Britse filmmaker en acteur Richard Attenborough overleden

De Britse filmmaker Lord Richard Attenborough is op 90-jarige leeftijd overleden. Hij kampte de laatste jaren met een wankele gezondheid. Sinds een ongeluk in 2008 zat hij in een rolstoel en sinds vorig jaar woonde hij permanent in een verpleeghuis.

Attenborough groeide op in Cambridge, Engeland. Op jonge leeftijd wilde hij al acteur worden, maar als zoon van een academicus moest hij dat eerst verdienen met een studiebeurs op de Royal Academy of Dramatic Art. Zijn eerste filmrol speelde hij in de oorlogspropagandafilm In Which We Serve (1942). Ook zou hij zelf meedoen aan de Tweede Wereldoorlog als piloot van de Britse luchtmacht.

Attenboroughs grote doorbraak kwam als de psychopaat Pinkie in Brighton Rock (1947), een rol die hij eerder al op toneel had gespeeld. Tegen het einde van de jaren 40 stond hij bekend als één van de meest succesvolle acteurs in Engeland. Zijn succes bleef onverminderd in de jaren die volgden met populaire films als The Great Escape (1963), Doctor Dolittle (1967) en 10 Rillington Place (1971).

Zijn grootste prestaties boekte Attenborough echter niet als acteur maar als regisseur. De oorlogsfilm A Bridge Too Far (1977), over de invasie van de geallieerden in het bezette Nederland, was in Europa een groot succes. Het biografische epos Gandhi (1983) won maar liefst 8 Oscars, waaronder voor beste regisseur en beste film. Andere bekende werken waren de anti-apartheid drama Cry Freedom (1987) en de biografische films Chaplin (1992) en Shadowlands (1993).

In 1976 werd Attenborough tot ridder geslagen, deze titel werd later gepromoveerd naar baron. Jongere generaties zullen hem waarschijnlijk vooral kennen van latere filmrollen als John Hammond in Jurassic Park (1993) en Kris Kringle in Miracle on 34th Street (1994). Richard was overigens ook de oudere broer van de bioloog Sir David Attenborough en de topman uit de auto-industrie John Attenborough. John overleed in 2012. Na een huwelijk van 69 jaar laat Attenborough zijn vrouw, actrice Sheila Sim, en 2 kinderen achter.

R.I.P. Richard Attenborough 1923 – 2014