Recensie | The Nutcracker and the Four Realms DVD (Kimberly van Niele)

The Nutcracker and the Four Realms was misschien wel de kerstfilm uit 2018 waar ik de hoogste verwachtingen van had. Alles aan het plaatje deed me vermoeden dat dit één van de mooiste kerstverhalen aller tijden zou worden, die ik elk jaar rond de Kerst opnieuw zou kijken. 

Het verhaal van De Notenkraker, naar het boek van Alexandre Dumas, is altijd zo’n sprookje geweest waarvan ik slechts losse delen van het verhaal kende. Er zijn natuurlijk talloze films over het sprookje gemaakt, waaronder mijn persoonlijke favoriet Barbie en de Notenkraker (haha nee grapje), maar daar sprong nog geen film uit die echt het ware verhaal wist te combineren met de prachtige muziek van Pyotr Ilyich Tchaikovsky, gebruikt voor de bekende balletvoorstelling. Ik hoopte dat Disney’s The Nutcracker die wens zou vervullen, alles in de trailer deed dat namelijk vermoeden. In plaats daarvan besloot Disney een creatieve kant op te gaan.

The Nutcracker and the Four Realms leent weliswaar elementen uit het originele sprookje, maar is uiteindelijk toch een heel ding op zichzelf. Fans van De Notenkraker moeten dus met een open mind deze film gaan bekijken, want anders zou je maar zo je geliefde sprookje aan diggelen zien gaan.

Titel: The Nutcracker and the Four Realms
Regisseur: Lasse Hallström en Joe Johnston
Scenario: Ashleigh Powell en Tom McCarthy
Cast: Mackenzie Foy, Keira Knightley, Eugenio Derbez, Matthew Macfadyen, Richard E. Grant, Misty Copeland, Helen Mirren, Morgan Freeman
Gebaseerd op: The Nutcracker and the Mouse King door Alexandre Dumas 

Speelduur: 99 minuten
Genre: Fantasy, avontuur 

Het plot

The Nutcracker and the Four Realms lijkt vooral de sfeer van het klassieke sprookje De Notenkraker en de Muizenkoning over te willen nemen. Net als in het originele verhaal gaat het om een sprookje dat zich afspeelt rond Kerst. Clara (Mackenzie Foy) is een jong meisje met de wens wetenschapper te worden. Best een bijzonder streven voor een meisje in het Victoriaanse Londen. Vlak voor de festiviteiten belandt Clara à la Alice in Wonderland (minus het witte konijn) in een sprookjeswereld. Of zal ik beter zeggen: het was ooit een sprookjesachtige wereld. Nu heerst er een duistere grimmige sfeer die alleen Clara lijkt te kunnen redden.

The Nutcracker and the Four Realms

Kinderfilm?

Het eerste wat ik over The Nutcracker dacht was dat het verhaal best een gekke samenstelling heeft. Enerzijds lijkt hun doelgroep (jongere) kinderen te zijn. Met het mierzoete decor en de cartoonish personages zoals Keira Knightley’s (Pride and Prejudice) Sugar Plum en Helen Mirren’s (The Madness of King George) Mother Ginger was het een duidelijke kinderfilm. Anderzijds zaten er toch wat heftige duistere scènes in, die het jongere publiek misschien wel te eng zou vinden. Daarmee leek de film een beetje in een identiteitscrisis, waardoor het ook voor volwassenen maar een gekke boel is. Ik ergerde me aan het overdreven personage Sugar Plum, maar kon het dan wel weer vinden met de hoofdrolspeelster Mackenzie Foy (Interstellar). Haar engelachtige personage heeft de film wat dat betreft gered.

Niets meer van het origineel over

Ondanks dat ik aanvankelijk verwachtte dat dit een remake van het originele sprookje zou zijn heeft The Nutcracker and the Four Realms amper iets met Dumas’ sprookje gemeen. Het wijkt zelfs zo af dat ik me ergens afvraag of ze die connectie wel hadden moeten maken. Wat dat betreft lijkt de film veel meer op Tim Burton’s Alice in Wonderland, zowel qua plot als het uiterlijk. Wie verwacht achteraf eindelijk het verhaal te kennen van het bekende kerstverhaal heeft het mis. Het plot verschilt significant en ook zijn er weinig verwijzingen naar het bekende balletstuk, afgezien van een mini ballet scène. Het enige wat The Four Realms gemeen heeft zijn een aantal personages die ergens wel wat weghebben van het bronmateriaal.

The Nutcracker and the Four Realms (2018)

Wel perfect voor Kerst

Om toch met een vrolijke noot te eindigen kan ik zeggen dat deze versie van The Nutcracker wel ideaal is om te kijken tijdens Kerst. Het oogt als een klassiek ‘Engels’ sprookje en zal voor velen toch enigszins bekend aanvoelen. Met de duistere ondertoon misschien ietwat zwaar voor de gemiddelde Kerstfilm, maar wordt redelijk goed gemaakt met de (overdreven) aankleding van het decor. Want hoeveel er ook aan het plot rammelt, het ziet er allemaal wel piekfijn uit. Het is daarom een degelijke film en met het wat ‘duistere’ karakter een leuke toevoeging naast de vele romcoms en Santa Clause films tijdens de Kerst.

★★½☆☆

Kimberly van Niele