond Thiry.

De film is geproduceerd door NL Film in co-productie met de EO en Zilvermeer Productions. De film is tot stand gekomen met bijdragen van het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive en het CoBo Fonds.