Recensie | 21 & Over (Glenn Abbink)

Op de vooravond dat Jeff Chang (Justin Chon) een belangrijk interview heeft om toegelaten te worden tot een medische faculteit komen z’n voormalig beste vrienden van de middelbare school (Skylar Astin en Miles Teller) langs om z’n 21e verjaardag te vieren. Jeff wil onder druk van z’n pa op tijd naar bed. Dit komt er echter niet van. Jeff gaat mee en wat een rustige/gezellige avond moest worden, verandert al snel in een avond van vernedering en volslagen losbandigheid. Jeff wordt zo dronken dat hij niet meer weet of hij voor of achter leeft en zijn vrienden gaan op een queeste om zijn huis terug te vinden, hetgeen hen leidt langs allerlei studentenhuizen, feestjes en bierspelletjes.

Titel: 21 & Over
Regisseur: Jon Lucas, Scott Moore
Scriptschrijver: Jon Lucas, Scott Moore
Hoofdrollen: Justin Chon, Miles Teller, Skylar Astin, Sarah Wright en Jonathan Keltz
Genre: Komedie
Speelduur: 93 min
Release: vanaf  28 maart 2013 in de bioscoop

Als je The Hangover, Old School of Animal House hebt gezien, is het geen probleem om te raden welke kant het ‘verhaal’ op gaat. Als kijker weet je precies wat je kan verwachten; ruwe, platte, smerige, misogynistische en smakeloze humor geheel in lijn van alle clichés van het genre. Het is een typische tiener-/high school komedie met veel drank, dames en bizarre situaties in de stijl van Project X en The Hangover.

De film is geschreven en geregisseerd door The Hangover schrijvers Jon Lucas en Scott Moore. 21 & Over is tevens het debuut van Lucas en Moore als regisseurs. De film is in principe ‘The Hangover Part 1562: College Edition’. Maar waar Todd Phillips, de regisseur van The Hangover, waarschijnlijk beter weet welke grappen wel of niet werken, daar slaan Lucas en Moore de plank volledig mis. (Wat is er grappig aan een personage een minuut lang in slowmotion te zien overgeven?) Daarnaast kunnen de regisseurs geen nieuwe manieren vinden om de protagonisten voor schut te zetten zo dat het voor een kijker nog verrassend of verfrissend is. Na 1/3 van de film, begint het geheel te slepen, de punchlines ‘fall flat’ en de dramatische momenten, die bij de kijkers zouden moeten resoneren en de film wat diversiteit zouden moeten geven, zijn totaal niet emotioneel. De film is inconsistent en leidt onder zijn eigen alcoholische geheugenverlies.

 21 & Over

Het mogelijk verwarrende aan deze film is dat de doelgroep van 21 & Over juist wordt gevormd door het tegenovergestelde van wat de titel doet vermoeden. Deze film richt zich niet op een publiek dat ouder is dan 21 maar juist op een publiek dat jonger is dan 21. Het grootste probleem met 21 & Over is noch dat het ruw en smakeloos is, noch dat het gericht is op een publiek dat ongeveer dezelfde leeftijd heeft als de hoofdrolspelers. Het probleem is, zoals bij vele komedies de laatste tijd (Movie 43): Het is gewoon niet grappig!

★☆☆☆☆

That’s all for now,

Glenn Abbink