Recensie | Olympus Has Fallen (Dennis van Elten)

Olympus Has Fallen draait inmiddels al een maandje in de bioscoop maar Dennis van Elten vindt dat deze film niet de aandacht heeft gekregen die deze verdient. Lees daarom zijn recensie!

De jaren ‘80 en’ 90 waren de hoogtij dagen voor actie films. Alles kon en niets was te gek. Films als Commando met Arnold Schwarzenegger of Cobra met Sylvester Stallone waren goede voorbeelden van films die puur dreven op het actie factor, het verhaal was vaak ondergeschikt aan de beelden. Veel explosies, een hoop dode handlangers en cheesy oneliners zorgde voor vermaak in de bioscoop en in de videotheek. Tegenwoordig is alles behoorlijk doordacht, films moeten een goed plot hebben, sterke karakters en vooral mooie mannen en vrouwen.

Titel: Olympus Has Fallen
Studio: Millenium Films
Regisseur: Antoine Fuqua
Cast: Gerard Butler, Ashley Judd, Aaron Eckhart, Morgan Freeman, Angela Bassett, Ricky Yune
Speelduur: 120 Minuten
Genre: Actie
Release: Vanaf  9 mei 2013 in de bioscoop

Olympus Has Fallen gaat over een aanval op Washington en het Witte huis. Het is aan oud hoofd beveiliging Mike Banning, gespeeld door Gerard Butler, de held uit te hangen. Banning gaat als een soort John McClane tekeer door het Witte huis om zo de president te kunnen bevrijden, en zo ook Amerika van een nucleaire ramp.

In deze film kun je niet om de cast heen. De eerder genoemde Gerard Butler wordt aangevuld door Morgan Freeman, die in de film Deep Impact uit 1998 ook een presidentsrol had. Aaron Eckhart ook bekend uit The Dark Knight uit 2008 waar hij de rol vertolkte van Harvey Dent. Er is een korte rol weggelegd voor de mooie Ashley Judd. Ricky Yune ook bekend uit de Bond film Die Another Day uit 2002. Ook is er een mooie rol weg gelegd voor Angela Bassett die in 1993 de perfecte Tina Turner neerzette in What’s Love Got To Do With It.

Olympus has Fallen 5

Deze film is echt weer een actie film met een klein plot maar een enorme hoeveelheid actie. Alleen de aanval op het Witte huis al, is een actie scene die niet te zien was sinds 11 september 2001. Hieraan kun je ook zien dat de filmindustrie in Amerika weer wat bijgekomen is van 9-11. Olympus Has Fallen “leent” wel veel van andere actie films zoals Die Hard en tv-series zoals 24. Testosteron genoeg in deze film, vooral de dames zouden voor Gerard Butler gaan, denk ik. Aaron Eckhart is niet echt een sterke president in deze film, maar daarentegen is Morgan Freeman wel een sterke vervanger die geheel op eigen wijze invulling geeft aan zijn rol als Voorzitter van het Huis.

Deze film is voor mijn gevoel een beetje ondergeschoven. Er had meer aandacht aan besteed mogen worden, maar dat is moeilijk in een tijd dat de kaskrakers vaak de aandacht wegtrekken van mogelijke juweeltjes. Olympus Has Fallen heeft het op moeten nemen tegen films als Star Trek Into Darkness, The Hangover Part III en After Earth. Als je in de stemming ben voor een actiefilm waarbij je niet hoeft na te denken, alleen maar explosies wilt zien en lijken wilt tellen, dan is dit je film. Olympus Has Fallen, een heerlijke film op een zomeravond.

Dennis van Elten