Recensie | The Purge (Fabian van der Starre)

Vanaf aanstaande donderdag draait de film The Purge in de Nederlandse bioscopen. Fabian van der Starre houdt er een ietwat andere mening op na dan één van onze hoofdrecensenten Glenn Abbink. Lees zijn recensie hier.

“Wat zijn jouw zuiveringsplannen?” Je hebt 12 uur lang de tijd om te doen wat je wilt. Wat zou jij doen? Ga je je verstoppen in je huis of ga je op pad om te moorden, stelen of een andere misdaad te plegen? Neem je wraak op diegene die jou iets aangedaan heeft? Ben je jaloers op iemand? Wil je een bank beroven? Alles is toegestaan, één keer per jaar, 12 uur lang.

Titel: The Purge
Studio: Universal Pictures
Regisseur en scriptschrijver: James Demonaco
Hoofdrollen: Ethan Hawke, Lena Headey, Max Burkholder, Adelaide Kane
Genre: Horror, Sci-Fi, Thriller
Speelduur: 85 min
Release: vanaf 18 juli 2013 in de bioscoop

De Zuivering

Terwijl we aan het begin allerlei beelden van moorden zien, wordt er een rustgevend deuntje gespeeld, waarna ‘The Purge’ (de zuivering) uitgelegd wordt. In Amerika is er een jaarlijkse ‘zuivering’ van 12 uur, waar alle misdaden, waaronder moord, zijn toegestaan. Alle hulpdiensten zijn onbereikbaar van 7 uur ’s avonds tot 7 uur ’s ochtends. Dit wordt gedaan om overbevolking en misdaden tegen te gaan. Het ideale concept voor een verhaal, nietwaar? Een film waar je lekker bij kunt schrikken met veel moorden. Dat was mijn hoop. Helaas wordt er hier maar één gezin gevolgd en hoe zij de nacht ervaren. Er wordt niets op grotere schaal getoond.

Ontmoet de Sandins

James Sandin is verkoper van beveiligingssystemen, waarmee een heel huis kan worden afgesloten. Samen met zijn gezin, bestaande uit zijn vrouw Mary, dochter Zoey en zoon Charlie, brengen zij de nacht veilig binnenshuis door. Tenminste, dat denken ze. Wanneer Charlie iets enorm doms doet, komt de hele familie in gevaar. Hierbij zou je kunnen denken aan de typische ‘kinderen weten niet beter’ gedachte, maar als hij eens even goed nadenkt, snapt hij dat hij het beter niet had kunnen doen. Vervolgens komt een groep gewapende studenten bij hun aan de deur, dreigend de beveiliging te doorbreken, tenzij de familie ze geeft wat ze willen. In een race tegen de klok moet het gezin de daad van Charlie ongedaan maken, anders vallen de studenten binnen met zwaar geschut. Wanneer er halverwege de film dan eindelijk iets zuiveringswaardig gebeurt, is het heerlijk om te kijken naar de zenuwslopende achtervolgingen. Ze krijgen zelfs ‘hulp’ uit onverwachte hoek, waarna de ‘redding’ nabij is. Maar of ze hiermee gered zijn…

The Purge

Oordeel

De eerste helft heeft een lange opbouw waar niet zo super veel gebeurd, maar zodra het gevecht begint, wordt het pas echt genieten. De vecht-voor-je-leven gedeeltes zijn goed gedaan en je krijgt er een realistisch beeld van. In mijn ogen een aanrader, zeker voor horror fans die het niet erg vinden om een langzaam opbouwend verhaal te volgen tot het spectaculaire en gewelddadige eindstuk. De Game of Thrones fanaten gaan hier uiteraard naar toe om Cercei Lannister eindelijk te zien sterven. Of dit ook daadwerkelijk gebeurt, zul je alleen achter komen door naar The Purge te gaan.

Fabian van der Starre