Recensie | The Bee Gees: How to Mend a Broken Heart (Chantal van Remmen)

Zoals het een goede muziekdocumentaire betaamt starten we The Bee Gees: How to Mend a Broken Heart dan ook met een naar mijn mening “all time favorite”, Stayin Alive. Je komt meteen in het heerlijke Bee Gees gevoel, waarna we de laatste Bee Gee onder ons spreken, namelijk Barry Gibb. Hij is de oudste van de Gibb broers en spreekt over het feit dat ouder worden betekent dat er altijd iemand alleen overblijft. Hij neemt ons nu mee in zijn herinneringen, maar als zijn broers er misschien nog waren geweest, zouden zij het anders verteld hebben. Want iedereen ervaart het leven anders. Dit geeft wel weer dat Barry z’n broers Maurice en Robb, de mede Bee Gees leden, en ook Andy erg mist. Lees hier de recensie van de documentaire The Bee Gees: How to Mend a Broken Heart door Chantal van Remmen.

Titel: The Bee Gees: How to Mend a Broken Heart
Regisseur: Frank Marshall
Genre: Documentaire
Speelduur:  minuten
Releasedatum: Vanaf 21 december beschikbaar on demand via alle grote platformen zoals Amazon Prime, iTunes, Google Play en Pathé Thuis

Recensie The Bee Gees: How to Mend a Broken Heart

Wat meteen opvalt is dat er heel veel archiefbeelden van de Bee Gees bewaard zijn gebleven. Deze soms blurry maar prachtige authentieke beelden sluiten dan ook perfect aan bij deze documentaire. Wat ook mooi is, is dat er oude interviews zijn gebruikt, waardoor we Maurice en Robb Gibb ook nog aan het woord zien. Iets wat deze documentaire toch compleet maakt.

Maar we beginnen het verhaal aan het begin. We gaan terug naar hoe drie broers met een vader als manager en moeder als steun en toeverlaat het avontuur van muziek maken aan gaan. We leren de broers kennen van hoe ze waren als kind en wie ze zijn geworden als muzikant en hoe ze uiteindelijk van Australië naar de UK gegaan zijn. Hun eigen verhaal en het verhaal van andere mensen en muzikanten over hoe de broers op hun over kwamen en wat ze samen hebben meegemaakt is heerlijk gemonteerd op de muziek. De samenloop van archiefbeelden en stukken interview werkt heel erg goed en is erg fijn om naar te kijken en luisteren.

Het mooie en eerlijke aan deze documentaire vind ik dat ze zowel de sterke en zwakke punten van de broers en hun tijd samen weergeven. De unieke muzikale connectie tussen de broers, iets wat andere mensen misschien wel nooit zullen beleven. Het gemak waarbij ze in een studio nummers schreven. En uiteindelijk ook de rivaliteit tussen broers en zangers die allemaal vooraan willen staan.

The Bee Gees: How to Mend a Broken Heart

Er is ontzettend veel eerlijkheid en informatie over de tijd dat de Bee Gees heel even niet bestonden. Hoe de drie broers afzonderlijk hun leven leiden, als solo artiest probeerden door te breken en ruzies werden uitgevochten in kranten. En uiteindelijk leren we hoe de break-up ten einde kwam en wordt dit hoofdstuk prachtig muzikaal ondersteund met het nummer en tevens titel van deze documentaire; How to Mend a Broken Heart.

De Bee Gees komen volwassener en sterker terug en van vechten om de spotlight tot een full set up. De Bee Gees hebben veel muzikale periodes gekend. Het veranderen of aanpassen van hun stijl heeft hen de pop-scene doen overleven en ook weer een nieuwe sound doen vinden in de Disco periode.

Met de release van de soundtrack Saturday Night Fever startte een tornado voor de Bee Gees. Zoiets groots hadden de broers nog niet meegemaakt en records zijn gebroken met het album Saturday Night Fever. Maar met het einde van het Disco-tijdperk kwam, onbegrijpelijk voor de broers, ook een daal in de populariteit van de Bee Gees. Een periode waarin de Bee Gees overleven door muziek te schrijven voor anderen. Barbara Streisand en Celine Dion passeren de revue en ook hierdoor stonden de Bee Gees uiteindelijk toch zelf weer op het podium.

The Bee Gees: How to Mend a Broken Heart

We leren in deze documentaire ook niet alleen over de Bee Gees maar ook over de invloeden op de Bee Gees. Veel mensen komen aan het woord om het verhaal aan te vullen en compleet te maken. Aan het woord is hun oude manager Robert Stigwood, verschillende bandleden die mee op tour zijn geweest en mensen waarmee ze in de studio hebben gestaan. Maar ook familiare banden zoals de weduwen van Maurice en Robb Gibb. Bijzonder en een extra toevoeging aan het verhaal zijn de interviews met hedendaagse muzikanten over hoe zij het verhaal van de Bee Gees onthouden hebben of wat voor een invloed het op hun is geweest. Onder ander Nick Jonas en Justin Timberlake komen voorbij.

Het verhaal van de gebroeders Gibb is werkelijk een rollercoaster en een prachtig verhaal. De documentaire The Bee Gees: How to Mend a Broken Heart wordt afgesloten met een laatste quote van Barry Gibb, de laatste Bee Gee. Hij zou nog liever al zijn broers terug willen en nooit een hit gehad hebben, dan nu alleen te zijn achtergelaten. Een mooi verhaal met een emotioneel einde.

★★★★★

Chantal van Remmen

The Bee Gees: How to Mend a Broken Heart is vanaf 21 december beschikbaar on demand via alle grote platformen zoals Amazon Prime, iTunes, Google Play en Pathé ThuisVOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter