Recensie | Bombshell (Kimberly van Niele)

“Someone has to speak up. Someone has to get mad!” Deze woorden roept Nicole Kidman als Gretchen Carlson als ze de strijd aanneemt tegen de almachtige Fox News gigant Roger Ailes. Ze bombardeert hem met beschuldigingen en wacht op tot andere slachtoffers hun zwaard bieden. 

Als eerste echte #MeToo film focust Bombshell zich op de schandalen binnen de republikeinse televisiezender Fox News. Het is een vlot en sensationeel verhaal dat een op bijna satirische toon wordt verteld. Het is allemaal met een knipoog en een lach, wat deze zware gebeurtenissen wat doet verwateren. Dit is perfect voor het tempo van de film. Liever had ik wat een kritischer toon gezien. Fox News komt er op zich nog goed uit, terwijl de powervrouwen uit dit verhaal ook niet bepaald engeltjes waren. Lees hier de recensie van Bombshell door Kimberly van Niele.

Titel: Bombshell (IMDb score 8,3)
Regisseur: Jay Roach
Cast: Margot Robbie, Charlize Theron, Nicole Kidman, John Lithgow, Malcolm McDowell, Allison Janney, Kate McKinnon, Alice Eve, Alanna Ubach, Elisabeth Rohm, Spencer Garrett, Ashley Greene, Bree Condon
Scenario: Charles Randolph
Genre: Historisch drama
Speelduur: 108 minuten
Releasedatum: 16 januari 2020

#MeToo beweging in het Fox landschap

Bombshell geeft ons een kijkje in de republikeinse televisiezender Fox News. In een soort documentaire-achtig spotje showt Charlize Theron als Megyn Kelly ons hoe het miljoenenbedrijf gerund wordt. Roger Ailes, gespeeld door John Lithgow, is de grote baas ondanks dat het bedrijf officieel in handen is van de Murdocks. Ailes blijkt een geniaal televisiemaker, maar zijn succes is te danken aan zijn nogal controversiële werkwijze. 

Het succes ligt volgens Ailes in het tonen van vooral veel vrouwelijk schoon. Alle dames bij Fox News dragen daarom korte rokjes en hoge hakken. Niet onlogisch dat de hoofdpersonen van Bombshell drie knappe koppen bevatten. Charlize Theron is haast onherkenbaar met de vele gezichtsprotheses die haar omtoverden tot de bekende Fox News presentatrice Megyn Kelly. Ook Nicole Kidman heeft flink in de make-up moeten zitten om te veranderen in Gretchen Carlson, de vrouw die de klok luidde en een deel van de Fox News schandalen aan het licht bracht.

Heftig schandaal verteld met een vleugje komedie

Voor een film over het seksueel mishandelen van werknemers op kantoor vond ik Bombshell weel een beetje aan de brave kant. Als je vervolgens leest welke gruweldaden de echte Roger Ailes op zijn naam heeft staan dan zijn de suggestieve seksuele opdrachten soft.

Uiteindelijk is Bombshell slechts in grote lijnen op het echte #MeToo schandaal gebaseerd. Veel gebeurtenissen in de film zijn gedramatiseerd en het personage van Margot Robbie is weliswaar gebaseerd op een combinatie van echte verhalen, zelf is Kayla Pospisil en fictief personage. Als het afwijken van de feiten het doel had te dramatiseren, dan had het van mij wel een tikkeltje heftiger gemogen. Het gaat over een vrouwen die verkracht zijn! Hen is meer overkomen dan slechts hun onderbroek aan de baas showen (wat natuurlijk ook al niet okay is). Daarnaast wordt de ernst van de situatie een beetje genegeerd. Intussen weten we dat het probleem van machtsmisbruik in de entertainment industrie groter is dan in Bombshell werd gesuggereerd. 

Bombshell (2019)

Bombshell is een prima film die op een heel luchtige en soms zelf komische toon praat over een probleem dat intussen erg groot is gebleken. Zeker met de huidige rechtszaak van filmgigant Harvey Weinstein op de achtergrond had ik verwacht dat de film een krachtiger statement zou maken. Nu blijft het een geinige film, terwijl dit een verhaal is over vrouwen die in het echte leven gruwelijk verkracht zijn. Bombshell stript deze situatie van zijn ernst (ongecontroleerde machtsverhoudingen aan de top van multinationals) en laat veel cruciale feiten over de daadwerkelijk situatie liggen. 

Zo moeten we niet vergeten dat Fox News een voor Nederlandse begrippen vrij heftige republikeinse zender is die ook een kritische kanttekening verdient. Er wordt hier en daar wel verwezen naar de tokkie-zender, maar de racistische uitspraken van presentatrice Megyn Kelly en de islamophobe houding van Gretchen Carlson worden heel praktisch onder de bank geschoven. Hierdoor lijken deze blonde dames de vechters voor rechtvaardigheid, terwijl de waarheid een stuk genuanceerder ligt. Het is ook wel te begrijpen. Wat er met deze vrouwen is gebeurd blijft verschikkelijk en het is vanuit een storytelling oogpunt erg lastig om een slachtoffer in een kwaad licht te zetten. We willen ook niet dat het publiek hun ongeluk gerechtvaardigd gaat vinden. Toch vind ik dat hierdoor de situatie niet helemaal getrouw is geschetst. Dit is puur een sensatiefilm en maakt van twee minder sympathieke personen ineens helden. 

★★★☆☆

Kimberly van Niele