Recensie | African Safari (Fabian van der Starre)

Alsof je er echt bent.” Om eerlijk te zijn vind ik documentaires ontzettend saai. Niet dat deze niet interessant zijn, maar vaak duren ze zo lang dat ik al snel de interesse verlies. De trailer van African Safari zag ik bij Walking with Dinosaurs, waar de zaal vol kinderen zat. Zodra de trailer in beeld kwam, spatte de 3D effecten van het scherm af. De kinderen probeerden (zoals veel kinderen doen) de dieren te pakken. Zelf was ik zwaar onder de indruk en de documentaire trok gelijk mijn interesse. Samen met televisiepresentator Paul de Leeuw neemt African Safari je mee van de kusten van Namibië naar de top van de Kilimanjaro. Verlies ik hier tevens mijn interesse of is het 3D zo spectaculair dat dit simpelweg niet mogelijk is?

Titel: African Safari
Regisseur: Ben Stassen
Cast: Paul de Leeuw, Kevin Richardson, Mara Douglas-Hamilton
Speelduur: 86 minuten
Genre: Documentaire
Release: Vanaf 13 februari in de bioscoop

Sublimiteit

Al meer dan tien jaar is 3D maker Ben Stassen bezig met het maken van documentaires, tussen enkele normale (3D) films door. Zo maakte hij bijna vier jaar geleden Sammy’s Avonturen: De Geheime Doorgang. Persoonlijk vond ik dit te veel op Finding Nemo lijken, maar dat laten we achterwege. Wat Stassen heeft gedaan met African Safari is fantastisch. De manier waarop hij ervoor zorgt dat de dieren daadwerkelijk op je afkomen is subliem. Natuurlijk kunnen wilde dieren niet geregisseerd worden, dus vaak is het afwachten tot ze tevoorschijn komen. Dit doet sterk denken aan Jurassic Park waar ze tijdens de tour wachtten op de Tyrannosaurus Rex. Gelukkig krijgen we hier wel dieren te zien en blijft iedereen leven. Als je denkt dat de dieren in 3D het hoogtepunt zijn, heb je het gruwelijk mis. Als je in de zomer naar de weerspiegeling van de zon in het water kijkt, doet dit zeer aan je ogen. Wanneer dit op een 2D scherm bekeken wordt, heb je nergens last van. Stassen weet als geen ander hoe hij ditzelfde verblindende effect in 3D moet creëren.

Mooi! Weer de Leeuw

Wie kent hem niet? Paul de Leeuw. Al jaren is hij bezig met televisieprogramma’s waar hij zijn hoogte- en dieptepunten heeft meegemaakt. Volgend jaar viert hij zelfs zijn dertigjarige jubileum. Persoonlijk vind ik Paul grappig, maar dat is niet bij iedereen zo. De meeste acteurs die een documentaire inspreken hebben een rustgevende stem. Bij Paul is dat de helft van de tijd zo. Daarmee bedoel ik dat hij soms grapjes maakt welke hij zelf leuk vind. Bijvoorbeeld dat leeuwen niets doen anders dan eten, drinken en slapen. Paul maakt hierbij de grap dat hij dit heel goed begrijpt, want hij is zelf ook zo. Wat toch wel kinderlijk aanvoelt is dat Paul doet alsof hij daadwerkelijk mee is op safari, waardoor hij veelvuldig genegeerd wordt door degenen die de auto besturen. Dat gezegd hebbende is de documentaire voor zes jaar en ouder, dus voor kinderen zijn dit soort momenten erg leuk.

Recensie African Safari

Prachtig

African Safari is een prachtige documentaire waar de 3D effecten, net als bij de trailer, van het scherm afspatten. Deze is ideaal voor geduldige kinderen en belangstellenden. Zoals ik eerder zei, moet je voornamelijk wachten op dieren die bijna het scherm uitlopen. De beeldschone landschappen doen verlangen naar een vakantie naar dit prachtige continent. We brengen in deze documentaire zelfs een bezoek aan één van de zeven natuurwereldwonderen, de adembenemende Victoria watervallen. Niet alleen is dit een prachtige 3D documentaire, maar ook nog eens erg leerzaam. Wie had kunnen weten dat cheeta’s niet gevaarlijk voor de mens zijn? Na leerzaam gaan we over op spannend, want er zit daadwerkelijk een bloedstollende ‘scene’ in waar de makers geconfronteerd worden met een aantal vleeseters. Onze stem, Paul de Leeuw, spreekt dit op geheel eigen wijze in zoals alleen hij dit kan. Heb je een hekel aan Paul, maar ben je toch geïnteresseerd in deze documentaire? Doe dan oordopjes in. Met of zonder Paul heeft African Safari mijn interesse absoluut behouden.

Fabian van der Starre