Recensie | Halloween (Martijn Pijnenburg)

Vrijwel iedere horrorliefhebber is bekend met de Halloween franchise. Ondanks dat er al vele sequels zijn verschenen is er nu, 40 jaar later, een nieuw film uitgebracht die rechtstreeks moet aansluiten op het origineel uit 1978. Is het vervolg annex reboot de moeite waard?

Titel: Halloween
Regisseur: David Gordon Green
Scenario: David Gordon Green, Danny McBride, Jeff Fradley
Cast: Jamie Lee Curtis, Nick Castle, Judy Greer, Andi Matichak, Will Patton, Virginia Gardner
Speelduur: 104 minuten
Genre: Horror
Release: Vanaf 1 november 2018 in de bioscoop

Als iemand het onderwerp ‘’klassieke slashers’’ aansnijdt is de kans groot dat je al snel denkt aan Friday the 13th en natuurlijk Halloween. Twee films die veel gemeen hebben. Ze kwamen beide rond dezelfde tijd uit, kregen vele sequels en uiteindelijk ook een remake. Er staat van Friday the 13th zelfs een nieuwe reboot op de planning.

Ondanks dat veel fans kritisch zijn naar al deze reboots en vervolgfilms werd er toch enthousiast gereageerd toen bekend werd dat Jamie Lee Curtis, vertolker van de hoofdpersoon, zou terugkeren voor de nieuwe sequel die alle andere vervolgen zou negeren.

Gezien de positieve recensies uit Amerika ging ik vol verwachting naar de première in Kinepolis Jaarbeurs te Utrecht. De intro van de film was echter vrij vergezocht, waardoor ik niet bepaald lekker in de film kwam. Gelukkig wist Halloween zich al snel te herpakken.

Filmhoek Halloween 2018

We zien een oude Laurie Strode die vanwege de gebeurtenissen met Michael destijds een flink trauma opgelopen heeft. Vandaar ze nu in een boshuisje leeft waar een groot arsenaal aan wapens ligt, voor het geval dat Michael ooit vrijkomt.

Deze paranoïde houding heeft er echter wel voor gezorgd dat Laurie zo’n beetje iedereen heeft weggejaagd en zelfs haar dochter en kleindochter nauwelijks meer ziet. Alhoewel slashers het nooit zo moeten hebben van hun geloofwaardigheid, vind ik de situatie van Laurie zoals die beschreven wordt in deze film best aannemelijk. Wat mij betreft heeft Halloween hierbij haar eerste pluspunt te pakken.

Naast Laurie en haar familie wordt er nog een handjevol andere personages geïntroduceerd. Geen van allen zijn interessant te noemen, maar aangezien het een slasherfilm is zijn ze natuurlijk van harte welkom. Want hoe meer slachtoffers er kunnen vallen, hoe leuker.

Wat volgt is een goed geregisseerde slasher met voldoende spanning en enkele brute moorden. Hoewel er een paar flauwe stukjes in de film zitten, weet men grotendeels om de gebruikelijke clichés heen te werken, waardoor Halloween eigenlijk nergens gaat irriteren. Tevens zitten er enkele creatieve verwijzingen in naar het origineel. Tel daarbij op dat het acteerwerk, en dan met name dat van Jamie Lee Curtis, prima in orde is en je hebt een geslaagde film.

Halloween

Daar staat echter tegenover dat de film ook zo zijn minpuntjes heeft. Naast het ietwat misplaatste begin worden er ook enkele subplots begonnen waar uiteindelijk niks mee gedaan wordt. Persoonlijk vond ik ook het einde net niet bevredigend genoeg.

Of liefhebbers van het origineel deze nieuwe Halloween film zullen gaan waarderen is nog maar de vraag, maar het is in ieder geval een prima slasher geworden. Ideaal om deze Halloween eens te gaan bekijken!

★★★½☆

Martijn Pijnenburg