Recensie | Out of the Furnace (Fabian van der Starre)

“Blaas er leven in.” Eindelijk is Christian Bale weer in de bioscoop te zien sinds zijn laatste rol vorig jaar in The Dark Knight Rises. De meeste acteurs die grote rollen hebben gespeeld komen daar moeilijk van af. Ze worden er de rest van hun carrière mee geassocieerd en lijdt vaak tot typecasting. Tussen de Batman-films door heeft Bale natuurlijk andere films gemaakt, maar voor mij is en blijft hij Batman. Leuk detail is dat in Out of the Furnace Casey Affleck, de broer van de nieuwe Batman, naast de oude speelt. Met nog een aantal bijrollen van Forest Whitaker en Willem Dafoe moet deze film vol leven zitten toch?

Titel: Out of the Furnace
Regisseur: Scott Cooper
Scenario: Brad Ingelsby, Scott Cooper
Cast: Christian Bale, Casey Affleck, Woody Harrelson, Willem Dafoe, Zoe Saldana, Forest Whitaker, Sam Shepard, Tom Bower, e.a.
Speelduur: 116 minuten
Genre: Drama, Misdaad, Thriller
Release: Vanaf 30 januari 2014 in de bioscoop

Broers

Russel en zijn jongere broer Rodney wonen in Braddock. Samen dromen ze er van om te ontsnappen uit dit gat en een beter leven te leiden. Als Russel in de gevangenis belandt, wordt zijn broer naar illegale gevechten gelokt. Dit is een fout wat marinier Rodney bijna alles gaat kosten. Wanneer Russel eenmaal vrijkomt, moet hij kiezen tussen zijn eigen vrijheid of gerechtigheid voor zijn broer.

Groentje

Out of the Furnace is de tweede keer dat Scott Cooper (Crazy Heart) een film regisseert. Helaas doet hij dit op een onwijs slechte manier. In het verhaal zitten overbodige scenes en veel plotgaten. De regisseur doet de kijker geloven dat door Russel’s gevangenschap zijn broer op het slechte pad gaat. Dit is natuurlijk totale onzin, want hij hiervoor al dingen die hij niet hoort te doen. Nog een voorbeeld van een overbodige scene is het moment waarop Russel met zijn oom gaat jagen in het bos. Deze scene moet laten zien dat Russel met een geweer om kan gaan, ook al zie je hem totaal niet schieten. Zo zijn er nog een aantal momenten die echt helemaal niets toevoegen aan het plot en er alleen maar in zitten om de speelduur te vullen.

out_of_the_furnace_47042419_st_5_s-high

Van kwaad tot erger

Dat Scott Cooper ook aan het script heeft gewerkt, maakt de film alleen maar erger. Net als dat Cooper een groentje is op het gebied van regisseren, is Brad Ingelsby (The Dynamiter) dat als scenarist. Met nog minder ervaring dan Cooper geven ze samen het verhaal een extreem lange opbouw. Er wordt ook geen rekening gehouden met de tijdsperiode waarin het zich afspeelt. Aan het begin hoor je dat Obama verkozen is als president, maar vervolgens gaat er een tijd over heen als Russel in de gevangenis zit. Hoe lang dat is? Werkelijk geen idee! Overigens met een speelduur van 116 minuten duurt de film veel te lang. De helft van het beeldmateriaal had op de montagevloer belandt moeten worden om zo een strak en spannend narratief te creëren. Helaas, de makers kozen voor een andere richting.

De ster

Ten slotte zijn we belandt bij de ‘ster’ van Out of the Furnace, Christian Bale. Gelukkig heeft hij zich helemaal los weten te maken van zijn rol als Bruce Wayne. Als medewerker van een staalfabriek creëert Bale een personage welke niets toevoegt aan het verhaal. In veel van de eerdergenoemde overbodige scenes komt Bale’s personage Russel voor. In het laatste kwartier zien we pas dat Russel een waardig mens wordt voor Bale. Casey Affleck speelt in de relevante delen van de film en weet zijn personage te ontwikkelen.

Levenloos

Ik zal er niet omheen draaien. Out of the Furnace is de moeite niet waard. Ondanks dat deze film met een (letterlijke) klapper opent, is het allemaal erg langdradig. Er zitten geen verrassende elementen in en het geheel valt in de categorie ‘voorspelbaar’. Zelfs fans van Bale zullen teleurgesteld achterblijven. De vele bijrollen van onder andere Whitaker en Dafoe worden geminimaliseerd, terwijl deze acteurs juist veel hadden kunnen toevoegen. Pas wanneer Bale het heft in eigen handen neemt wordt het drama in de film pas interessant. Mocht je Out of the Furnace alsnog graag willen zien, kun je beter het laatste kwartier pas de zaal in gaan, op het moment dat Bale in actie komt.

Fabian van der Starre