Recensie | The Hobbit: The Desolation of Smaug (Fabian van der Starre)

“Je kunt je nergens verbergen.” The Hobbit gekte is overal! Vorig jaar zat ik vol enthousiasme om middernacht bij de première van An Unexpected Journey. Als grote fan van The Lord of the Rings trilogie keek ik met een glimlach naar de terugkerende personages. Vooral de scene met de White Council was een ware treat! Na 10 jaar afwezigheid kon ik mij weer vinden in de fantasierijke wereld van Tolkien. Als fan kon ik het dan ook niet laten om afgelopen weekend naar The Lord of the Rings (extended) marathon te gaan. Met een speelduur van in totaal 745 minuten (12,5 uur) was dit een geweldig voorproefje om weer helemaal in de wereld van Midden-Aarde te komen. Dit jaar besloot ik om de première om middernacht over te slaan, puur om de film in al zijn grootsheid te zien in IMAX. Afgelopen woensdag zat ik om 10:10 helemaal klaar voor de IMAX HFR (High Frame Rate) 3D versie van The Desolation of Smaug. The Lord of the Rings trilogie overtreffen is tot op heden nog onmogelijk geweest, maar hoe zit dat met An Unexpected Journey?

Titel: The Hobbit: The Desolation of Smaug
Regie: Peter Jackson
Cast: Martin Freeman, Richard Armitage, Ian McKellen, Ken Stott, Graham McTavish, William Kircher, James Nesbitt, Stephen Hunter, Dean O’Gorman, Aidan Turner, John Callen, Peter Hambleton, Adam Brown, Mark Hadlow, Jed Brophy, Lee Pace, Orlando Bloom, Evangeline Lilly, Cate Blanchett, Mikael Persbrandt, Sylvester McCoy, Luke Evans, John Bell, Stephen Fry, Ryan Gage, Benedict Cumberbatch
Schrijvers: Peter Jackson, Fran Walsh, Philippa Boyens, Guillermo del Toro
Genre: Actie, Avontuur, Fantasy
Speelduur: 161 min
Release: vanaf  11 december 2013 in de bioscoop

Avontuur vol gevaar

Na de redding door de adelaars in An Unexpected Journey pakt dit vervolg de draad gelijk weer op. Het reisgenootschap van Thorin Oakenshield gaat verder met hun reis vol gevaren naar de Lonely Mountain. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Ze worden tegengewerkt door spinnen, elven, orks en vele andere gevaarlijke wezens. Wanneer ze dan uiteindelijk de berg bereiken lijkt Thorin’s droom uit te komen en is het Bilbo’s beurt om zijn taak in dit avontuur uit te voeren.

The Lord of the Ring

Ook dit deel wordt door niemand minder dan Peter Jackson (The Lord of the Rings) geregisseerd. Eerlijk gezegd voelde An Unexpected Journey aan als een remake van The Fellowship of the Ring. Ik was erg bang dat dit vervolg net zoiets zou worden als The Two Towers. Met uitzondering van één scene is dat niet het geval. Deze lijkt namelijk sterk op de achtervolging van Aragorn, Legolas en Gimli op de Uruk-Hai, maar dan andersom. Zo keert Shelob tevens terug in de vorm van haar kroost in Mirkwood. Deze spinnen zijn net zo dodelijk en met een veel grotere hoeveelheid. Mensen die bang voor spinnen zijn kunnen hier beter even de ogen sluiten. Om er nog een schepje bovenop te gooien, heeft Jackson wel eens de neiging om een cameo te maken in zijn films. Dit doet hij in The Desolation of Smaug in een dorp, wie velen van de fans zullen herkennen.

Extra lange speelduur

Jackson’s schrijversteam (waar hij ook zelf deel uit maakt) bestaat uit Fran Walsh (Jackson’s vrouw en tevens scenarist van The Lord of the Rings), Philippa Boyens (ook The Lord of the Rings) en Guillermo del Toro (Pacific Rim). Dit team is expert op het gebied van extra lange films maken. The Desolation of Smaug is natuurlijk geen uitzondering. Met meerdere verhaallijnen weten ze de lange speelduur van 161 minuten goed te vullen. Wat wel jammer is, is dat de iconische dialogen uit de The Lord of the Rings herbruikt worden. Dit voelt herkenbaar, maar helaas niet origineel aan.

The Hobbit: The Desolation of Smaug

Freeman’s Bilbo Martin

Martin Freeman keert wederom terug als avontuurlijke hobbit. Deze acteur probeert, met veel afkijken van Ian Holm’s, Bilbo Baggins te spelen. Holm is en blijft voor mij de enige echte Bilbo, maar Freeman is al aardig op weg om zijn reputatie eer aan te doen. Nu Freeman’s Bilbo eindelijk de ring heeft, zien we hoe hij verandert en alles over heeft voor zijn ring. Dat is echter niet Bilbo’s enige kostbare bezit. Zijn zwaard gaat in dit deel op een spectaculaire manier bewijzen waar deze de naam Sting aan heeft verdiend.

Grijsbaard

Niemand kan Gandalf the Grey beter spelen dan Sir Ian McKellen. Deze veteraan draait al lang mee als Gandalf. Velen, waaronder ik, hadden verwacht dat hij niet meer zou leven wanneer Jackson dan uiteindelijk The Hobbit ging maken. Gelukkig is hij nog springlevend! De manier waar op Gandalf in The Desolation of Smaug zijn entree maakt lijkt wel een ontbrekende scene uit The Fellowship of the Ring, maar dan 60 jaar eerder. Thorin’s reisgenootschap heeft veel aan de wijsheid van deze tovenaar, tot hij hun verlaat om op onderzoek uit te gaan naar de duistere krachten in Mirkwood.

White Council

Na de ontdekking van Radagast the Brown (Sylvester McCoy) in Dol Goldur in An Unexpected Journey ontrafelt het mysterie rondom de Necromancer in één van mijn favoriete scenes in de gehele film (of misschien wel de hele trilogie). In het eerste deel zorgde Jackson ervoor dat een groot deel van de White Council een verschijning maakte. Deze Council bestaat uit Saruman, Elrond, Gandalf, Galadriel, Círdan (havenmeester van de Grijze Havens) en een aantal onbekende leden, en heeft als doel de Vijand tegen te houden. Hierna hoopte ik ten zeerste dat de White Council wederom zou verschijnen, maar helaas. Jammer genoeg bleven deze met uitzondering van Galadriel geheel buiten beeld.

Fanfilm

The Hobbit: The Desolation of Smaug is een waardige opvolger van An Unexpected Journey en overtreft deze zelfs. De film kan je zien als ééntje voor alle fans van de franchise, maar ook spannend voor de reguliere bezoeker. Vooral in IMAX ziet deze er geweldig uit. De 3D effecten en HFR voegen weinig toe, maar het is een leuk extraatje. Kippenvel krijg je al bij de soundtrack. Als je denkt dat dat het toppunt is, heb je de prachtige hallen van Erebor nog niet gezien en de waanzinnig grote bergen goud die zich daar bevinden. Nu vraag je je wellicht af waarom Smaug niet in deze recensie zit, maar eerlijk gezegd is hij te groot om over te schrijven. Je kunt hem zelf ervaren in al zijn glorie in The Desolation of Smaug!

Fabian van der Starre