Recensie | Spider-Man: Homecoming (Erik Jansen)

Als ik zeg Spider-Man, dan hoort iedereen gelijk dat geweldige, aanstekelijke  nummer: “And they say that a hero could save us, I’m not going to stand here and wait
” Wat, niet? Nickelback? Anyway: In Spider-Man: Homecoming zien we de derde versie van de vriendelijke buurt-superheld. De originele trilogie begon in 2002 met een ijzersterk eerste en tweede deel en eindigde met het derde deel waarin we ‘emo’ Peter Parker zagen, gespeeld door Tobey Maguire. Ja, die viel een beetje tegen. Vervolgens kwam er  2012 een reboot met dit keer Andrew Garfield als de superheld. Het tweede deel van zijn Amazing Spider-Man werd echter niet zo goed door het publiek ontvangen.

Titel: Spider-Man: Homecoming
Regisseur: Jon Watts
Scenario: Jonathan Goldstein, John Francis Daley, Jon Watts
Cast: Tom Holland, Michael Keaton, Robert Downey Jr., Marisa Tomei, Zendaya, Jacob Batalon
Speelduur: 133 minuten
Genre: Superhelden, Actie, Sci-Fi
Release: 6 juli 2017

Spider-Man is het paradepaardje van Sony Entertainment, maar Sony had een aantal jaar terug financiĂ«le problemen en er werd besloten om de superheld te leasen aan Disney’s Marvel Studio. De jonge acteur Tom Holland werd gecast als Peter Parker/Spider-Man en speelde in Captain America: Civil War Iron Man’s teamgenoot, die het opnam tegen de leden van de Avengers aan de kant van Captain America. Spider-Man was in die film nog een groentje op het gebied van superheld zijn. Ook had hij een eenvoudig pak. Tony Stark (Iron Man) gaf Peter een geavanceerd Spider-Man pak. Tom Holland werd goed ontvangen door fans. Nu speelt hij in zijn eigen Spider-Man: Homecoming samen met Robert Downey Jr. als Iron Man en nemen ze het op tegen Michael Keaton (van Batman, Batman Returns en Birdman) in de rol van de superschurk Adrian Toomes a.k.a. The Vulture.

Responsibility

Zijn origin kennen we onderhand wel. We hebben het twee keer gezien in Spider-Man en The Amazing Spider-Man. Dus we weten dat Peter Parker zijn krachten heeft gekregen doordat hij door een radioactieve spin is gebeten, hij bij zijn oom en tante woont, zijn oom door Peter’s onoplettendheid tragisch kwam te overlijden en “With great power comes great responsibility” of “If you could do good things for other people, you have a moral obligation to do those things! Not choice. Responsibility”. Al dat droevige achter zijn origin hoeven we voor de tweede reboot alleen maar in ons achterhoofd te houden. Ook weten we dat Peter in alle films erg jong was, maar zagen we in werkelijkheid +25 jarige acteurs die deden alsof ze tieners op de middelbare school waren. Tom Holland (21 jaar) is een knul die er echt uitziet alsof hij nog een tiener is en dat is iets wat de Spider-Man fans nu eens echt wilden zien. Fysiek is Holland ook geknipt voor de rol. Zelf is hij gek op freerunning, dus veel acrobatiek kan hij perfect als Spider-Man zelf uitvoeren.  Recensie | Spider-Man: Homecoming (Erik Jansen) 1

Homecoming

De proloog van de film volgt vlak na de gebeurtenissen van The Avengers, waarbij New York werd aangevallen door Loki en zijn buitenaardse handlangers. De stad ligt bezaaid met buitenaardse zooi en techniek. Adrian Toomes is door de gemeente ingehuurd om dit alles te bergen. Daarvoor heeft hij uit eigen zak flink wat externe hulp opgetrommeld om hem daarbij te helpen. Echter wordt zijn job afgenomen door een organisatie in dienst van Tony Stark, waardoor Adrian en zijn mannen enorme schulden dreigen te krijgen. Hij besluit de buitenaardse wapens die hij al had verzameld voor zichzelf te houden.

Acht jaar later volgen we Peter Parker/Spider-Man vanaf de gebeurtenissen in Captain America: Civil War. Het pak dat Tony Stark hem gaf, mag hij gebruiken voor heldendaadjes in de stad. Het is allemaal kleinschalig: Hij pakt een fietsendief, helpt een vrouw de weg. Kleinschalig. Dagelijks stuurt hij wat smsjes naar Happy (Tony Stark’s butler) over zijn voortgang, wachtend totdat Stark hem een keer oproept voor een nieuwe missie met de Avengers. Daarnaast houdt Peter zich bezig met alledaagse tienerdingen op school. Hij wordt gepest door klasgenoot Flash, hij is stiekem verliefd op klasgenoot Liz en dan hebben we ook zijn allerbeste vriend Ned.

Wanneer Spider-Man een roof op een pinautomaat probeert te stoppen, blijken de boeven te beschikken over zeer geavanceerde wapens. Deze wapens zijn afkomstig van Adrian Toomes die zichzelf nu de superschurk the Vulture noemt en deze wapens op de illegale markt te verkopen. Zal het Peter lukken hier een stokje voor te steken en kan hij zichzelf tegelijkertijd bewijzen als volwaardig lid van de Avengers?

Recensie | Spider-Man: Homecoming (Erik Jansen) 2

Driemaal is scheepsrecht

Het is de derde versie van Peter Parker/Spider-Man die we zien en ik moet zeggen: Alhoewel ik in Civil War nog niet 100% overtuigd was van een nieuwe Spider-Man, ben ik nu wel volledig overtuigd van Tom Holland in de rol. En ik zie wat de fans nou eindelijk bedoelden met een tiener als Spider-Man, want het werkt perfect bij het karakter. Tom Holland heeft ook een soort Marty McFly van Back to the Future vibe en dat siert hem heel goed.

De drama rondom zijn overleden oom wordt in de film buiten beschouwing gelaten, en dat zorgt ervoor dat we veel plezier met Spider-Man beleven. Tegen zijn beste vriend Ned vertelt Peter dat hij “stage” loopt bij Tony Stark, maar in werkelijkheid houdt hij de buurt veilig. Tony Stark is in de film de man waar Peter tegenop kijkt. Hij is een fanboy bij wijze van spreken. En Tony is de mentor of surrogaatvader die hem nooit belt, behalve wanneer hij iets heeft uitgehaald. Voor hem was Peter’s hulp tegen Captain America voorlopig een eenmalige samenwerking. Voorlopig in ieder geval. Want dat blijkt ook aan het pak dat Peter van hem heeft gekregen. Het beschikt namelijk over veel meer gadgets, die nog niet allemaal toegankelijk zijn voor Peter.

Heeft Marvel eindelijk een goede schurk? Newsflash: Marvel heeft sinds tijden weer een goede schurk! Jazeker, want the Vulture heeft daadwerkelijk oprechte motivaties voor zijn daden. Niet omdat hij over de wereld wilt heersen of omdat hij eenmaal slecht is, nee hij heeft een reden die door hardwerkende arbeiders te begrijpen valt. Het is de eerste keer dat Michael Keaton een villainrol heeft in een superheldenfilm en hij doet het uitstekend.Recensie | Spider-Man: Homecoming (Erik Jansen) 3

Eindoordeel

De Sony film valt onder de vlag van de Marvel Cinematic Universe en hanteert dan ook de toon die we van de betere Marvel-films kennen: Goede actie gecombineerd met een goede lading aan komedie. Met de laatste paar films uit de reeks kreeg ik het idee dat de komedie tijdens serieuze situaties mij af en toe uit het verhaal haalde, maar dat had ik bij Homecoming eigenlijk totaal niet. Tom Holland’s charme in zijn karakter en omgang met zijn medespelers zorgen juist voor aanstekelijke humor. Het is ook echt leuk dat Peter Parker een jong knulletje is en super enthousiast is met zijn nieuwe krachten en zijn geweldige pak. Hij reageert er dan ook op zoals een tiener van deze tijd ermee zou omgaan. Spider-Man: Homecoming is daarmee de Spider-Man film waar een heleboel fans van Marvel op hebben zitten wachten. Ook Sony Entertainment mag trots zijn op de nieuwe film van haar paradepaardje die we hoogstwaarschijnlijk nog wel een keer samen met andere Marvel helden zullen zien. Zoals altijd moet je bij het einde even blijven zitten voor de post- en after credit scùnes.

Erik Jansen