Recensie | Ferdinand (Brent Boeckmans)

Ferdinand is een grote stier met een klein hartje. Als hij ten onrechte aangezien wordt voor een gevaarlijk beest wordt hij gevangen genomen en weggevoerd. Ferdinand bewijst dat je, je stierlijk kunt vergissen als je enkel op iemands uiterlijk afgaat. Geïnspireerd op het geliefde kinderboek The Story of Ferdinand. Sinds deze week is de animatiefilm Ferdinand verkrijgbaar op DVD en Blu-ray. Lees hieronder de recensie van Brent Boeckmans.

Titel: Ferdinand
Regisseur: Carlos Saldanha
Scenario: Robert L. Baird, Tim Federle, Brad Copeland
Cast: John Cena, Kate McKinnon, Gina Rodriguez, Daveed Diggs, Gabriel Iglesias, Bobby Canavale, David Tennant
Genre: Animatie, Familie
Speelduur: 108 minuten

Ferdinand is een prima film voor het hele gezin. Enkele donkere momenten (het slachthuis onder andere, en de dood van de vader van Ferdinand) wegen niet op tegen de voornamelijk licht te verteren film. Voor volwassenen moet ik wel zeggen dat Ferdinand niet veel om het lijf heeft. Het blijft vooral voor de jongere kijkertjes een hit.

Plot

Ferdinand is een stier die geen vlieg kwaad doet. Als hij in het dorp is en ruikt aan de bloemen wordt hij gestoken door een bij. Ferdinand loopt hierbij bijna het hele dorp plat. De mensen van dorp zien hiermee Ferdinand een geweldige tegenstander voor een matador.

Van dit concept is Blue Sky Studios begonnen om Ferdinand te maken, want dit is uiteraard het plot van het korte verhaaltje van Disney (8 minuten lang!). Om Ferdinand aan te dikken tot een film van 108 minuten werden er nog wel wat verhaalelementen bijgestoken. Zo groeit Ferdinand op bij het Spaanse meisje Nina en haar vader en de bobtail Paco. Ferdinand wordt echter teruggebracht naar de ranch waar hij is geboren, om daar te trainen voor het grote duel in de arena van Madrid. Wanneer hij de andere stieren helpt te ontsnappen, wordt hij naar Madrid vervoerd maar in de arena wil hij niet vechten met de matador. Het publiek overhaalt de matador uiteindelijk om Ferdinand te laten leven en Ferdinand keert met zijn nieuwe vrienden terug naar Nina.

Eerst en vooral wil ik zeggen dat de film erg veelbelovend begint. Ik vond het absoluut geweldig hoe men laat zien hoe Ferdinand opgroeit bij Nina. Zijn interactie met Nina, en zelf met de chagrijnige bobtail Paco is erg mooi. De film start ook met emotie, wanneer Ferdinands vader niet terugkeert en blijkt dat alle stieren sterven wanneer ze naar Madrid gaan om daar te vechten. Vanaf dat Ferdinand echter terug naar zijn oude ranch wordt gebracht, gaat de film in een sneltempo naar beneden. Er worden een heleboel onnodige nevenpersonages bijgevoegd, en Ferdinand verandert van een ‘hoopvol maar zoet verhaal’ in een volgende film in het rijtje van Ice Age sequels waarin de poging tot humor primeert op eender wat. Dat is sterk uitgedrukt, want Ferdinand is nog steeds beter dan Collision Course, maar toch vat het wel samen dat Ferdinand niet echt de crème de la crème is van animatie.

Animatie

Blue Sky Studios heeft met Rio bewezen dat ze de geest van een cultuur kunnen omvatten. In Rio is dat uiteraard de Braziliaanse cultuur van Rio de Janeiro, en nu met Ferdinand weten ze prachtig de sfeer van Spanje te omarmen. Van de locaties (Andalusië, Madrid) tot zelf de types van huizen en vegetatie: alles is op en top Spaans. Ook de personages hebben die Spaanse tint, wat het geheel natuurlijk des te geloofwaardiger maakt. Op dit vlak heeft Blue Sky Studios dus zeker weer de hoofdvogel afgeschoten.

Personages

Hetzelfde kan echter niet gezegd worden over de personages. Blue Sky Studios heeft een syndroom waarin ze teveel komische personages in de mix gooien, iets wat de laatste twee Ice Ages films (Continental Drift en Collision Course) ook al hadden. Laat ons echter beginnen met de goede personages. Ferdinand is een goedhartige stier die geen vlieg kwaad doet. De stem van John Cena past vrij goed bij dit rund, en Ferdinand is door zijn passieve manier van leven eigenlijk wel een aangenaam personage. Soms lijkt het wel alsof hij iets te hard een dromer blijft, maar dat is nu eenmaal een type van mensen. Waarom dan geen type van stieren he? Uiteraard ken ik Ferdinand ook van het korte tekenfilmpje van Walt Disney, en daarin is deze karaktereigenschap van Ferdinand nog minder ontwikkeld dan hier dus in dat opzicht doet Blue Sky Studios het zeker niet slechter.

De paar menselijke personages hebben niet echt veel uitwerking. Nina is leuk, zeker haar band met Ferdinand is suikerzoet en maakt van haar ook een fijn personage. Vervolgens hebben we de matador, die vijandig is, maar eerder uit de hoogte doet vind ik. Een echte vijand in dat opzicht is hij niet, dus maakt hij ook niet echt een impact. Bij mijn weten heeft Blue Sky Studios nog maar weinig echt sterke vijanden gehad (Nigel van Rio 1 was de laatste).

De stieren van de ranch zijn eigenlijk nog wel leuk. We hebben een stier die overgeeft, de typische arrogante, een hyperactieve, een soort Frankensteinstier die niet spreekt en de meest grappige van allemaal: de Schotse hooglanderstier. Nina’s bobtail Paco vind ik ook wel wat hebben. Al is het maar om te zien hoe hij altijd nogal chagrijnig overkomt, maar het hart op de juiste plaats heeft.

Nu we de goede personages gehad hebben (en dat zijn er al wat) komen de minder sterke (ik ga ze niet barslecht noemen). De egeltjes die Ferdinand helpen lijken op een soort kloonproduct van de pinguïns van Madagaskar. Waarom? Omdat zij ook nogal op een James Bond achtige manier rondspoken. De drie Duitse paarden hebben een grappig accent: maar daar stopt het leuke bij hen. De meest in het oog springende ‘slechte rol’ in de film is toch wel de geit Lupe. Nee, echt, ik vond Lupe al vanaf minuut 1 niet echt aanslaan. Lupe is compleet overdreven, en met al de andere komische personages aan boord is dat gewoon te veel. Om eerlijk te zijn: Ferdinand kon het gemakkelijk doen met enkele stieren minder, maar vooral zonder Lupe, egels of de paarden.

Liedjes

Spaanse soundtrack? Vraag Pitbull! Inderdaad. Pitbull werkt nogmaals samen met Blue Sky Studios. Voorheen deed hij een gastrolletje in Epic als pad, nu is hij één van de zangers die vaak te horen is doorheen het verhaal. Verder hebben we uiteraard Nick Jonas die het themalied van de film heeft ontworpen: Home. Allemaal degelijk genoeg voor een degelijke film. Niet te sterk, maar dat is de film ook niet.

Algemeen

Blue Sky Studios start haar eerste twintig minuten echt sterk met de achtergrond van Ferdinand. Disney had destijds in 1938 een tekenfilmpje hiervan gemaakt waarin we Ferdinand met zijn moeder zien. Geen moeder hier, maar wel een vader. Op zich is die verandering niet slecht. Wanneer Ferdinand ontsnapt van de ranch en bij Nina opgroeit krijgt de film pas echt een zekere sterkte. Alles verdwijnt echter zodra hij terug op de ranch terecht komt. Vanaf dan gooit men een heleboel nevenpersonages in de mix, en de helft van hen slaat niet aan. De paarden, geit Lupe en egeltjes zijn even grappig maar al heel snel niet meer. De andere stieren vallen mee, maar we hebben er vijf en dat is teveel. Gewoon de drie originele had voldoende geweest denk ik, al hadden we dan wel onze Schotse stier moeten missen en die was wel echt goed moet ik zeggen.

Ferdinand is geen slechte film, maar ik had er toch meer van verwacht. Zeker na het eerste deel van de film was ik zeker in voor een sterk verhaal. Blue Sky Studios heeft het echter snel verandert in een matige film met een zwakke uitvoering. De vertoning was zeker niet rampzalig, maar ik had er toch echt meer van willen zien. Tenslotte zou ik de film eerder aanraden aan kinderen dan aan volwassenen, en voor wie het verhaal echt wil zien: die kan gewoon de eerste helft van de film zien en de laatste. Het heeft geen nut het midden te kijken want dat bestaat uit dansende stieren tegenover dansende paarden, een irritante geit genaamd Lupe, egeltjes die rondlopen als spionnen en nog meer ridicule zaken.

Brent Boeckmans