Recensie | Bohemian Rhapsody (Nikita van Caem)

Op 1 november was het zover; de film waar velen al heel lang naar uitkeken, Bohemian Rhapsody in de bioscoop. De film vertelt het verhaal van Freddie Mercury en Queen naar aanloop van het Live Aid concert in 1985. Zelf was ik aanvankelijk nogal sceptisch. Hoe kan een acteur namelijk in de buurt komen van Freddie Mercury. Maar ik werd aangenaam verrast.

Titel: Bohemian Rhapsody
Regisseur:
Bryan Singer
Scenario:
Anthony McCarten, Peter Morgan
Cast: 
Rami MalekBen HardyGwilym LeeJoseph MazzelloLucy BoyntonAiden GillenTom HollanderMike Myers
Speelduur:
135 minuten
Genre:
Biografie, muziek en drama
Release:
Sinds 1 november in de bioscoop

Bohemian Rhapsody is geregisseerd door Bryan Singer (bekend van de X-men films en dit is zijn eerste muziekfilm) en Dexter Fletcher  (bekend van Lock, Stock and Two Smoking Barrels en Kick-ass). De film start bij het ontstaan van Queen, bestaande uit de bandleden Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor en John Deacon. Freddie Mercury (Rami Malek; Gilmore Girls en Night at the Museum) bezoekt een optreden van Brian May (Gwylim Lee) en Roger Taylor (Ben Hardy) in een buurthuis en pakt zijn kans als hij hoort dat ze een nieuwe zanger zoeken. Hierna zie je hun weg naar succes en hoe ze op hun eigen manier de muziekwereld willen veranderen en experimenteren met hun muziek.

De film focust zich voornamelijk op Freddie en bouwt op naar het legendarische Live Aid concert in 1985. In de aanloop daarvan zie je hoe Freddie worstelt met zichzelf, verslavingen, de media en de mensen om zich heen die van hem willen profiteren. Ook zie je hoe zijn relatie was met de overige leden van de band, de ruzies en de creatieve meningsverschillen, die weer tot nieuwe hits leiden en zijn band met Mary Austin (Lucy Boynton). Mary Austin was de enige vrouw waar hij echt van heeft gehouden en een van zijn inspiratiebronnen.

Bohemian Rhapsody

De film is qua tijdlijn niet helemaal correct, maar het is dan ook geen documentaire, maar een gedramatiseerd verhaal. Dit maakt de film interessant om naar te kijken en je leeft echt mee. De meningen over Rami Malek zijn verdeeld, maar ik vind dat hij het heel goed doet. Hij heeft geprobeerd om zoveel mogelijk te improviseren, omdat Freddie een uniek persoon was die je niet kon regisseren en er maar één Freddie Mercury is.

Het Live Aid concert in de film was hetzelfde als in 1985; op alle details is gelet en het is een kippenvel moment. Hier zie je hoe populair Queen was en dat er maar 1 Queen is. De hele zaal was helemaal vol en zat mee te swingen. Of je fan bent of gewoon van de muziek van Queen houdt, is Bohemian Rhapsody een leuke film om te kijken. Mits je niet te veel op de details let en gewoon geniet van de film, die een ode is aan Queen.

Nikita van Caem