Recensie | Promising Young Woman

Na maanden gesloten te zijn geweest door de coronacrisis, gingen de bioscopen recentelijk weer open! Marlijn bezocht de film Promising Young Woman. Is deze het kijken waard? Je leest het hieronder in de recensie van Promising Young Woman.

Titel: Promising Young Woman
Regisseur: Emerald Fennell
Scenarist: Emerald Fennell
Cast: Carey Mulligan, Bo Burnham, Alison Brie, Clancy Brown, Jennifer Coolidge
Genre: Drama / thriller
Speelduur: 113 minuten

Promising Young Woman recensie

Wie nog nooit van de actrice Carey Mulligan gehoord heeft raad ik aan om in haar filmhistorie te duiken. Ze is pas 36 jaar, heeft al twee Oscar nominaties op haar naam staan en heeft samen gewerkt met grote namen als Leonardo DiCaprio, Ryan Gosling, Meryl Streep en vele anderen. Ze kan een film dragen door haar ingetogen spel maar kan ook met speels gemak de hoofdrol vertolken in grootse producties zoals The Great Gatsby. Kortom…houd deze dame in de gaten want we gaan hopelijk nog veel meer van haar horen en zien komende periode. Ik had afgelopen weekend het genoegen om ein-de-lijk haar nieuwste film Promising Young Woman te bewonderen en reed hiervoor speciaal naar de Filmhallen in Amsterdam.

Het verhaal volgt Cassie, een dertig jarige vrouw die nog bij haar ouders woont en met haar studie geneeskunde is gestopt. Ze werkt overdag in een zeer kleurrijke koffiezaak maar is niet bepaald de meest klantvriendelijke barista.

Het lijkt alsof Cassie geen doel meer heeft in haar leven maar naarmate het verhaal vordert begin je steeds meer te begrijpen waarom ze doet zoals ze doet. ’s Nachts laat Cassie namelijk een hele andere kant van zichzelf zien. Gekleed als een femme fatale is ze in diverse bars en nachtclubs te vinden waar ze laveloos haar tijd lijkt te verdoen. Maar…niets is minder waar. Mannen die haar als mogelijke prooi zien en misbruik proberen te maken van haar kwetsbaarheid komen bedrogen uit. Zonder spoilers te verklappen is het niet zonder reden dat Cassie deze mannen een lesje probeert te leren.

Ze rouwt om een heftige gebeurtenis uit het verleden en zit dan ook nog vol woede en verdriet. Haar opgekropte emoties zorgen ervoor dat ze behoorlijk door kan slaan in bepaalde wraak acties. Dit wordt subliem gespeeld door Carey Mulligan die meer dan terecht de Oscar nominatie in de wacht sleepte voor deze rol.

Als Cassie dan een vriend uit het verleden ontmoet met wie het goed klikt, lijkt het leven haar weer een beetje toe te lachen. Door de nodige plotwendingen in het verhaal word je als kijker meegezogen in de acties van Cassie en dat maakt de film zeer de moeite waard en erg spannend. Zal het haar lukken om het verleden te laten rusten en simpelweg gelukkig te zijn of kiest ze uiteindelijk toch voor wraak?

Ik had van tevoren veel over Promising Young Woman gelezen en ik had ook al de nodige interviews met de cast gezien. Mijn verwachtingen waren dan ook hoog gespannen en ik kan alleen maar concluderen dat ze meer dan waar zijn gemaakt.

De regisseuse en scenarioschrijfster Emerald Fennell heeft een sublieme film gemaakt. Het bevat alles waar je bij een goede film op hoopt. Een ijzersterk verhaal, goed uitgewerkte personages vertolkt door geweldige acteurs, gave dialogen en qua vormgeving alles tot in details uitgewerkt. Alles klopt in deze film, tot de muziek aan toe. Wat extra knap is, is dat Emerald Fennell 7 maanden in verwachting was toen ze deze film maakte en dat ook nog eens in een rap tempo heeft gedaan met een beperkt budget.

Dat Promising Young Woman de Oscar won voor het “Beste Scenario” is meer dan verdiend. Je raakt als kijker emotioneel betrokken bij het leven van Cassie en kan rekenen op de nodige drama én spanning gedurende de hele film. Mocht je de mogelijkheid hebben raad ik aan deze film in een bioscoop of filmhuis te gaan bekijken. Op sommige streamingsdiensten is hij ook al te zien maar deze film verdiend het om op het grote doek te worden vertoond.

Het is voor mij onbegrijpelijk dat sommige grotere bioscoopketens films als deze en Nomadland niet opnemen in hun filmaanbod. Juist omdat dit soort films eigenlijk door iedereen gezien zouden moeten worden. Kortom…ga Promising Young Woman in de bioscoop bekijken zolang hij nog draait. You won’t regret it! En als je daarna benieuwd bent naar het andere werk van Carey Mulligan, dan heeft Netflix films als Mudbound en The Dig die ook zeer de moeite waard zijn. Enjoy!

★★★★★

Marlijn

 VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter