Recensie | Woensdag (Martijn Pijnenburg)

Onlangs verscheen de in 2005 verschenen Nederlandse slasher Woensdag op Youtube. Reden genoeg voor Martijn Pijnenburg om de film te bekijken en er wat over te schrijven. Lees hieronder zijn recensie. 

Titel: Woensdag
Regisseur: 
Jean Paul Arends, Bob Embregts
Cast: Reine Rek, Marisa Goedhart, Ronald van den Burg, Sjanett de Geus, Nadia Huffmeijer, William van der Voort, Nadia Huffmeijer
Scenario: Jean Paul Arends, Bob Embregts
Genre:
Horror
Speelduur: 75 min

Ondanks dat ik als recensent wat kritischer kijk dan gemiddelde filmliefhebber (en daardoor soms ook minder snel onder de indruk ben), heb ik daarnaast wel een hoop guilty pleasures. Een daarvan is het Nederhorror subgenre, oftewel horrorfilms die afkomstig zijn van Nederlandse filmmakers. Dit terwijl ik eigenlijk helemaal niet zo’n chauvinist ben. Sterker nog, ik erger mezelf juist vaak aan Nederlandse films en televisieprogramma’s. Toch blijft het genre mij boeien. Waarschijnlijk omdat het stiekem toch leuk is als zo’n film in je eigen buurt is opgenomen. Daarnaast zijn veel Nederhorror titels moeilijk te vinden, wat het zoeken van de films een sport op zich maakt. Er zijn hierdoor films waar ik al jaren naar op zoek ben.

Een van de films die ik al jaren wilde zien was de in 2005 uitgekomen slasher Woensdag, die net als de meeste andere Nederlandse low budget horror titels in vergetelheid is geraakt. Hij is weliswaar op DVD te koop, maar aangezien ik geen DVD’s meer verzamel twijfelde ik om hem te bestellen. Ondanks dat ik als liefhebber niet te beroerd ben om te betalen voor een film (al helemaal niet als deze zeldzaam is) bleef ik de aankoop maar uitstellen. Gelukkig kwam ik er onlangs achter dat de film al een paar maanden in zijn geheel op Youtube te vinden was.

In Woensdag draait het om Camp Slasher. Dit is een televisieprogramma waarin een groepje jongeren het bos in gestuurd worden en moeten ontkomen aan een gemaskerde moordenaar. Ondanks dat dit slechts een spelletje moest blijven loopt het echter al snel uit de hand…

Woensdag

Het is al in de intro te zien dat de makers het project erg creatief hebben aangepakt. Je krijgt echt de vibe van zo’n foute jaren 90 spelshow waarbij je als kijker kunt bellen om je stem door te geven. Toen ik daarna ook nog de muziek van Osdorp Posse op de achtergrond hoorde zat bij mij de stemming er goed in. Het feit dat de film een beetje campy oogde maakte me daardoor niet zo uit. Het was eigenlijk wel leuk.

Tevens was het verrassend om te zien hoe men Camp Slasher had uitgewerkt. Het decor in het bos was weliswaar simpel, maar je krijgt als kijker ook te zien wat er achteraf de schermen gebeurt. Ik zag dit, zeker voor een low-budget film, als een groot pluspunt. Ook was het grappig om af en toe reacties van de kijkers thuis te kunnen zien.

Uiteraard waren er ook nog de deelnemers. Dit zijn een groepje willekeurige jongeren die weinig persoonlijkheid hebben. Wel hebben ze een hoop lol met elkaar. In combinatie met hun Brabantse (volgens mij Tilburgse) accent zorgt dit ervoor dat de personages, ondanks hun gebrek aan diepgang, niet geforceerd aanvoelen. Het spel zelf komt echter niet optimaal uit de verf. De opzet van Camp Slasher is leuk, maar in de praktijk is het spel vrij saai en met momenten erg onlogisch. Ikzelf heb alsnog met interesse gekeken, maar ik kan me voorstellen dat mensen die niks specifieks met Nederhorror hebben het een beetje langdradig vonden. Het is zeker niet slecht, maar niet zo sterk als het begin.

Gelukkig herpakt de film zich na een tijdje en worden we getrakteerd op een ouderwets lekkere slasher. Naast de gebruikelijke clichés zat er stiekem nog best wat creativiteit in verwerkt. Ook vloeide er best veel bloed, waardoor je mij niet hoorde klagen. Zoals vanzelfsprekend bij een dergelijke film zijn de praktische effecten niet hoogstaand en kon je meteen zien dat het nep was. Toch zaten er nog best gewaagde stunts in de film.

Dan is er ook nog het acteerwerk. Dit is met momenten nogal stuntelig. Ik ging er vanuit dat ik naar beginnende acteurs aan het kijken was, maar na wat research te hebben gedaan bleek dat het hier ging om vrijwilligers…die waarschijnlijk geen enkele ervaring hadden. Met die kennis in mijn achterhoofd deden ze het helemaal niet slecht.

Al met al is Woensdag een verrassend leuke slasher. Het is duidelijk te zien dat men echt hun best heeft gedaan en er ook nog eens lol in had. Wanneer je het als een reguliere film bekijkt is er natuurlijk veel mis mee, maar wat mij betreft is dit zeker een Nederhorror klassieker.

★★★☆☆

Martijn Pijnenburg