Recensie | Silver Linings Playbook (Glenn Abbink)

Vanaf vandaag draait Silver Linings Playbook in de Nederlandse bioscopen. Deze film, die al enige tijd in de Amerikaanse bioscopen te zien is, wist afgelopen weekend 1 van de 8 Oscarnominaties te verzilveren, te weten Beste actrice Jennifer Lawrence. Zijn deze Oscarnominaties gerechtvaardigd?

Titel: Silver Linings Playbook
Regisseur: David O. Russell
Scriptschrijver: David O. Russell, Matthew Quick
Hoofdrollen: Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Robert De Niro, Jacki Weaver en Chris Tucker
Genre: Komedie / Drama
Speelduur: 122 minuten
Release: 27 februari 2013 in de bioscoop

Silver Linings Playbook is David O. Russell’s adaptatie van het boek van Matthew Quick. De film verhandelt over Pat Peoples (Bradley Cooper), een man die door de jaren heen alles verloren is: zijn huis, zijn baan en zijn vrouw. Na 8 jaar in een neurotische gezondheidskliniek gezeten te hebben verhuist hij weer terug naar zijn ouders (Robert De Niro en Jacki Weaver). Pat is vastberaden om zijn leven weer op de rails te krijgen door positief te blijven en zijn vrouw terug te krijgen. Het enige wat zijn ouders voor hem willen is dat Pat weer met beide benen op de grond komt te staan en dat hij hun voorliefde voor het Philadelphia Eagles voetbalteam deelt. Maar dan ontmoet hij Tiffany Maxwell (Jennifer Lawrence), een vrouw met eigen problemen en wiens leven ook anders is gelopen dan ze dacht. Hierna wordt alles gecompliceerd. Tiffany stelt voor om Pat te helpen zijn vrouw terug te krijgen, maar alleen als hij iets belangrijks voor haar doet. Hun deal pakt echter niet helemaal uit zoals gepland.

Bij het zien van de trailer van deze film verwachte ik een standaard romcom, welke gestructureerd is rondom een man en een vrouw die elkaar ontmoeten en na een aantal omwegen uiteindelijk samen komen. Af en toe springt er een film uit binnen dit genre, door een unieke uitwerking en overstijgt het genre zelfs, zoals (500) Days of Summer. Silver Linings Playbook wordt verkocht als zo een film. We krijgen als kijker getraumatiseerde jonge mensen voorgeschoteld die tot elkaar lijken te komen. In een standaard romcom is dat niets meer dan een kapstok om de personages aan het einde van de film samen te laten komen. Deze film gebruikt het echter voor het uitwerken van de personages. In plaats van flauwe en/of vieze grappen die inmiddels bijna standaard zijn voor dit genre, heeft deze film wat subtielere humor. Deze vloeit vooral voort uit de situaties van de personages die niet in staat zijn zichzelf onder controle te houden. Hoewel de film een goede mix tussen drama, komedie en romantiek weet af te leveren en een meer cynische inslag heeft dan een gemiddelde romcom, is het qua verhaallijn vrij clichématig. Tevens heeft de film een wat voorspelbaar einde, wat de hele boodschap van de film onderuit haalt.

Recensie Silver Linings Playbook

Silver Linings Playbook leunt vooral op de acteerprestaties van Bradley Cooper & Jennifer Lawrence. Niet enkel zijn de afzonderlijke prestaties noemenswaardig, maar tevens de chemie tussen de hoofdrolspelers. Lawrence steelt elke scène waarin ze te zien is en de Oscarnominatie is dan ook verdiend. Daarnaast tilt ze haar tegenspeler Cooper naar een hoger niveau. Hij laat in deze film een andere kant van zichzelf zien dan dat we van hem gewend zijn. Robert De Niro levert evenwel een niet onaardig rol af, waarvoor hij eindelijk niet voor hoeft te blozen om aan zijn cv toe te voegen.

Bovenstaande gezegd hebbende is Silver Linings Playbook voor mij een wat overgewaardeerd film en zeker geen Oscarmateriaal. De 8 nominaties zijn dan ook wat aan de hoge kant. Daarnaast lijkt de film moeite te hebben met het vinden van een publiek. In plaats van goud blijft deze film voor mij helaas brons.

That’s all for now,

Glenn Abbink

★★★☆☆