Recensie | Kick-Ass 2 (Fabian van der Starre)

“Jij bent Kick-Ass? Dat is alsof je Will Smith persoonlijk kent!” Met precies zo’n enthousiast gevoel stond ik donderdagochtend op. Wellicht kwam dat doordat het de laatste dag voor het weekend was? Mijn hoofd vertelde mij echter dat het kwam omdat ik na 3 jaar eindelijk het lang verwachte vervolg op Kick-Ass zou gaan zien. Al de hele week keek ik hier naar uit, maar was mijn enthousiasme terecht? Is Kick-Ass 2 een waardig vervolg?

Titel: Kick-Ass 2
Regisseur: Jeff Wadlow
Script: Jeff Wadlow
Cast: Aaron Taylor-Johnson, Chloë Grace Moretz, Christopher Mintz-Plasse, Jim Carrey, Morris Chestnut, Claudia Lee, Clark Duke, Donald Faison, Garrett M. Brown, John Leguizamo, Lindy Booth, Augustus Prew
Speelduur: 103 minuten
Genre: Actie, Komedie, Misdaad

Opgejaagd

Na de moedige acties van Kick-Ass (Aaron Taylor-Johnson) in het vorige deel, heeft hij een golf aan fans geïnspireerd zelf het masker op te zetten en superheld te spelen. Eén van deze helden, Colonel Stars en Stripes (Carrey), vraagt hem om zich bij zijn team, Justice Forever, te voegen. Als deze amateur-helden opgejaagd worden door Red Mist (Mintz-Plasse) – herboren als The Mother Fucker – kan alleen Hit Girl (Moretz) hun vernietiging voorkomen.

2 jaar later?

Hit Girl (Mindy) en Kick-Ass (Dave) zagen we 3 jaar geleden voor het laatst, toen ze probeerde als normale tieners te leven. Dit is waar een groot gat in het plot ontstaat. In het eerste deel was Mindy 11 jaar oud. Het is volgens de film twee jaar later en Mindy is inmiddels 15 jaar oud. Een snelle rekensom laat zien dat er nu een gat van twee jaar is. Wellicht is dat té kritisch, maar het valt op. Het duo is wel volwassener neergezet, dus dat zou een verklaring kunnen zijn. Dit had echter beter opgelost kunnen worden door het narratief naar vier jaar later te verschuiven. Dan volgt de grote vraag waar Dave’s vriendin Katie is na ‘twee’ jaar. Deze zien we heel kort verschijnen om afgescheept te worden als kreng. Na de emotionele ontknoping in het eerste deel had ik hier meer van verwacht, maar we houden het er maar op dat tienerliefde niet voor altijd is.

Kick-Ass 2 Vervangen

Morris Chestnut is de opvolger van Omari Hardwick als Mindy’s voogd Marcus Williams. De reden hiervoor is onbekend, maar Chestnut speelt het stukken beter dan Hardwick. Marcus is niet de enige die vervangen is door een andere acteur. Evan Peters speelde Todd in het eerste deel, maar door de opnames van American Horror Story kon hij zijn rol niet opnieuw spelen en werd vervangen door Augustus Prew. De aanwezigheid van Todd voegt naast één cruciale plottwist erg weinig toe aan het verhaal.

Toewijding

Na de gigantische ophef die er gemaakt werd door Jim Carrey, wie vond dat er té veel geweld in Kick-Ass 2 zit, lijkt het er op alsof zijn personage bijna uit de film geknipt is. Carrey speelt zo’n kleine rol dat hij bijna niet noemenswaardig is. Hoe weinig hij ook te zien is, toch lukt het hem om zichtbaar te zijn in de film en een paar gekke bekken tussendoor te trekken. Eén pluspunt van zijn (eerdere) toewijding aan de film is dat hij zijn eigen decorstukken gekocht heeft om te lijken op het stripboekpersonage van Colonel Stars and Stripes.

Turk, ER & Jorah

Dan zijn we nu aangekomen bij de verrassende bijrollen. Donald ‘Turk’ Faison speelt de amateur-held Dr. Gravity, gewapend met een honkbalknuppel omwikkelt in aluminiumfolie. Een rol die alleen Faison kan spelen met zijn Scrubs ervaring en tevens lid van Justice Forever. John ‘ER’ Leguizamo speelt Javier, de lijfwacht van The Mother Fucker. Hij is het niet altijd eens met hem, maar doet toch wat hij zegt uit loyaliteit aan de D’Amico familie. Leguizamo is te zien als het geweldige geweten van The Mother Fucker, die hij overigens volledig negeert. Ralph D’Amico, broer van Frank en oom van Chris, wordt gespeeld door Iain Glen. Nu zegt deze naam je misschien helemaal niets, maar als ik Jorah Mormont en Game of Thrones zeg ga je wellicht uit je dak. Deze Schotse acteur speelt de kleine rol van Ralph als geen ander en hopelijk zien we hem vaker terug in het mogelijke vervolg.

Kick-Ass 2

Jeff wie?

Regisseur Jeff Wadlow heeft zijn debuut gemaakt met The Tower of Babble uit 2002. Sindsdien heeft hij meerdere films geregisseerd, geproduceerd en geschreven welke allemaal onbekend zijn. Wat natuurlijk wel erg gaaf is, is dat Wadlow in 2002 één miljoen dollar won met zijn korte film Living the Lie bij het Chrysler Million Dollar Film Competition. Wadlow heeft tevens het script geschreven voor de film, welke gebaseerd is op het stripboek van Mark Millar. Het taalgebruik is weliswaar niet zo erg als in The Heat, maar wel lekker grof. Zelf kan ik geen genoeg krijgen van Kick-Ass en dat maakt dat de speelduur voor mij te kort is. De film had zeker nog een half uur langer kunnen/mogen duren.

Liefhebber van stripboekverfilmingen

De Kick-Ass franchise is een halve parodie op het comic-genre. Net als je denkt dat het enkel een leuk verhaal is, welke gebaseerd is op superhelden, word je weer in de realiteit geslingerd. De film is helaas niet zo legendarisch als zijn voorganger en bevat, voor zover ik kan zien, geen boodschap. Dat neemt niet weg dat ik mij kostelijk heb vermaakt en voor elke liefhebber van stripboek verfilmingen is deze film een echte aanrader. Blijf trouwens vooral zitten voor de post-credit scene helemaal na de (korte) aftiteling, hetgeen meteen de inleiding is voor een mogelijk vervolg die de serie zal afsluiten.

Fabian van der Starre