Recensie | My Octopus Teacher (Marlijn)

Na de Oscar uitreiking van afgelopen zondag werd het voor mij de hoogste tijd om enkele winnaars eens nader te bekijken. Mijn oog viel op de winnaar van “Best Documentary” dit jaar genaamd: My Octopus Teacher, die momenteel op Netflix te zien is. Is de film het kijken waard? Je leest het in de recensie van My Octopus Teacher door Marlijn.

Titel: My Octopus Teacher
Regisseur: Pippa Ehrlich, James Reed
Cast:  Craig Foster, Tom Foster
Genre: Documentaire
Speelduur: 90 minuten

My Octopus Teacher recensie

Begrijp me niet verkeerd hoor, ik ben een groot dierenliefhebber en ik probeer ook zeker mijn bijdrage te leveren aan het zoveel mogelijk beschermen van de natuur en te helpen daar waar dat nodig is. Maar…als je mij voorafgaand aan deze documentaire had verteld dat ik emotioneel zou worden door een octopus dan had ik je zeer waarschijnlijk voor gek verklaard. Desalniettemin zat ik op de avond van Koningsdag met mijn zwarte kattenvriend Salem op schoot om te zien of de documentaire over een weekdier ons anderhalf uur lang kon blijven boeien. Het antwoord was volmondig: Ja!

De documentaire speelt zich af in Zuid-Afrika langs de kust van False Bay (in Table Mountain National Park) in een kelpwoud. Dit is een wereldwijd voorkomend ecosysteem onder de zeespiegel. Je wordt vrijwel direct meegezogen in de wonderen van deze mysterieuze onderwaterwereld. Filmmaker Craig Foster vertelt aan het begin van de documentaire open en eerlijk over het feit dat hij zijn inspiratie en de zin van het leven was verloren door jarenlang veel te lang en te hard te hebben gewerkt. Hij gooit daarom het roer om en neemt de beslissing om gedetailleerder naar de natuur in zijn omgeving te gaan kijken. Iets wat hem was geleerd door de San (Bosjesmannen) waarover hij in het jaar 2000 een documentaire had gemaakt.

My Octopus Teacher recensie

Craig besluit zijn ontdekkingstocht niet op het vaste land te maken maar in de ijskoude oceaan met onheilspellende golven en getijden waar je als beginnend duiker maar beter weg van kan blijven. Als hij in de onderwaterwereld een kelpwoud ontdekt en op een wel hele bijzondere actie van een Octopus stuit neemt Craig de beslissing elke dag naar het gebied terug te keren en het bijzondere dier te volgen. Dit levert hem niet alleen unieke beelden op die zijn stoutste dromen overtreffen, maar het betekent ook het begin van een wel hele bijzondere vriendschap.

De prachtige beelden onder water zijn een lust voor het oog en dan heb ik het nog niet eens over de Octopus zelf. Gedurende de documentaire blijf je gefascineerd door het intelligente dier. Zij laat zien dat ze zich aan de omgeving/situatie kan aanpassen als geen ander, ze kan manipuleren, ze van kleur en vorm kan veranderen en zelfs ook speelgedrag vertonen. Wat deze Oscar winnende documentaire bovenal laat zien is de pracht van de natuur en hoe bijzonder de interactie tussen mens en dier kan zijn. Het laat zien dat we elkaar nodig hebben en elkaar moeten beschermen en het leert ons ook naar ons eigen gedrag te kijken.

My Octopus Teacher laat je anderhalf uur lang natuurschoon zien maar ook emotionele levenslessen die je stof tot nadenken geven. Ik alleen maar aanraden deze briljante filmmaker én Octopus in je huiskamer toe te laten en voor altijd in je hart te sluiten. Dat hebben ze bij mij in ieder geval wél bereikt, waarvoor heel veel dank.

MarlijnVOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter