Recensie | Fatman (Chantal van Remmen)

Een verwend rijk kind, een huurmoordenaar en een oude, ietwat ongelukkige man. Dat is de basis waarmee we het verhaal beginnen. De kleine Billy is gemeen tegen het personeel dat in zijn huis werkt en ook tegen zijn klasgenootjes. Hij moet overal de beste in zijn, zelfs als hij dat eigenlijk niet is. Daarnaast steelt hij ook nog eens geld van zijn zieke oma. Ohja, en hij heeft regelmatig contact met Jonathan a.k.a. de huurmoordenaar. Een aparte man die niet alleen maar voor iedereen mensen vermoordt, maar ook nog eens speelgoed overkoopt van mensen. Daarnaast ontmoeten we dus Chris Cringle die in de sneeuw lege blikjes van een hek aan het schieten is. Wat dus eigenlijk een alledaagse intro van elke andere actiefilm doet lijken. Maar schijn bedriegt en ik zal jullie uitleggen waarom.

De R-rated actiekomedie Fatman is volgens Chantal van Remmen geen gewone kerstfilm. Waar deze film over gaat en of hij aan te raden is lees je in de onderstaande Fatman recensie.

Titel: Fatman
Regisseur: Eshom Nelms & Ian Nelms
Cast: Mel GibsonWalton Goggins, Marianne Jean-Baptiste, Shaun Benson, Chance Hurstfield, Jordan Blais, Deborah Grover, Paulino Nunes
Scenario: Eshom Nelms & Ian Nelms
Genre: Actiekomedie
Speelduur: 95 minuten

Recensie Fatman

Als je de poster van de film Fatman nog niet gezien hebt weet je niet dat Chris de kerstman is. En de rol van Chris wordt vertolkt door niemand minder dan Mel Gibson, een door en door actieheld dus dat past erg goed in het beeld van onwetendheid wat ze in het begin willen verkopen. De enige link met kerst op dit moment is de tijd van het jaar, de kerstboom in het huis van Billy en de verkoop van een oud kerstcadeau aan Jonathan. Duidelijk in beeld komt een plaatje wat op de honkbalknuppel zit met de tekst ‘made in Santa’s workshop’. Om een bepaalde reden, waar we eigenlijk pas aan het einde van de film achter komen, is dit erg belangrijk en komt dus ook dit cadeau in de verzameling terecht. Chris, de Kerstman, zit tegenwoordig in financieel zwaar weer en probeert van alles om het hoofd boven water te houden. De toon is dus gezet in dit donkere verhaal en het is zeker geen Holy Moly Merry Christmas.

Steeds meer kinderen misdragen zich, wat er in resulteert dat de Kerstman meer kool aan het uitdelen is dan cadeautjes. En dus ook aan onze gemene en verwende Billy! Hij is het niet eens met zijn ontvangst van kool en neemt dan ook contact op met de huurmoordenaar, en heeft als opdracht: de Kerstman vermoorden. Dat kon er nog wel bijkomen. De Kerstman heeft best een zwaar leven en wordt zelfs neergeschoten door kinderen met een hagelgeweer. Probeer nu maar eens die kerstgedachte hoog te houden.

Maar omdat er dus minder cadeaus worden uitgedeeld besluit de overheid om Chris minder subsidie te geven. Een tekort waardoor de kosten niet kunnen worden gedekt. Maar er komt een oplossing vanuit het leger. Uit financiële wanhoop besluit hij in te gaan op het voorstel. Voor twee maanden wordt er geen speelgoed gemaakt, maar spullen voor het leger. Een moeilijke beslissing, maar wel een die genomen moet worden willen we volgend jaar nog kerst kunnen vieren met cadeautjes. Dit zorgt voor een interessante samenwerking tussen de militairen en de elven.

De huurmoordenaar doet er ondertussen alles aan om de locatie van de Kerstman te vinden en vermoordt iedereen die hij daarbij nodig heeft en tegenkomt. Dat is nog niet zo makkelijk als je denkt, want Chris is gewoon Chris en niemand weet waar hij woont. Grappig aan Jonathan is dat hij helemaal gek is van zijn hamster. Niet echt een huisdier dat past bij een koele huurmoordenaar, maar de hamster gaat in ieder geval ook mee op reis. En dat fungeert dus wel echt als dat stukje komedie in deze actiefilm.

Wanneer hij eindelijk de locatie van de Kerstman vindt gaat het helemaal mis. Geluk bij een ongeluk is dus eigenlijk dat het leger aanwezig is op het terrein van de Kerstman, want zij geven aardig wat weerstand bij het binnendringen van de werkplaats. Er wordt in het rond geschoten en er gaan bommen af totdat hij oog in oog staat met Chris zelf. Beiden met wapens in de hand ontstaat er een soort western situatie. Over deze ontknoping kan ik niet te veel zeggen. Het oud zeer van Jonathan richting de Kerstman komt naar boven en het wordt een bloedbad. Maar sta ik toch even perplex van het einde, en nog eens perplex, en nog eens perplex. Not your basic Christmas movie, laten we het daar op houden.

Ga Fatman zien. Ik beloof je, daar hoeft het geen kerst voor te zijn.

★★★★☆

Chantal van Remmen