Recensie | Minions (Nico Hoeijmans)

Despicable Me bracht kleine gele wezentjes naar het filmuniversum, waar elke animatieliefhebber van is gaan houden. Deze Minions werden in rap tempo een van de meest populaire sidekicks van een held. Een eigen film kon (financieel gezien) dan ook niet uitblijven. Combineer de populariteit van de Minions met een reusachtige reclamecampagne en de verwachtingen zijn als snel torenhoog. Lees hier de recensie voor Minions door Nico Hoeijmans.

Titel: Minions
Regisseur: Kyle Balda, Pierre Coffin
Scenario: Brian Lynch
Stemmencast: Steve Carell, Sandra Bullock, Jon Hamm, Geoffrey Rush, Michael Keaton, Jennifer Saunders, Pierre Coffin, Chris Renaud
Nederlandse cast: Isa Hoes, Barry Atsma, Chris Zegers, Susan Visser, Bas Keijzer, Karin Bloemen, Abbey Hoes, Sipke Jan Bousema, Hans Klok, Jon van Eerd
Speelduur: 91 minuten
Genre: Komedie, Animatie
Release: vanaf 1 juli 2015 in de bioscoop

Finders keepers?

Kan Minions aan die torenhoge verwachtingen voldoen? Dan zullen ze over een duur van anderhalf uur toch ook leuk genoeg moeten zijn om naar te kijken. Het verhaal van Minions begint in de oertijd en biedt de kijker een zeer grappig overzicht van de ontwikkeling van de kleine gele rakkers. Hun ultieme doel is het zoeken naar de grootste slechterik om deze tot in de eeuwigheid te dienen. Die eeuwigheid is vaak niet zo lang, omdat ze al hun meesters al snel om zeep helpen. Zo passeren in een kwartier tijd onder andere de T-Rex, Dracula, Napoleon en andere legendarische slechteriken de revue.

Minions

Kevin, Stuart en Bob

Na dit leuke openingskwartier belanden we in 1968 (42 jaar voor Gru). De Minions hebben al lang een missend plekje in hun hart en drie waaghalzen – Kevin, Stuart en Bob-, besluiten dat plekje te gaan vullen door een zoektocht naar een nieuwe slechterik te starten. Hun bestemming is Villain Con, waar Scarlett Overkill (stem Sandra Bullock), de grootste schurk van dat moment, op zoek is naar nieuwe rekruten.

De snuggere Kevin, ambitieuze Stuart en schattige Bob krijgen het uiteraard voor elkaar bij deze Scarlett in dienst te treden. Maar de moeilijke karakters, toevallig gelijk aan die van de drie meisjes die Gru het leven zuur maakten, bezorgen ook Scarlett de nodige kopzorgen. Scarlett is niet de enige want vanaf dit moment zullen ook de nodige volwassen kijkers langzaam hun interesse en enthousiasme voor de Minions wat verliezen.

Schattig en grappig

Minions wordt langzaam een herhalingoefening van grappen. Hoewel in bijna elke scène in de achtergrond wel een klein, leuk en origineel gebbetje zit, wordt zowel het verhaal als die sluwe humor overschaduwt door de herhalende grappen die we in het eerste uur ook hebben gezien. Het toch wat simpele verhaal kan de gele boefjes hier niet redden. De film leunt hier dan ook vooral op zijn looks en de eigenaardige trekjes van de Minions zelf.

Visueel is er helemaal niets mis met Minions. De wereld die in Despicable Me is gecreëerd, wordt ongewoon mooi uitgebreid met de meest fantastische creaties. In die wereld zijn alle karakters uniek en even over de top. Maar die karakters werken allemaal, zowel in de hoofd- als de bijrollen. Dat de Minions niet verder komen dat wat gebrabbel en de woorden Banana en Scarlett is totaal niet storend. Hun brabbeltaaltje doet de aaibaarheidsfactor alleen maar goed.

2037493_69041_Still_14_s-high

Banana!

Minions is vooral een lange, gele, grappige achtbaan waar je een aantal rondjes in maakt. De eerste paar keer is dat erg leuk, de laatste paar keer heb je het allemaal al eens gezien. Voor de volwassen kijker is Minions een aangenaam tussendoortje. De kleinere kijker biedt Minions ongetwijfeld een geel feest aan schattigheid.

De referentie(s) naar Gru, die uiteraard niet uitblijven, biedt/en een opening naar een tweede, losstaande Minions film. Helaas is dat voor de gele mannetjes overbodige luxe. Zij kunnen een lang verhaal net niet spannend genoeg houden en zijn toch het beste in vorm als sidekick. Minions is een leuke aanvulling op de Despicable Me wereld en kan prima zonder vervolg. Financieel zal een tweede deel echter uitermate succesvol zijn. Een film waar (vooral) de kleine kijkers van zullen smullen. Grote kans dat Universal besluit dat het vervolg er dus wel komt.

Nico Hoeijmans