Recensie The Matrix: Resurrections | Fris, voldoende hommages en vooral veel vermaak

De bioscopen zijn weer open! De tijd is weer aangebroken dat we gezamenlijk in een andere wereld kunnen duiken, om daar te huilen van het lachen, bitterzoete verhalen mogen voelen, en bovenal verwonderd en vermaakt te worden. Eén van de films die nu draait is The Matrix: Resurrections. Officieel is deze film aangekondigd als The Matrix 4. Aangezien het verhaal een belangrijk onderdeel is van de filmreeks, zal deze review volledig spoilervrij zijn. Lees hieronder de recensie van The Matrix: Resurrections.

Titel: The Matrix: Resurrections
Regisseur: Lana Wachowski
Cast: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Yahya Abdul-Mateen II, Priyanka Chopra Jonas, Jessica Henwick, Toby Onwumere, Telma Hopkins, Jonathan Groff, Neil Patrick Harris, Eréndira Ibarra, Brian J. Smith, Christina Ricci, Max Riemelt, Jada Pinkett Smith
Scenario: Lana Wachowski, David Mitchell, Aleksandar Hemon
Genre: Actie, Science Fiction
Speelduur: 148 minuten
Release: Vanaf 27 januari 2022 in de bioscoop

Recensie The Matrix: Resurrections

Sequels en reboots hebben niet de beste reputatie. Vaak is de film volgens kijkers ofwel te experimenteel (en mist het de kenmerkende eigenschappen van het origineel), ofwel te veel van hetzelfde (en is er niets nieuws te ontdekken). The Matrix: Resurrections weet heel goed om te gaan met de drie delen die eraan voorafgegaan zijn. Persoonlijk zou ik iedere lezer willen aanraden om alle drie de delen te kijken als voorbereiding op Resurrections. In het kort: The Matrix is een iconische jaren ’90 science fiction actiefilm. De ideeën achter de film en de visuele stijl zijn uniek. Het is ook die stijl die we terug zien in niet alleen de twee delen erna (maar ook in Resurrections)The Matrix: Reloaded is een waardige opvolger van het origineel. De wereld wordt uitgebreid en er zit veel meer actie in. In mijn persoonlijk opinie krijgt deze te veel haat. Het derde deel, The Matrix: Revolutions, is simpelweg een tegenvaller.

Het verhaal van The Matrix leek na deel drie echter wel afgerond. Toen na bijna 20 jaar een nieuw deel werd aangekondigd mét Keanu Reeves en Carrie-Ann Moss, was er wel wat verbazing. Is Resurrections nu een reboot of een sequel? Het antwoord is ja.

Recensie The Matrix: Resurrections

Het leukste aan The Matrix: Resurrections is dat het zich totaal niet serieus neemt. De films uit de originele trilogie hadden nog wel de neiging om dramatisch en pretentieus over te komen. Resurrections pakt het concept van The Matrix en geeft er een komische draai aan. En dit werkt verrassend goed. De film maakt creatief gebruik van de kijk die mensen hebben op The Matrix en op sequels en reboots in het algemeen. En daar doet de film iets heel bijzonders. Het is zowel een waardig deel in de reeks, waarbij er genoeg is voor de trouwe fans, als een komische twist op het hele concept van The Matrix. De film heeft daarin een balans gevonden waarbij de meeste kijkers tevreden zullen zijn met het eindresultaat. Nieuwkomers worden niet teveel in het diepe gegooid, maar tegelijkertijd wordt de oorspronkelijke trilogie voor connaisseurs niet tenietgedaan. Dat is een knap staaltje vakmanschap.

De film deed mij denken aan The Matrix:Reloaded (deel 2). Meer (en betere) actiescenes, betere visual effects, meer wereldbouw, en meer Keanu Reeves. Wat wil een mens nog meer? The Matrix: Resurrections is in de kern ook wat intiemer en oprechter, waar de vorige delen enkel probeerden om zo cool en geestverruimend mogelijk te zijn. Daarnaast zijn de rollen van Jonathan Groff en Neil Patrick Harris een welkome toevoeging.

The Matrix: Resurrections is, al met al, een zeer creatieve science fiction film die weet wat hij moet doen. Een verhaallijn met een frisse insteek, voldoende hommage aan de eerste drie delen, en vooral veel vermaak. Je kunt nu ervoor kiezen om alle drie de voorgaande films te kijken, om zo optimaal voorbereid te zijn op Resurrections. Je kunt er ook voor kiezen om blind The Matrix: Resurrections in te gaan, zodat je niet hoeft te ervaren hoe slecht deel 3 is. De keuze is aan jou.

★★★★☆

Joël Mulder

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter