Recensie | Beautiful Creatures (Glenn Abbink)

Beautiful Creatures is gebaseerd op het gelijknamige eerste boek uit de best-selling serie van Kim Garcia en Margaret Stohl. Dit bovennatuurlijke drama vertelt het verhaal van een tiener en een nieuw mysterieus meisje in een klein dorpje in South Carolina. In dit rustige dorpje Gatlin gebeurt nooit iets verrassends. Ethan Wate (Alden Ehrenreich) is dan ook vastbesloten om na school zo snel mogelijk het dorp te verlaten, totdat de mysterieuze Lena (Alice Englert) in Gatlin komt wonen. Ethan voelt zich op een bijzondere manier tot haar aangetrokken en ondanks dat iedereen hem waarschuwt uit haar buurt te blijven, worden ze verliefd. Samen moeten ze een eeuwenoude vloek overwinnen die Lena’s familie generaties lang heeft achtervolgd en ze ontdekken op die manier duistere geheimen over hun familie, hun geschiedenis en het stadje waarin ze wonen.

Titel: Beautiful Creatures
Regisseur: Richard LaGravenese
Scriptschrijver: Richard LaGravenese, Kami Garcia en Margaret Stohl
Hoofdrollen: Alden Ehrenreich, Alice Englert, Jeremy Irons, Viola Davis, Emmy Rossum, Thomas Mann, Emma Thompson
Genre: Drama/Fantasie/Romantiek
Speelduur: 124 minuten
Release: vanaf  28 februari 2013 in de bioscoop

Klinkt het verhaal u erg post-Twilight in de oren? Correct! Waar ik normaal de tijd neem om mijn gedachtes over een film op papier te zetten, kan ik deze keer erg kort zijn; Beautiful Creatures voelt als een liefdesbaby van Tim Burton’s Dark Shadows en de Twilight Sage. En dat is geen compliment, daar beide mij totaal niet konden bekoren! Beautiful Creatures is vooral een verwarde en middelmatige film over bovennatuurlijk nonsense, waarbij het plot samenhangt van voorspelbaarheid en toevallige gebeurtenissen. Technisch ziet de film er prima uit en is er meer humor aanwezig dan in de Twilight-reeks. Het plot kabbelt echter 130 minuten lang voort zonder dat er iets wezenlijks gebeurt. Iedereen kijkt elkaar vooral betekenisvol aan. Wat hierbij vooral pijnlijk is om te zien, is dat de talenten van acteurs en actrices als Jeremy Irons, Emmy Rossum en Emma Thompson in een film als deze worden verspild.

Hollywood probeert met films als Beautiful Creatures de ‘next Twilight’ te creëren. Met het eindigen van die saga is er een gat in de markt ontstaan die elke studio tracht op te vullen, waarbij ik echter niet snel weer zo een groot succes verwacht. Kort gezegd is Beautiful Creatures een Twilight imitator, waarbij de film gebruik maakt van dezelfde set-up. De verschillen tussen beide zijn dan ook nihil. Het enige verschil is dat de film niet verhandelt over een menselijk meisje uit een klein dorp wie verliefd wordt op een tienervampiers, maar in plaats daarvan over een menselijke jongen uit een klein dorp wie verliefd wordt op een tienerheks.

Alhoewel ik geen fan ben (zacht gezegd) van Stephenie Meyer’s Twilight verhalen, toch staat de filmsaga in de top 10 van meest lucratieve filmfranchises. In vergelijking met Twilight is Beautiful Creatures de betere film en heeft op papier meer charme. De populariteit van Twilight zal Beautiful Creatures echter niet evenaren. Een vervolg komt er zo goed als zeker niet aan, daar de film geflopt is in Amerika én de rest van de wereld.

★★★☆☆

That’s all for now,

Glenn Abbink