Recensie | Mad Max: Fury Road (Marlou Spoormakers)

Mad Max is terug. En hoe! Het spektakel vliegt je om de oren in een twee uur durende dollemansrit dwars door de woestijn met Tom Hardy als Mad Max en Charlize Theron als Imperator Furiosa. George Miller heeft met Mad Max: Fury Road het oude verhaal afgestoft en een flinke facelift gegeven. De ‘oude’ Mad Max films waren erg populair in de jaren ’80, toen nog met Mel Gibson in de hoofdrol. In deze nieuwe film wordt de rol van Max gespeeld door Tom Hardy, bekend van o.a. Bane in de film The Dark Knight Rises.

Titel: Mad Max: Fury Road
Regisseur: George Miller
Scenario: George Miller, Brendan McCarthy, Nick Lathouris
Cast: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult, Hugh Keays-Byrne, Zoë Kravitz, Rosie Huntington-Whiteley
Speelduur: 115 minuten
Genre: Actie/avontuur
Release: 14 mei 2015 in de bioscoop

Hardy speelt dus Max Rockatansky, de eenling die alleen rondzwerft in een postapocalyptische, woestijnachtige wereld. Hij wordt opgepakt door de volgelingen van Immortan Joe (Hugo Keays-Byrne, bekend als Toecutter uit deel 1) en fungeert daar als levende bloeddonor voor Warboy Nux (gespeeld door Nicholas Hoult). Nadat een van zijn bevelhebbers, de eenarmige Imperator Furiosa, zijn trofeevrouwen bevrijdt en meesmokkelt in een gigantische vrachtwagen, gaan Immortan Joe en zijn Warboys achter haar aan. Max wordt als trofee en bloeddonor voorop een auto gebonden tijdens de poging om Furiosa te stoppen. Uiteindelijk weet hij uit de handen van Nux te ontsnappen en sluit hij zich aan bij Furiosa en de vrouwen. Samen gaan ze op zoek naar de Green Place, waar vrouwen veilig zouden zijn én de geboorteplaats van Furiosa. Het verhaal doet er verder eigenlijk weinig toe, het gaat vooral om de fantastisch vormgegeven wereld en de waanzinnige actiescènes.

Regisseur George Miller heeft het weer voor elkaar gekregen om een prachtige, postapocalyptische wereld te creëren. De auto’s, kostuums, attributen (een gitaar die vuur spuwt!), het ademt allemaal een rauwe, authentieke sfeer uit. De omgeving, een uitgestrekte en desolate woestijn, versterkt dit effect. De film is opgenomen in de woestijn van Namibië en het is te zien dat er weinig cgi-computereffecten aan te pas zijn gekomen. Het zorgt ervoor dat het verhaal en de actie net iets overtuigender is.

15021508_65833_Still_6_s-high

Tom Hardy is weer solide als de zwijgzame en gekwelde Max Rockatansky. Maar ook Charlize Theron, die haar hoofd kaalschoor voor deze rol, is zeer overtuigend als de strijdlustige Furiosa. De trofeevrouwen worden onder meer gespeeld door Zoë Kravitz en de modellen Rosie Huntington-Whiteley en Riley Keough, de kleindochter van Elvis.

Het plot is eigenlijk heel simpel: Furiosa bevrijdt Joe’s vrouwen en Joe wil ze koste wat het kost terughalen, het is één lange achtervolging. Het is een soort van Fast & Furious in de woestijn. Maar ondanks dit eenvoudige verhaal, vliegt de twee uur voorbij. Je wordt meegezogen in de wereld van Max en Furiosa en zit continu tussen hoop en vrees of het ze gaat lukken om te ontsnappen aan Immortan Joe. De film heeft een volledig open einde, maar de geruchten gaan dat er nog twee delen komen. Let’s hope so, want deze eerste ‘nieuwe’ Mad Max film smaakt naar meer.

Marlou Spoormakers