Recensie | Logan (Erik Jansen)

Hugh Jackman is voor de allerlaatste keer te zien als Wolverine in de nieuwe film Logan. Sinds de eerste X-Men film in 2000 op het witte doek was te zien, is hij in negen films te zien  in de rol van de mutant-superheld. Daarnaast zien we ook Patrick Stewart voor de vijfde en allerlaatste keer als Professor Charles Xavier. Logan is de derde film in de standalone serie waarvan X-Men Origins: Wolverine (2009) en The Wolverine (2013) de twee voorlopers waren. Lees hier de recensie van Logan door Erik Jansen.

Titel: Logan
Regisseur: James Mangold
Scenario: James Mangold, Scott Frank, Michael Green
Cast: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen, Boyd Holbrook, Richard E. Grant, Stephan Merchant
Speelduur: 135 minuten
Genre: Actie, Drama, Sci-Fi
Release: 3 maart 2017

Kijk Logan online

Het verhaal speelt zich af in het jaar 2029. Logan, onder de mutanten bekend als Wolverine, spendeert zijn tijd als chauffeur van een limousine in Texas vlakbij de grens van Mexico. Hij en de mutant Caliban verzorgen de oude, seeniele Charles Xavier die ze in een oude tank hebben verstopt op een verlaten boerderij. Zij behoren tot de laatste van de mutanten en leven een teruggetrokken bestaan, omdat Professor X jaren geleden tijdens een beroerte per ongeluk een groot aantal van zijn soortgenoten heeft vermoord. Logan probeert met zijn huidige baan geld te sparen om een boot te kopen, zodat ze op zee rustig verder kunnen leven zonder dat de oude Xavier een gevaar vormt voor de buitenwereld.

Het leven van de teruggetrokken Logan wordt echter verstoord wanneer er een vrouw met het jonge meisje Laura hem vraagt de twee naar North Dakota te brengen. Ze zijn namelijk op de vlucht voor Zander Rice, die werkzaam is voor Transigen. Logan weigert in eerste instantie zijn hulp te verlenen, maar wanneer het meisje op de boerderij verschijnt, blijkt echter dat zij veel weg heeft van Logan. Professor X staat erop Laura naar het noorden van Amerika te brengen en uit de handen te houden van Transigen.

De film is geregisseerd door James Mangold, die eerder ook de regie van The Wolverine op zich nam. Naar verluid stond Hugh Jackman erop dat de laatste film van hem als Wolverine een R-Rating zou krijgen. Na het succes van Deadpool is het hem gelukt om de studio zover te krijgen. Het is vanaf de eerste minuut goed te zien ook. De film is namelijk ontzettend bloederig en het taalgebruik is net zo gewelddadig. Het is ook wel erg logisch dat een mutant met vlijmscherpe messen aan zijn handen zorgt voor veel bloed en rondvliegende ledematen.

Logan

Jackman en Stewart laten zich wederom van hun beste kanten zien en worden vergezeld door uitstekende medespelers. In het bijzonder noem ik de 12-jarige Dafne Keen die de rol van Laura op zich neemt. Alhoewel de jonge actrice niet ontzettend veel tekst heeft, zijn de actiescènes van haar net zo intens als die van Hugh Jackman. In het midden van de film neemt de actie wat terug, maar dat is meer om de relatie tussen Logan, Xavier en Laura op te bouwen. Het verhaal rondom de karakters is wat dat betreft een diepgaand, persoonlijk verhaal die recht doet aan de wereld van X-Men en Wolverine. Ondanks dat de film voor een ouder publiek is bestemd is het misschien ook wel de meest emotionele uit de X-Men series.

Hugh Jackman heeft verklaard dat zijn allerlaatste vertolking van Wolverine zou worden en met Logan heeft hij het karakter dat hij sinds 2000 speelde, een waardig afscheid gegeven. De film zit boordevol verbluffende actie, interessante karakters die op een hoog niveau worden vertolkt en is ondersteund door een duister en emotioneel verhaal. Ongetwijfeld zullen de X-Men fans net zoals ik Logan beschouwen als de beste film uit de reeks.

Erik Jansen

Kijk Logan online