Programma bekend Amsterdam Spanish Film Festival (29 mei t/m 3 juni)

Het volledige programma van het Amsterdam Spanish Film Festival is bekend gemaakt. Tevens is de kaartverkoop gestart via de websites van de deelnemende bioscopen. Hieronder een greep uit de verschillende programmaonderdelen.

Hoofdprogramma

Het festival toont een zorgvuldig geselecteerd programma van recente Spaanse films in verschillende genres, die de dynamiek en creativiteit van de hedendaagse Spaanse cinema reflecteren. Eén van de films uit het hoofdprogramma is La enfermedad del domingo (Sunday’s Illness), waarin een oude dame uit de bovenklasse onverwachts bezoek krijgt van haar dochter die ze dertig jaar geleden heeft verlaten. Van haar dochter krijgt ze een opmerkelijk verzoek: om samen tien dagen door te brengen. Na de voorstellingen zal een Q&A plaatsvinden met regisseur Ramón Salazar.

Tevens zijn onderdeel van het hoofdprogramma: openingsfilm Escobar (Fernando León de Aranoa), El Aviso (Daniel Calparsoro), No Sé Decir Adiós (Lino Escalera), Luna Grande, Un Tango Por García Lorca (Juan José Ponce) en El Autor (Manuel Martín Cuenca).

Spain Laughs

Een nieuw programmaonderdeel met de meest excentrieke en surrealistische momenten uit de Spaanse cinema is Spain Laughs. In Muchos hijos, un mono y un castillo (Lots of Kids, a Monkey, and a Castle) doet de pasgetrouwde Julita drie wensen: veel kinderen, een aap en een kasteel. Nadat al haar wensen zijn uitgekomen, ontdekt deze bijzondere dame de werkelijke betekenis van het leven… Na afloop van de voorstelling is er een Q&A met hoofdrolspeelster Julita Salmerón.

Ook de zwarte komedie Perfectos desconocidos (Perfect Strangers) van Álex de la Iglesia is te zien in Spain Laughs. Tijdens een etentje stelt iemand uit de vriendengroep voor om een spel te spelen: leg je telefoon op tafel en lees hardop de inkomende berichten voor. Dat lijkt onschuldig, totdat je iets te verbergen hebt… Perfectos desconocidos is tevens slotfilm van het festival. Na de voorstelling zijn leden van de cast aanwezig voor een Q&A en is er een feestelijke borrel.

Focus Argentino

In dit onderdeel zie je een glimp van al het moois dat de Argentijnse cinema te bieden heeft. De Argentijnse filmmaker Constanza Novick laat met El futuro que viene (The Future Ahead) de levenslange, maar ingewikkelde vriendschap zien tussen twee vrouwen op drie cruciale momenten in hun leven: eerste liefde, eerste kind en eerste scheiding.

Spanish Cinema Without Fear

Een speciale selectie van Spaanse films die tradities op de schop nemen en de moed hebben om te experimenteren en de grenzen op te zoeken. Eén van de geselecteerde film is Niñato. Deze film gaat over David, een jonge, werkloze vader die met zijn zoontje bij zijn ouders woont. Naast zijn dagelijkse bezigheden probeert hij af en toe even tijd te vinden voor zichzelf en zijn passie voor ritme en muziek. Na afloop is hoofdrolspeler en rapper David Ransanz, ook wel bekend als Niñato, aanwezig. Naast een Q&A zal hij het publiek live kennis laten maken met zijn muziek.

Music Documentary

Indestructible, el alma de la salsa (Indestructible, the Soul of Salsa) is een prachtige muzikale documentaire die de kijker meeneemt op reis naar de oorsprong van salsa. De Spaanse flamenco zanger Diego “El Cigala” wordt gevolgd tijdens zijn reis om een salsa-album te maken.

In Spain Meets: Japan! laat het AFSS samen met Cinemasia Soul zien. Soul verkent de geheimen van de gastronomie, waar twee keukens (die blijkbaar zo tegengesteld zijn in hun filosofie, denkbeeld en ervaring) de hoogste culinaire erkenning hebben gekregen, namelijk drie Michelin-sterren.

Treasure from the Past

In dit programmaonderdeel worden bijna-vergeten parels getoond uit de Spaanse Cinema. Dit jaar is Amantes (Lovers) te zien, gebaseerd op het waargebeurde verhaal over een jonge man die na ontslag uit het leger op zoek gaat naar een baan, om te kunnen trouwen met zijn geliefde. Hij huurt een kamer bij een weduwe en begint een affaire met haar, totdat zijn verloofde erachter komt en hem probeert terug te winnen. Uiteindelijk dwingt ze hem te kiezen tussen haar en de weduwe.
Amantes wordt vertoond op 35mm in EYE.

Locaties

Het Amsterdam Spanish Film Festival vindt van 29 mei t/m 3 juni plaats in de hoofdstad in Pathé Tuschinski, Pathé de Munt, Het Ketelhuis en Cinecenter. Daarna reist het festival door naar filmtheater LantarenVenster in Rotterdam dat in het weekend van 8, 9 en 10 juni tevens in het teken van Spaanse film staat.

Na de meeste films is er de mogelijk om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje. Ibericoham en andere Spaanse lekkernijen en drankjes zullen het publiek een échte Spaanse (film)ervaring bezorgen.

Kaartverkoop

De kaartverkoop voor Amsterdam Spanish Film Festival is gestart via de websites van de deelnemende bioscopen.

Amsterdam Spanish Film Festival (ASFF)

Amsterdam Spanish Film Festival is een uniek initiatief dat een breed publiek in Nederland gelegenheid biedt om zich onder te dompelen in een zorgvuldige selectie van Spaanse cinema en Spaanstalige films uit Latijns-Amerika. ASFF wordt georganiseerd en geprogrammeerd door SIN FIN CINEMA en biedt de bezoeker niet alleen een overzicht van de nieuwste trends in mainstream Spaanse cinema, maar heeft ook oog voor  onafhankelijke, artistieke en experimentele Spaanse en Spaanstalige films.

Meer informatie: www.amsterdamspanishfilmfestival.com