Blog | Penoza tot nu toe (Dennis van Elten)

In 2010 werd Nederland op z’n kop gezet met de misdaadserie Penoza. Er is nog nooit zo’n sensationele serie geweest die Nederland zo lang in de ban heeft gehouden. Vanavond begint er het vierde seizoen van Penoza. Voordat de eerste aflevering begint wil ik de voorgaande drie seizoenen bespreken. Tevens bespreek ik mijn favoriete personages. Dit allemaal om jullie voor te bereiden op het nieuwe seizoen.

Seizoen 1

In acht afleveringen zien wij het verhaal van Carmen (Monic Hendrickx) en Frans (Thomas Acda) van Walraven. Op het oog lijkt het een doorsnee gezin, maar dit gezin heeft een geheim. Frans zit in de wiethandel met zijn vrienden Irwan de Rue (Fedja van Huêt) en Steven Breusink (Marcel Hensema). Deze samenwerking veranderd als Irwan een handeltje cocaïne steelt van drugsbaas Christiaan Schiller (Filip Peeters). Dit leid uiteindelijk tot de dood van Frans. Hierdoor moet zijn vrouw Carmen strijden tegen Schiller en ook uitzoeken wie er achter de dood van haar man zit. Zij krijgt hulp van haar vader André de Rue (Tom Jansen) en Luther (Raymond Thiry), twee heren met ook hun eigen geheimen. Met haar gezin in het waagschaal komt er een kant van Carmen naar boven die zij niet van zichzelf kende. Ondertussen zit rechercheur Jim Leeflang (Hajo Bruins) op haar hielen. Het eerste seizoen weet alle verhaallijnen mooi samen te brengen met een dosis drama en actie. Het eerste seizoen was zo’n succes dat het doorverkocht werd aan Amerika. Deze versie kreeg de titel Red Widow en was in 2013 te zien.

Seizoen 2

2013 zag het tweede seizoen van Penoza na het grote succes van het eerste seizoen. De cast werd aangevuld met John de Weerdt (Eric Corton), Raul ‘Speedy’ Willems (Mads Wittermans), Reina Pasalic (Eva van de Wijdeven), Koen de Weerdt (Joost Koning), Henk Ooms (Willem Nijholt), Moes Eski (Marwan Kenzari) en Justine de Heer (Jacqueline Blom). In het tweede seizoen beginnen Carmen en haar kinderen helemaal opnieuw, nadat zij terugkomen uit Australië. Haar vader Andre en haar broer Irwan zitten in de gevangenis door toedoen van Carmen. Andre ontdekt dat hij nog maar kort te leven heeft en wil zijn kinderen goed achterlaten. Als Irwan uit de gevangenis komt wordt hij onthaald door Berry Reitens (Loek Peters) de ex-handlanger van Schiller. Berry werkt nu voor Henk Ooms (Willem Nijholt), een man die een verleden heeft met Andre. Nadat Carmen terugkomt op haar getuigenis komt zij in het kielzog van Officier van Justitie Justine de Heer (Jacqueline Blom). Zij zet alles op alles om wraak te krijgen. Carmen zit alweer snel tot haar nek toe in de misdaad, met haar gezin in de waagschaal.

Seizoen 3

In het derde seizoen van Penoza zien we Carmen en haar kersverse man John. Ze zijn nu een gecombineerd gezin met Carmen’s kinderen en John’s zoon Koen en Carmen’s moeder Fiep Homoet (Olga Zuiderhoek). Carmen is ook pleegmoeder geworden van Irwan Jr., het zoontje van haar overleden broer Irwan. Aan het einde van seizoen 2 werd Carmen’s wereld op z’n kop gezet en de familiebanden flink ontwricht. Carmen werd verder meegesleurd in een wereld vol misdaad en geweld. In deze wereld zit ze nog steeds, samen met Berry en Reina. Carmen moet het opnemen tegen een Mexicaans kartel. De cast wordt aangevuld met Lucas ‘Storm’ Albema (Gijs Naber). Dit seizoen eindigt met een cliffhanger die op 13 september 2015 opgehelderd gaat worden.

Penoza greep mij door de combinatie van drama en actie. De serie is niet voorspelbaar en zit vol intrige. Een van mijn favoriete karakters is moeder Fieb die al drie seizoenen de familie bij elkaar houdt en op de achtergrond meer doet dan iedereen denkt. Daarnaast is Berry ook een van mijn favoriete. Deze gangster heeft een hart van goud en heeft een speciale band met Nathalie. Of dit na seizoen drie nog zo is valt nog maar te bezien, aangezien Berry de vriend van Nathalie heeft neergeschoten.

Ieder seizoen krijgt een van Carmen’s kinderen het moeilijk. In het eerste seizoen moet Boris het trauma van de dood van zijn vader verwerken. In seizoen twee zien we de depressie van Nathalie. Ten slotte moet Lucien in seizoen drie over de moord van Reina en zijn ongeboren kind heenkomen. Jim Leeflang is de bulldog die in het kielzog van Carmen blijft varen. Luther is de trouwe rechterhand van Carmen en beschermer van de familie. Ondanks dat hij verantwoordelijk is voor de dood van Frans van Walraven blijft hij Carmen en haar gezin trouw. Als laatste Carmen die alles overheeft voor haar gezin en letterlijk alles doet voor haar familie. Opvallend detail is dat Carmen op mannen blijft vallen, die in het echte leven muzikant zijn (Thomas Acda en Eric Corton).

Seizoen 4

Vanavond om 20.30 begint een nieuw hoofdstuk in het verhaal van Penoza. De cast wordt in het vierde seizoen aangevuld met Barry Atsma en Jacob Derwig.

 Dennis van Elten