Recensie | Borat Subsequent Moviefilm (Chantal van Remmen)

Veertien jaar na de in 2006 uitgekomen film over de avonturen van de Kazachstans televisie journalist Borat (Sacha Baron Cohen), komt het tweede deel. En met dit feitje wordt de film dan ook gestart. Borat vertelt dat zijn verhaal zo populair was in US&A dat er geen goede indruk is achtergelaten over Kazachstan. De export daalt, het land stort in en Borat wordt hiervoor gestraft. 14 jaar is hij dus al veroordeelt tot fysieke arbeid, totdat hij wordt opgeroepen door de republiek en zij een missie voor hem hebben om Kazachstan weer positief in het zicht van US&A te brengen. Hij moet de aap Johnny Monkey (pornoster in Kazachstan) als cadeau brengen naar Mike Pence. Na een kleine opknapbeurt en een bezoek aan de dokter kan Borat weer op pad…Lees hier de recensie van de Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan, oftewel Borat 2!

Titel: Borat Subsequent Moviefilm
Regisseur: Jason Woliner
Cast: Sacha Baron Cohen, Maria Bakalova
Scenario: Sacha Baron Cohen, Anthony Hines, Dan Swimer, Peter Baynham, Erica Rivinoja, Dan Mazer, Jena Friedman, Lee Kern
Genre: Komedie
Speelduur: 95 minuten
Releasedatum: 23 oktober 2020

Recensie Borat Subsequent Moviefilm

Opnieuw gaan we even terug naar zijn, vermeend typisch Kazachs, armoedige dorp waar na 14 jaar zijn vrouw verder is gegaan met een andere man die zijn Mickey Mouse pyjama draagt. Zijn zoons schamen zich voor hem. En zijn dochter is opgesloten in de schuur, en nog steeds niet getrouwd als 15-jarige. Schande!

Borat vertrekt per cargo schip naar US&A en wanneer hij na 22 dagen daar aankomt en het krat opent waarin Johnny Monkey hoort te zitten zit daar… zijn dochter. Van de aap is weinig meer terug te vinden en naar Tuta, zijn dochter, kijkende verwacht ik het ergste. In US&A loopt Borat tegen verschillende obstakels aan.

Obstakel nummer 1:

Borat wordt herkent van zijn eerste film en iedereen wilt met hem op de foto. Niet handig natuurlijk terwijl hij een missie moet uitvoeren. Dus Borat gaat naar de Halloweenshop om verschillende vermommingen te kopen.

Obstakel nummer 2:

Bij het gebrek aan Johnny Monkey wordt Tuta, de dochter van Borat, het nieuwe geschenk aan Mike Pence. Maar de letterlijke en figuurlijke make-over van Tuta heeft nog wel aardig wat voeten in de aarde.

Obstakel nummer 3:

Mede door het taalgebrek botsen de culturele achtergrond van Borat en Tuta al snel met de westerse gebruiken. Iets wat het leven niet altijd even makkelijk maakt, maar ook weer zorgt voor nieuwe inzichten voor Borat en Tuta.

Borat Subsequent Moviefilm

Met het weggeven van Tuta als rode draad in het verhaal zijn er weer veel snelle en opvolgende korte scenes die het verhaal raar, maar compleet maken. Verschillende absurdistische ideeën passeren de revue. Al dan niet worden deze ter plekke weerlegd door de bijkomende karakters. Zowel de Amerikanen als de Kazachen worden met hun gewoonten en gebruiken voor het blok gezet. Wel zo eerlijk natuurlijk.

In de film huist ook een groot deel van actualiteit. In eerste instantie lijkt het een klein onderdeel te zijn, maar het coronavirus blijkt achteraf toch de kers op de taart te zijn bij deze film. Nadat Tuta geleerd heeft wat het leven van een vrouw waard kan zijn loopt ze weg bij Borat. We begeven ons op een gegeven moment in de periode van lockdown vanwege het coronavirus en Borat gaat bij twee mannen in huis in lockdown. Het verblijf hier is erg grappig en vermakelijk. En maakt de film weer even luchtig. Als Borat er uiteindelijk achter komt waar hij Tuta kan vinden, als verslaggevend journalist weliswaar, gaat hij op pad. In eerste instantie wil Tuta niks meer met hem te maken hebben, maar wanneer zij hoort dat als Borat terug gaat naar Kazachstan hij vermoord gaat worden omdat zijn missie is mislukt wil ze hem toch helpen.

Het doel is om in contact te komen met Rudy Giuliani en haarzelf zo toch uiteindelijk weg te geven. Maar Borat realiseert zich uiteindelijk toch wat vrouwen waard zijn en wat zijn dochter voor hem betekent. Met deze grappige uitspelende wending in het verhaal vinden we zowel Borat als Tuta weer terug in Kazachstan, met een ontknoping die ik eerlijkwaar niet verwacht had. Ik zal de ontknoping niet verklappen, maar ik kan je wel vertellen dat Borat en Tuta een goed journalistenduo worden.

★★★☆☆

Chantal van Remmen

Borat Subsequent Moviefilm is vanaf 23 oktober te zien op Amazon Prime Video