Recensie The Gray Man | Voelt als een lege huls

Vanaf 13 juli 2022 verschijnt de grote film The Gray Man in een selectie Nederlandse bioscopen en vanaf 22 juli op Netflix. Het is een grote productie van regisseurs van Joe en Anthony Russo, uiteraard bekend van Avengers: Endgame. Is de actiefilm met o.a. Chris Evans en Ryan Gosling in de hoofdrol de moeite waard? Dat lees je in de recensie van The Gray Man.

Titel: The Gray Man
Regisseur: Joe en Anthony Russo
Scenario: Joe Russo, Christopher Markus en Stephen McFeely
Cast: Chris Evans, Ryan Gosling, Jessica Henwick, Ana de Armas, Alfre Woodard, Wagner Moura, Regé-Jean Page, Billy Bob Thornton, Dhanush, Julia Butters, Scott Haze, Eme Ikwuakor, Calla Mulvey, Michael Gandolfini
Speelduur: 122 minuten
Genre: Actie / Thriller
Release: Vanaf 13 juli 2022 in een selectie Nederlandse bioscopen en vanaf 22 juli op Netflix

Recensie The Gray Man

Wat maakt een goede actiefilm? Dat is de vraag die ik probeerde te beantwoorden na het zien van The Gray Man, het nieuwste project van de gebroeders Joe en Anthony Russo. Ik weet dat mijn persoonlijke voorkeur in de weg zou kunnen staan van een objectieve review. Mijn normen zijn namelijk nogal hoog. Een film als Safe House is naar mijn mening extreem ondermaats en vergeetbaar, terwijl deze voor de doorsnee kijker wellicht perfect is voor een ontspannen filmavondje. Met dat in het achterhoofd vroeg ik mij af wat dan in het algemeen wordt gezien als een goede actiefilm. Op IMDb is er een lijst met de best beoordeelde actiefilms aller tijden. Niet geheel verrassend is het feit dat veel films op deze lijst meer zijn dan alleen actie. Op nr. 1 staat Terminator 2: Judgment Day, die ik zelf eerder onder de categorie sciencefiction zou scharen. Zo zijn er er wel meer. Raiders of the Lost Ark, Kill Bill, Gladiator: ze hebben allemaal meer te bieden dan alleen actie. The Gray Man lijkt niet in dat rijtje te passen; het is voornamelijk een actiefilm. Dit zou geen probleem moeten zijn en voor een prima avondje vermaak moeten kunnen zorgen, ware het niet dat het zelfs in het “gewoon actie” genre te veel steken laat vallen en als lege huls uit de bus komt vallen. Grote actiescenes, exotische locaties en bekende acteurs slagen er niet in afdoende punten voor zichzelf te winnen. En dat terwijl de gebroeders Russo een flinke reputatie voor zichzelf hebben gewonnen met hun eerdere werk. Hoe komt dit?

The Gray Man recensie

Allereerst het hoofdpersonage. Op geen enkel moment heb ik het idee gehad dat ik voor dit personage moest duimen. Een slap achtergrond verhaal, geen gunfactor en amper expressie. Toegegeven, Ryan Gosling speelt wel vaker de wat killere protagonist, maar in tegenstelling tot Drive (waar dit wel goed paste) komt dit personage in deze blockbustertitel onaangenaam uit de verf. Chris Evans speelt de antagonist. Laten we het erop houden dat zijn snor het meest kwaadaardige element van zijn karakter was. Niet alleen wist hij niet te overtuigen als slechterik, maar ook als personage was er niks interessants. Hij was gewoon slecht. Dat is de basis van zijn achtergrondverhaal. Even ter vergelijking: antagonisten als Hans Gruber in Die Hard (ook een van de titels op de prestigieuze lijst) was niet alleen een op en top slechterik, hij sloeg er ook in dit op een aangename manier te verkopen. Zelfs Karl Urban in de “gewoon actie” film RED kreeg dit voor elkaar. Tijdens het beantwoorden van de vraag welke kant we als kijker geacht worden te kiezen, is er op het scherm verder niet veel te zien. Trouwens, er is heel veel te zien, en het zijn ook veel actiescenes, maar ook deze voelen leeg aan. Ze zijn niet solide (zoals in de laatste drie Mission Impossible films) en ze hebben geen eigen stijl (zoals in John Wick en Mad Max). Toegegeven, het ziet er mooi gevisualiseerd uit, maar omdat er niks echt hout snijdt voelt de hele film als een gemiste kans.

Over het verhaal hoef ik al helemaal niet te beginnen, want dat heeft ook de diepgang van een pootaardappel. Ook hier geldt weer het tegenargument dat het verhaal niet sterk in elkaar hoeft te zitten, maar films als Nobody weten nog iets leuks te doen met het verhaal. Daarin durft de film ook niet de andere kant op te gaan richting Fast & Furious of de jaren ’00 Jason Statham films, waar het plot zo belachelijk slecht is dat het juist weer weet te vermaken.

Goed, al met al is The Gray Man een actiefilm die ongetwijfeld wel wat mensen kan vermaken voor een avondje thuis op de bank. Het is alleen jammer dat er bewijs is dat we van de gebroeders Russo eigenlijk veel meer mogen verwachten, want voor fans van het genre doet deze film bijzonder weinig overtuigends. En ik maar denken dat de regisseurs geleerd hadden van hun fouten bij Extraction.

★★☆☆☆

Joël Mulder

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter