Recensie | Sons of Honour (Martijn Pijnenburg)

Als The Godfather ons één ding geleerd heeft is het dat het voor een maffiazoon vrijwel onmogelijk is om buiten de zaken van je vader te blijven. Dit geldt helaas niet alleen voor fictieve maffiafamilies. Zo blijkt dat het ook in de Italiaanse ‘Ndrangheta’ verwacht wordt dat je als zoon toetreedt tot het ”bedrijf” van je vader. Rechter Roberto Di Bella probeert er echter alles aan te doen om dit soort jongens buiten de criminaliteit te houden. Regisseuse Sophia Luvarà geeft met haar documentaire Sons of Honour een kijkje in het opvoedprogramma waar zij heen gestuurd worden.

Titel: Sons of Honour
Regisseur:
Sophia Luvarà
Genre: Documentaire
Speelduur:
86 min
Release:
27 augustus (Picl)

De omgeving waarin je opgroeit heeft vrijwel altijd een grote invloed op wat voor keuzes jij later in je leven zal maken. Dit kan in je voordeel werken, maar helaas ook in je nadeel. Dit laatste kan gezegd worden voor kinderen uit zogeheten Ndrangheta families. Met name van de jongens wordt verwacht dat zij later ook deelnemen aan de criminele activiteiten waar hun vaders en ooms zich mee bezighouden.

Rechter Roberto Di Bella zet zich in om zoveel mogelijk jongens uit Ndrangheta families een leven zonder misdaad te bezorgen. Zo krijgen sommige van hen de kans om een speciaal programma te volgen dat ze moet helpen op het rechte pad te blijven. Zo moeten ze samen een theaterstuk opvoeren, waar het nodige werk inzit.

Sons of Honour Picl

Ondanks het heftige thema is Sons of Honour een vrij luchtige documentaire, die vooral de focus legt op hoe de jongens zich gedragen in het heropvoedingsprogramma. Al zijn de ervaringen die ze tussendoor vertellen soms wel aangrijpend. Dit zorgt ervoor dat je wat meer inzicht krijgt in de situatie van jongeren die in zulke omgevingen opgroeien. Buiten dat ligt de focus opvallend veel op Romeo and Juliet, het toneelstuk waar de jongeren aan werken. Persoonlijk vond ik dit niet zo boeiend. Het was leuk dat ze het deden, maar het werd niet echt op een spectaculaire manier in beeld gebracht.

Sons of Honour is een belangrijke documentaire met een zeer fascinerend onderwerp. Wel is het geheel met momenten wat langdradig en zijn niet alle scenes even belangrijk. Desondanks een aanrader voor mensen die openstaan voor docu’s over maatschappij thema’s.

Sons of Honour is vanaf 27 augustus te huur via Picl:

Het logo van Picl