Recensie | Defending Jacob (Raymond Doetjes)

De 14-jarige zoon van een openbare aanklager, wordt verdacht van de moord op een klasgenootje. De familie staat onder grote druk om hun zoon te redden van een leven achter de tralies. Is dit genoeg materiaal om een plot van 8 afleveringen mee te vullen? Lees het hier in de recensie van Defending Jacob door Raymond Doetjes.

Titel: Defending Jacob
Regisseur: Morten Tyldum
Scenario: Mark Bomback
Cast: Chris Evans, Michelle Dockery, Jaeden Martell, Sakina Jaffrey e.a.
Genre: Actie/Drama
Speelduur: 8 afleveringen van ongeveer 50 minuten per aflevering
Releasedatum: 2020 Apple TV+

Recensie Defending Jacob

Het kleine rustige stadje Newton Connecticut, wordt opgeschut door een moord op een 14-jarige jongen. Andy Barber (Chris Evans), is een van de twee openbare aanklagers van het stadje. Hij krijgt de opdracht toebedeelt door zijn baas Lynn Canavan (Sakina Jaffrey). Tijdens de begrafenis receptie ontdekt Laura Barber (Michelle Dockery) dat haar zoon Jacob (Jaeden Martell) verdacht wordt door de tieners van de school, omdat hij ooit een mes heeft gekocht en dat op school heeft getoond. En het slachtoffer Ben, meerdere malen was gestoken.

Hierdoor wordt de druk op Andy, om een verdachte aan te klagen, nog groter. Hij werkt het mes van zijn zoon weg, om een valse verdenking af te schudden. En daagt een eerder veroordeelde zedendelinquent die alles ontkent; hetgeen zijn situatie als aanklager onstabiel maakt. Als tot overmaat van ramp ook nog eens de vingerafdruk van zijn zoon op het label van Ben’s (het slachtoffer) sweatshirt wordt gevonden, kan Lynn Canavan niet anders dan Andy te schorsen. Ze moet een arrestatiebevel uitvaardigen voor de 14-jarige Jacob; die in deze staat als volwassene voor een brute moord wordt berecht – en levenslang in de gevangenis kan belanden. De familie doet alles om de vermeende onschuld van hun zoon te bewijzen. Maar het bewijs tegen Jacob wordt alleen maar groter en zelfs Jacob’s moeder begint gaandeweg aan zijn onschuld te twijfelen. Andy roept de hulp in van zijn veroordeelde vader.

Defending Jacob

Analyse

Wat meteen opvalt bij de serie Defending Jacob is dat in tegenstelling tot het boek uit 2012, je het verhaal vanuit de standpunten van zowel Andy, Jacob als Laura ziet. Het boek is puur vertelt vanuit Andy zijn standpunt; dit maakt de serie bijzonder.
Noch het boek noch de serie laten het publiek in het duister, of Jacob nu wel of niet schuldig is enzo, wordt je als kijker heen en weer geschud. Totdat je je eigenlijk realiseert dat het er niet meer toe doet of Jacob nu wel of niet de dader is. Aangezien je beseft dat als een 14-jarige onschuldig in de bak komt dat een ramp is voor zijn ouders. Eveneens als het blijkt dat Jacob schuldig is aan de moord is dat ook een enorme ramp voor zijn ouders. Als kijker zit je net als de ouders van Jacob, gedurende de 8 afleveringen tussen wal en schip.

Jaeden Martell speelt de rol van een verdacht stille tiener extreem goed. Soms wil je de knul een knuffel geven en zeggen dat het goed komt, maar er zijn momenten dat je als kijker denkt dat hij echt een stille psychopaat is. Chris Evans speelt een overtuigende rol, zowel als openbare aanklager en als zeer bezorgde ouder. Evans ben ik pas echt als acteur gaan zien in Knives Out, waarin hij eveneens samen met Martell speelde en het tweetal tijdens deze opnames hoorde dat ze in in Defending Jacob vader en zoon zouden spelen.

Deze rol is Evans op het lijf geschreven, hij kon zich los weken van zijn Captain America imago en daadwerkelijk tonen wat hij als acteur kan. Hij laat op subtiele wijze gematigde vreugde, extreme zorg, kwaadheid en frustratie zien. Het interessante is dat Andy nooit twijfelt aan de onschuld van zijn zoon, echter zijn vrouw Laura doet dat wel. Michelle Dockery die de rol van Laura vervult weet op haar beurt heel kalm, edoch effectief, twijfel te zaaien bij de kijkers over de onschuld van haar zoon; totdat zij na de uitspraak en een ander voorval openlijk haar twijfel verwoord. De scene waarin ze haar zoon op zeer ludieke wijze confronteert met de vraag of hij nu wel of niet schuldig is, dan ook een enorme krachtige scene – deze scene komt niet als verassing, want we horen en zien Laura twijfelen. De manier waarop zij haar zoon confronteert was echter uniek en net zo twijfelachtig als wat Andy had gedaan om de onschuld van zijn zoon te trachten te bewijzen. Hierdoor is niemand in dit huishouden meer onbezoedeld.

Recensie Defending Jacob

Naast het solide acteerwerk en interessante plot is er ook reden voor kritiek. Acht afleveringen was net iets teveel van het goede. Ik denk dat 5 afleveringen ook voldoende waren geweest. Soms zit er dan ook lange dialoog in om de afleveringen te vullen. Daarnaast zijn de cinematografie en de sets zijn iets te te doorsnee waardoor het visueel vaak niet interessant is. Er is weinig dynamiek in de shots, en de colorgrading is te blauw en over de top – iets dat mij steeds meer begon te storen.

Ondanks de lengte van de serie is er in iedere aflevering wel een verassende wending of plotontwikkeling waardoor je verder blijft kijken. Want je wilt weten of Jacob de rest van zijn leven als schandknaap in de gevangenis moet door brengen of dat er toch iets tegen alle kansen in naar boven komt dat hem vrij zal pleiten. Defending Jacob, is geen serie voor mensen die niet van open eindes houden, en het verschrikkelijk vinden om een eigen invulling te geven. Want evenals Laura, krijg je als kijker geen antwoord op de vraag en weet je niet wat er uiteindelijk van Jacob terecht zal komen. Ik heb daar mijn eigen hypothese over maar die houd ik voor mijzelf. En ik houd het hier bewust vaag, omdat iedere spoiler de serie in haar kracht zal doen afnemen.

Conclusie

Defending Jacob is een prachtige serie die de kijker tot op de laatste seconde emotioneel weet te misleiden. Met 8 afleveringen is de reeks wellicht ietwat te lang, echter is het toch een binge-waardige show. De acteerprestaties zijn enorm sterk. En hoewel het plot vergezocht lijkt is het dat niet. Zo is in Amerika ooit een 12-jarige jongen vervolgd vanwege de verdwijning van zijn zusje, waarvoor hij onder druk een verklaring aflegde. Hij kreeg woorden in de mond gelegd en er werd beloofd dat als hij zou zeggen dat hij het gedaan had, alles over zou zijn. Dus helaas gebeuren dit soort zaken echt.

★★★★☆

Raymond Doetjes – Subliminal Artist Productions

 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter