Recensie | If I Stay (Immy Verdonschot)

Chloë Grace Moretz is flink aan d’r filmweg aan het timmeren. Waar ze iedereen versteld deed staan met haar rol als Hit Girl in Kick Ass, had ze juist een betoverend effect in Hugo en is ze in 2014 te zien in niet minder dan vijf films. Een daar is If I Stay, het verfilmde verhaal van een meisje dat alles kwijtraakt in een auto-ongeluk, er een van.

Regisseur: R.J. Cutler
Scenario Shauna Cross, Gayle Forman
Cast: Chloë Grace Moretz, Jamie Blackley, Stacy Keach, Joshua Leonard, Mireille Enos, Liana Liberato
Speelduur: 107 min
Genre: Drama
Release: vanaf 18 september 2014 in de bioscoop

Mia Hall (Chloë Grace Moretz) dacht altijd dat kiezen tussen een muziekopleiding aan Julliard of bij haar grote liefde Adam (Jamie Blackley) blijven, de moeilijkste beslissing van haar leven zou zijn. Maar een zorgeloos familie-uitje mondt uit in een tragedie die alles verandert. Zwevend tussen leven en dood is er nog één beslissing over voor Mia.

Young Adults

We krijgen er blijkbaar geen genoeg van: Young Adult boeken en films. Young Adult verhalen zijn verhalen die zich richten op tieners en hun liefdesleven. Hier zijn verschillende varianten op mogelijk natuurlijk. Zo vallen de Twilight reeks en de Vampire Academy serie hier ook onder. Een ander voorbeeld is The Fault in Our Stars en daar komt If I Stay behoorlijk dichtbij in de buurt. Hoewel het bij het zien van de trailer misschien lijkt op een film die zich richt op de moeilijke beslissing die Mia moet maken, kom je er al snel achter dat dit niet het geval is. Ze mag dan misschien in coma raken, maar het merendeel van de film blikt terug op haar eerste en grote liefde: Adam. In die zin is het boven alles een Young Adult verhaal, waar liefde het belangrijkste ingrediënt is. Hoe zoetsappig dit ook mag zijn.

ifistay-mv-14

Classic… Rock

Het leuke aan het verhaal is hoe klassieke muziek en rock samengaan. Terwijl Mia haar zinnen heeft gezet op Julliard, wil Adam de wereld veroveren als rockster met zijn band. Niet alleen hij heeft trouwens de rockgenen, Mia’s ouders hebben dit ook. Hiermee wordt ook meteen een dynamiek blootgesteld. Namelijk dat Mia in haar eentje cello speelt, terwijl de rest in groepen muziek maakt. Mia is een introverte, rustige meid, waar niet alleen Adam, maar zeker ook haar ouders een mooie balans in brengen met hun uitbundigheid. Het bespelen van een solo-instrument hoeft dan ook niet te betekenen dat dit de enige manier is om muziek te maken. Mede dankzij Adam ziet Mia uiteindelijk in dat je ook met een cello gewoon kunt meejammen in een groep.

Chronologische keuzes

De vertelwijze maakt de film. Dit is in If I Stay heel duidelijk. Zoals gezegd wordt er veel teruggeblikt gedurende de film. Zou de film chronologisch verteld worden, dan zou het eerste uur zich richten op de opbloeiende liefdesrelatie tussen de twee tieners. Een mooi romantisch verhaal waar de nodige hindernissen overwonnen moeten worden en de twee love birds ook aan zelfreflectie moeten doen om zichzelf weer te ontdekken. Daarna volgt al snel het auto-ongeluk en de verhaallijn in het ziekenhuis, wat vooral een hoop heen en weer geren is. Hier komen de hevigste emoties eruit. Want niet alleen Mia heeft het zwaar te verduren, ook haar familie en vrienden die langskomen belanden in een emotionele achtbaan.

ifistay-mv-22

Luisteren

Het boek (Als ik blijf) van Gayle Forman heb ik niet gelezen. Maar als er iets is wat in boeken werkt, dan is het wel de vertelstem van de hoofdpersoon. We maken alles door haar ogen mee. In een film is dit soms moeilijk neer te zetten. Dat blijkt onder andere in If I Stay. De film opent met een voice-over van Mia en dit is de rode draad van het verhaal. Nou heeft Moretz geen vervelende stem, maar wanneer je je realiseert dat Moretz achter iedere ‘ng’ een ‘k’ plakt, kan zelfs dit op een gegeven moment gaan vervelen. Als er iets is wat je in een film kan doen, is het wel de beelden voor zich laten spreken. Dat had hier dan ook wat meer mogen gebeuren.

Na het zien van de trailer van If I Stay wist ik dat het een interessante film zou zijn. Helaas viel dit enigszins tegen en bleek het een van de vele Young Adult liefdesverhalen te zijn. Waar Moretz en de rest van de cast zeker de moeite waard zijn en de film vele vermakelijke momenten biedt, valt het tegen wat betreft dialoog en liefdesverhaal. Want je kunt vanaf het begin al raden hoe alles gaat lopen en wat het verliefde stel tegen elkaar gaat zeggen. Ook al staat The Fault in Our Stars nog op mijn lijstje, ik denk dat If I Stay in dezelfde categorie valt en dat deze niet op kan boksen tegen The Fault In Our Stars.

Xoxo,

Immy