Recensie | Knives Out (Chantal van Remmen)

De lange slome intro van Knives Out laat al lichtelijk doorschemeren wat voor een absurdistische film we kunnen verwachten. Wel een met veel haken en ogen moet ik zeggen, maar daar komen we later nog op terug. We komen langzaamaan in de wereld die de familie Thrombey thuis noemt, en dat is zeker niet de minste. Zo hebben ze een villa waar je U tegen zegt en een inrichting die alleen afkomstig kan zijn van een creatieveling die alles heeft en ook alles verzamelt. Harlan Thrombey, hoofd van de familie, is dan ook een beroemde schrijver en heeft dit stulpje voor hem en zijn familie bij elkaar geschreven. Hem ontmoeten we aan het begin van de film. Met een doorgesneden keel op de bank. Lees hier de recensie van Knives Out door Chantal van Remmen.

Titel: Knives Out (IMDb-score 7,9)
Regisseur: Rian Johnson
Cast: Daniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon
Scenario: Rian Johnson
Genre: Comedy, Crime, Drama
Speelduur: 131 minuten
Releasedatum: 28 November 2019

De film begint meteen met slecht nieuws, waarna we de hele familie Thrombey leren kennen. Een familie die niet met en niet zonder elkaar kan. Als kijker kom je er na verscheidene gesprekken achter dat de leden van deze absurde familie soms niet alleen halve waarheden vertellen tegenover elkaar, maar dit ook doen in gesprekken met rechercheur Benoit Blanc.

Benoit Blanc is gespeeld door Daniel Craig, een van de grootste namen die de cast van Knives Out kent. Het is een beetje gek om hem in deze rol te zien. Hetzelfde geldt voor hoe hij praat! Dit is niet Craig’s beste performance, helemaal niet als we het vergelijken met James Bond. Maar grappig is het wel. Chris Evans (Captain America, Avengers), Jamie Lee Curtis (Freaky Fridy, Halloween) en Katherine Langford (13 Reasons Why) zijn een aantal andere castleden die we vaker tegenkomen in de filmwereld.

Knives Out

Blanc start zijn onderzoek door alle familieleden af te gaan. Het is een man die klaarblijkelijk al het een en ander heeft uitgezocht en daardoor op de juiste knoppen weet te drukken. Zoals verwacht had iedereen een andere relatie met Harlan. We krijgen een kijkje in de afgelopen dagen en weten precies wie wanneer met wie is geweest. Nu moest ik al aan het bordspel Cluedo denken en wat gebeurde er? In de film maakt luitenant Elliott zelf ook de vergelijking met Cluedo! Dit soort zelfspot in het script kan ik waarderen.

Naast Harlan’s verhoudingen tot zijn familie leren we ook zijn relatie kennen met zijn verzorgster Marta. De twee hadden een hele lieve relatie. Zij was namelijk niet alleen zijn verzorgster, maar ook echt een hele goede vriend en goed gezelschap. Het spreekt voor zich dat ook haar leven voor een groot deel op zijn kop gezet is door de dood van Harlan.

Na eindeloze verhoren van de familie – die we inmiddels door en door kennen – verschuift halverwege de film ineens de toon. Zo richten we ons nu ineens compleet op Marta. Er staat vervolgens een hoop te gebeuren. Dit is inclusief een suffe achtervolging en een nog suffere uitspraak, maar hé we wisten aan het begin al dat het absurd zou worden.

En met een ontknoping à la Sherlock Holmes wordt het hele verhaal ontrafeld. Al die haken en ogen die ik aan het begin had genoemd worden aan het einde toch weer even anders neergelegd. Had ik het woord ‘absurd’ al genoemd? Deze donut heeft twee kanten (pun intended)! Knives Out is een erg vermakelijke film als je het mij vraagt. Hij zal niet in de top 10 van must sees komen, maar dat hoeft ook niet. Zie het als dat spelletje Cluedo waarover ik het eerder al had. Iedereen heeft het in ieder geval een keer in zijn leven gespeeld, dus ik raad je ook aan om het met deze film te doen. Kijk hem in ieder geval een keer, want die donut…tsja.

★★★★☆

Chantal van Remmen

Knives Out is te huur via Pathé Thuis.