Recensie | Jagten (Senne de Vries)

De Deense film Jagten biedt meer dan alleen de acteertalenten van Mads Mikkelsen (Casino Royal). Jagten, wat in het Engels vertaald werd naar The Hunt, biedt een interessant, origineel en spannend scenario over seksuele beschuldigingen van kinderen. Lees hier de recensie van Jagten door Senne de Vries.

Titel: Jagten
Regisseur:
Thomas Vinterberg
Cast: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkopp
Scenario: Tobias Lindholm, Thomas Vinterberg
Genre: Drama
Speelduur:
115 min
Release:
2012

Mads Mikkelsen laat een andere kant van zichzelf zien als de hoofdrolspeler genaamd Lucas, een gescheiden man die werkt bij een buitenschoolse opvang. Ondanks dat Mads bekend staat om zijn strenge, intimiderende uiterlijk in de rol van veel slechteriken, wordt dat snel vergeten zodra hij transformeert in een doorsnee vader.

Lucas wordt geïntroduceerd als een pas gescheiden vader die zijn tienerzoon nauwelijks te zien krijgt en zijn best doet om daar verandering in te brengen. Dit doet hij onder andere door een vaste baan te zoeken, in dit geval als werknemer bij een buitenschoolse opvang. Vanaf het begin wordt er sympathie voor Lucas gecreëerd en leefde ik enorm met hem mee. Zeker toen ik zag hoe vriendelijk hij probeerde te zijn tegen al zijn collega’s, vrienden, en de kinderen op de opvang, ondanks alle moeilijkheden in zijn privéleven. Lucas is een stille, maar lieve, man die oprecht voor de mensen om zich heen lijkt te geven. Hierdoor lijken veel mensen om hem heen ook hem erg te waarderen. De mensen die hem goed kennen maken zich daarom wel eens zorgen of hij na de scheiding met zijn ex-vrouw niet wat eenzaam begint te worden.

Recensie | Jagten (Senne de Vries) 1

Zodra ik als kijker genoeg gebonden was aan het hoofdkarakter, werd hij vals beschuldigd van het zichzelf blootstellen aan een minderjarig meisje op de opvang. Toen mensen hierover geïnformeerd werden stond de zorg om zijn eenzaamheid niet aan zijn kant. Het meisje dat de beschuldigingen maakte is de dochter van Lucas’ beste vriend; hij heeft vaak ruzie met zijn vrouw, waar het kind bij is en wat haar duidelijk schade aandoet. Het kind werd juist vaak in deze tijden van huiselijk verbaal geweld buiten gezet, maar zij kon alles nog meekrijgen. Als Lucas hierbij was nam hij het meisje vaker mee om te wandelen met de hond, of liep hij haar naar school. Na alle verwarring in haar privéleven, en nadat zij Lucas als held begon te zien, besloot zij hem te kussen op de mond. Lucas sprak haar hier op aan, zodat zij dit nooit meer zou doen. Dit viel het verwarde meisje niet goed, dus besloot zij Lucas te beschuldigen van seksueel misbruik. Dit verhaal van een fatsoenlijke man die door zijn gemeenschap afgestoten wordt door beschuldigingen leverde Mads Mikkelsen tijdens het Cannes film festival de prijs voor beste acteur op.

Voor de kijker is de film dus geen raadsel, Lucas is onschuldig. Toch neemt deze bekendheid voor ons niks van de spanning weg. Er wordt een kinderpsycholoog naar school gebracht die het meisje ondervraagd. Ook hij lijkt haar te geloven en verdenkt Lucas. Vanaf dan wordt het erger voor ons hoofdkarakter. De verdenkingen worden erger en meer mensen keren zich tegen de onschuldige Lucas. Alle ouders van de opvang zijn ervan overtuigd dat Lucas schuldig is, waardoor een normaal leven voor Lucas onmogelijk wordt in het Deense dorpje. De handhaving kan weinig actie ondernemen, doordat zij te weinig bewijs hebben om Lucas op te pakken. De gemeenschap van het dorp neemt nu aan dat een pedofiel vrij rondloopt en zij wet in eigen handen moeten nemen.

Recensie | Jagten (Senne de Vries) 2

Zodra hij verbannen wordt in supermarkten en zelfs doodsbedreigingen ontvangt van anonieme burgers, komt het thema van de film helemaal naar boven: onterecht schuldgevoel. Lucas wordt gedwongen om zich schuldig te voelen over iets wat hij helemaal niet gedaan heeft. Mads Mikkelsen schijnt in deze momenten enorm door zijn kwetsbaarheid te laten zien, wat wij door zijn vorige rollen niet bekend mee zijn.

Wat voor mij het verhaal enorm interessant maakte is dat zowel de hoofdkarakter als de tegenstander even goed te begrijpen zijn. Het is lastig om het niet eens te zijn met de bedreigde, boze dorpsgenoten die niet weten dat de beschuldigingen niet kloppen. De acties tegen Lucas zijn allemaal met de overtuigende gedachte dat hij een klein meisje misbruikt heeft. Daardoor was er nauwelijks haat van mij naar de tegenstanders in het verhaal.

De film laat goed zien hoe snel mensen in het verhaal iemand schuldig verklaren, zonder eerst concreet bewijs te verzamelen. Een leven en reputatie van een onschuldige man wordt vernietigd, terwijl het vermeden kon worden als er geen overhaaste conclusies getrokken waren. Zulke situaties lijken tegenwoordig ook in het echt te gebeuren. (Bekende) mensen worden snel beoordeeld voor iets, zonder dat mensen het hele verhaal kennen of er concreet bewijs is.

Jagten is meer dan een spannend verhaal met interessante kijkpunten, het is ook een kritiek op de manier hoe wij, als een samenleving, omgaan met beschuldigingen. Dit soort kritiek is gedurfd en lijkt nog steeds enorm relevant te zijn.

★★★★1/2

Senne de Vries