Recensie | The Mauritanian

Waargebeurde verhalen die verfilmd worden zijn vaak verhalen die diepe sporen achterlaten, je ogen openen en je ook echt weten te raken. Dit gebeurde ook in The Mauritanian. Ik had de trailer al diverse keren voorbij zien komen en zag Jodie Foster een Golden Globe winnen voor haar rol als advocaat Nancy Hollander. Lees hieronder de recensie van The Mauritanian door Marlijn.

Titel: The Mauritanian
Regisseur: Kevin Macdonald
Scenarist: M.B. Traven, Rory Haines & Sohrab Noshirvani
Cast: Jodie Foster, Benedict Cumberbatch, Shailene Woodley, Zachary Levi, Saamer Usmani, Tahar Rahim
Genre: Drama
Speelduur: 130 minuten

Recensie The Mauritanian

Het verhaal gaat over Mohamedou Ould Slahi, die werd verdacht een sleutelfiguur te zijn geweest tijdens de aanslagen van 9/11 op de Twin Towers. Hij werd vanuit Mauritanië meegenomen en gevangen gezet in de beruchte gevangenis in Guantánamo Bay, in het zuidoosten van Cuba.

The Mauritanian is opgedeeld in verschillende verhaallijnen. Zo volgen we Mohamedou, zijn advocaat Nancy Hollander én Stuart Couch de advocaat (en veteraan) van de tegenpartij. Ook zien we tijdens de film flashbacks in het leven van Mohamedou en de uiteindelijke rechtszaak.

Gedurende de film zie je dat Mohamedou talloze keren wordt ondervraagd, zonder dat de Amerikanen concreet bewijs tegen hem hebben om hem vast te houden. Ze schromen hierbij niet om afschuwelijke verhoormethoden te gebruiken. Mohamedou kreeg als tiener een studiebeurs in Duitsland aangeboden en nam later in zijn leven tot twee keer toe de beslissing om naar Afghanistan af te reizen. Dit zet hem op de radar van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Ook het feit dat hij ooit een telefoontje aannam van de satelliet telefoon van Bin Laden werkt niet in zijn voordeel.

Ondanks dat Mohamedou alle schijn tegen zich lijkt te hebben betekent het niet dat hij geen recht heeft op een advocaat. En zo komt het personage Nancy Hollander (gespeeld door Jodie Foster) in het verhaal terecht. Via een bevriende advocaat komt Nancy in aanraking met het schrijnende verhaal van Mohamedou en bijt zich samen met haar naaste collega Teri Duncan (gespeeld door Shailene Woodley) vast in zijn zaak. De dames willen koste van het kost zijn onschuld bewijzen en lopen hierbij diverse keren tegen bureaucratisch gedrag van de Amerikaanse overheid aan.

Daar tegenover staat Stuart Couch (gespeeld door Benedict Cumberbatch) de advocaat van de tegenpartij die niets liever wil dan Mohamedou de hoogst mogelijke straf bezorgen. 11 september heeft hem ook persoonlijk geraakt en dat maakt dat hij emotioneel bij het proces betrokken raakt. Zal uiteindelijk het recht zegevieren of zal er zo’n ontzettende macht worden uitgeoefend om te voorkomen dat “de Mauritaniër” op vrije voeten zal komen te staan?

Je ziet het allemaal in deze spannende film. Het acteerwerk is van zeer hoog niveau en heeft meer dan terecht diverse nominaties op zijn naam staan. Wetende dat het een waargebeurd verhaal is bezorgde mij in ieder geval koude rillingen. The Mauritanian is absolute aanrader en het geeft nog lang stof tot nadenken…

★★★★☆

MarlijnVOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films, series en cabaret.

FacebookInstagramPinterestTwitter