Recensie Top Gun: Maverick | Een must-see op het grote scherm

Op dinsdag 24 mei (2022) was de Nederlandse première van Top Gun: Maverick. Het directe vervolg op de eerste Top Gun film uit 1986. Doordat een paar acteurs terug zijn gekeerd in hun oude rol, zoals Tom Cruise als Pete ‘Maverick’ Mitchell en Val Kilmer als Tom ‘Iceman’ Kazansky, is dit vervolg ontzettend op zijn plaats. Lees daarom hier de recensie van Top Gun: Maverick.

Titel: Top Gun: Maverick
Regisseur:
Scenario: Peter CraigJustin Marks
Cast: Tom Cruise, Val Kilmer, Ed Harris, Miles Teller, Jennifer Connelly, Bashir Salahuddin,  Jon Hamm, Charles Parnell
Genre: Actie, drama
Speelduur: 131 minuten

Recensie Top Gun: Maverick

Het verhaal gaat verder na 36 jaar en zo geschiede het ook. Iedereen is ouder geworden, en zo leren we nieuwe generaties piloten kennen en wordt Maverick neergezet als iemand die het liefst een beetje blijft stil staan in de tijd. Promotie heeft hij geen oren naar en hij blijft het liefst in de lucht zijn (en andermans) grenzen opzoeken. Zijn oude vriend Iceman (Val Kilmer), die wel de ladder is opgeklommen, redt hem nog een keer van ontslag en geeft hem de baan als leraar. Maar niet zomaar voor nieuwe piloten. Piloten die de academie al hebben afgerond en moeten worden klaargestoomd voor een gevaarlijke missie.

Veel haantjesgedrag, veel vlieguren en een boel adrenaline maken hier en daar plaats voor een beetje drama. De zoon van zijn overleden vriend en mede piloot Goose maakt namelijk onderdeel uit van het team talenten dat is opgeroepen om voor de missie te gaan trainen. Een aantal pijnlijke herinneringen en oud zeer tussen de twee staat in de weg. Dit maakt dat de film niet alleen een adrenaline aangedreven jet is maar ook dat er een heel menselijk aspect bij komt kijken. Het is niet alleen maar actie, en de regisseur heeft een perfecte verdeling tussen de twee gevonden.

Recensie Top Gun: Maverick

Een ander leuk gegeven is dat we Penny Benjamin (Jennifer Connelly) leren kennen. Waar in de eerste film alleen over haar gesproken werd als de dochter van een admiraal, zien we haar nu in levenden lijve als eigenaresse van een bar vlak bij de academie. Duidelijk is dat er een oude vlam wordt aangewakkerd.

Met een mooie balans in het verhaal tussen actie, drama en romantiek, prachtige performances van onder andere Tom Cruise (Maverick), Miles Teller (Rooster), Glenn Powell (Hangman) en Monica Barbaro (Phoenix), en alle shots die je je maar kan wensen als je denkt aan alles in, op en rond het vliegtuig.

Top Gun: Maverick is naar mijn mening een must-see op het grote scherm. Was de eerste film in 1986 al een succesvolle blockbuster verwacht ik van dit vervolg niks minder. Dus ga de film vooral kijken en geniet.

★★★★★

Chantal van Remmen

Bekijk hier ook de première van Top Gun: Maverick.

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter