Recensie | Creed (Dennis van Elten)

Adonis Johnson is de zoon van wereldkampioen Apollo Creed, maar hij kende zijn vader nooit. Die overleed namelijk voordat hij geboren werd. Toch zit het boksen in zijn bloed en dus gaat Adonis naar Philadelphia, waar Creed zijn legendarische wedstrijd tegen Rocky Balbao vocht. Eenmaal daar vraagt Adonis aan Rocky of hij zijn trainer kan worden. In hem ziet Rocky de kracht en vastberadenheid die hij ook in Apollo zag, de woeste rivaal die zijn beste vriend werd. Hij gaat akkoord om hem te trainen, ondanks dat de voormalige kampioen strijdt met een tegenstander, dodelijker dan elke opponent die hij in de ring getroffen heeft. Met Rocky in zijn hoek, duurt het niet lang, voordat Adonis een kans heeft in de ring. Maar kan hij niet alleen de drive, maar ook het hart van een ware vechter opbouwen, op tijd voordat hij de ring in moet?

Titel: Creed
Regisseur: Ryan Coogler
Scenario: Ryan Coogler, Aaron Covington
Cast: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson, Phylicia Rashad, Andre Ward, Tony Bellew, Ritchie Coster, Jacob ‘Stitch’ Duran, Graham McTavish
Speelduur: 133 Minuten
Genre: Drama, Sport
Release: 21 januari 2016

Creed is een spin-off van de Rocky saga. In deze film maken wij kennis met Adonis Johnson de zoon van Apollo Creed. Zijn doel is om net zo’n grote boxer te worden als zijn vader, en om dit te bereiken roept hij de hulp in van de gepensioneerde boxer Rocky Balboa. Creed is een film in dezelfde geest als de eerste Rocky film. Het grote verschil is de hoofdpersoon. Rocky Balboa is een man die uit de sloppenwijken van Philadelphia komt en door het boxen zijn leven verbeterd. Adonis is een weeskind dat later door de rijke weduwe van Apollo opgevoed werd. Dit verandert de toon van de film. Het lijkt alsof deze film om een rijkeluisjongen draait die wil bewijzen dat hij de schoenen van zijn vader kan vullen.

De chemie tussen Adonis en Rocky spat van het scherm af. Rocky is de sterkste rol in het verhaal en het is te merken dat Stallone de meeste acteerervaring heeft. Dit neemt niet weg dat Michael B Jordan niet de sterren uit de hemel acteert. Na zijn rol als Johnny Storm in de geflopte Fantastic Four reboot heeft Jordan met deze film bewezen dat hij ook een interessant personage neer kan zetten. De leerling/mentor relatie doet mij denken aan de relatie tussen Rocky en Mickey uit de originele film. Waarin Adonis de Rocky rol overneemt neemt Rocky de Mickey rol op zich.

Een leuke toevoeging aan de cast is Bianca (Tessa Thompson) die als een moderne Adrian (de grote liefde van Rocky) het hart van Adonis weet te winnen. Met deze drie personages is een sterke film gegarandeerd. Het verhaal is sterk opgezet en heeft hetzelfde dramagehalte als de eerste Rocky. 2015 was het jaar van de nostalgische films denk aan Jurassic World, Terminator Genesys, Spectre en Star Wars: The Force Awakens. Deze film weet net als The Force Awakens de oude fans en de nieuwe kijkers te overtuigen. Creed is de Rocky voor de nieuwe generatie.

Sylvester Stallone creed

Ik heb van iedere minuut van de film genoten, vooral van het boxen en het verhaal van Adonis. Ook al heeft de film een andere hoofdrolspeler dan Rocky, het blijft een mooi verhaal over een man die zich op eigen kracht omhoog vecht. Creed sluit naadloos aan op Rocky Balboa (Rocky 6). We zien Balboa terug als restaurant eigenaar die het verleden niet achter zich kan laten. Waar hij in Rocky Balboa in rouw was over zijn vrouw Adrian, is hier nu het overlijden van Paulie bijgekomen. Creed is een geweldige film om van te genieten voor de fans van de oude films, maar ook voor een publiek die de Rocky films nooit gezien heeft.

 Dennis van Elten