Recensie | Capo di Famiglia (CineMartijn)

Ook in Nederland worden jaarlijks vele films gemaakt. Met name documentaires of komedies, maar ook weleens misdaadfilms. Bij de meeste van die projecten staan actiescènes centraal, maar soms zie je een uitzondering. Bijvoorbeeld in het geval van Capo di Famiglia, een project dat vorige weekend in première ging. Dit is namelijk een waar misdaaddrama.

Titel: Capo di Famiglia
Regisseur: Annemarie Libbers
Scenario: Dirk Gunther Mohr
Cast: Dirk Gunther Mohr, Matthijs ten Kate, Nastassia Vuursteen, Dirk van der Pol
Speelduur: 38 minuten
Genre: Korte film, drama
Release: 17 december 2017

De film begint met een bruiloft waarop Vincent in het huwelijksbootje stapt met zijn geliefde. Tevens krijgt hij van zijn vader te horen dat hij ‘’de familiezaken’’ mag overnemen. Dit tot ergernis van zijn oudere broer Jimmy, welke die eer graag zelf had gehad. Dit leidt tot spanningen binnen de familie, met alle gevolgen van dien.

Het eerste dat opvalt aan Capo di Famiglia is dat de film heel subtiel is. In de plaats van overal uitleg voor geven mag je als kijker zelf een invulling geven, wat eigenlijk best verfrissend is. Een voorbeeld hiervan zijn ‘’de familiezaken’’ de Vincent op zich mag nemen. Is het gewoon een bedrijf of worden hier maffiapraktijken mee bedoeld? Daar mag je zelf achter komen.

Capo di Famiglia

Of het nou wel of geen maffialui zijn, de personages komen goed uit de verf. Dit komt grotendeels door de sterke vertolkingen. Uiteraard doet Dirk Gunther Mohr het goed als hoofdpersonage Vincent, maar ook zijn broer Jimmy heeft in Matthijs ten Kate een prima vertolker. Het valt echter wel op dat Capo di Famiglia nauwelijks geweld bevat, in tegenstelling tot vele andere films met dit thema. Persoonlijk vond ik ook dit verfrissend en origineel, maar ik kan begrijpen dat het voor sommige kijkers wat saai kan zijn.

Toch had ik wel een minpuntje en dat is een ding wat ik dit jaar bij meer korte films heb ervaren. Toen de film afgelopen was dacht ik namelijk: ‘’maar we waren toch pas net begonnen? Ik had meer willen zien!’’ Al is dit eigenlijk juist een goed teken. Als de film niet leuk was had die wat mij betreft niet langer hoeven zijn.

Capo di Famiglia is een sterk karakterdrama dat ondanks de beperkte speelduur weet te overtuigen. De speelduur had misschien wat langer mogen zijn, maar dan werd het project misschien weer een beetje langdradig. Mocht je volgend jaar nog filmfestivals op de planning hebben staan dan is het aan te raden deze film te onthouden.

★★★★☆

De film is inmiddels gratis online te bekijken.

CineMartijn