Recensie | What We Do In The Shadows seizoen 1 (Rafael te Boekhorst)

Heb je net Jojo Rabbit bekeken en dacht je “ik wil weer iets van Taika Waititi zien”? Dan is de serie What We Do In The Shadows misschien wel wat voor jou. Met name als je de humor van The Office grappig maar tegelijkertijd een beetje flauw vindt. What We Do In The Shadows is trouwens wel minstens net zo droog. Ik hou daar gelukkig van. Vooral omdat deze mokumentary als het ware de spot drijft met de spot. Ik hou wel van een beetje meta-meta. Of het ook wat voor jou is ontdek je wellicht in deze recensie.

Titel: What We Do In The Shadows (seizoen 1)
Regisseur:
Taika Waititi, Jemaine Clement, Jason Woliner, Jackie van Beek
Cast: Kayvan Novak, Natasia Demetriou, Matt Berry, Harvey Guillén, Mark Proksch
Scenario: Jemaine Clement & gastschrijvers
Genre: Horror/Komedie
Speelduur:
10 afleveringen van 22 tot 30 minuten lang
Eerste aflevering:
27 maart 2019

Als jij een goede indruk van deze serie wilt raad ik je aan eens naar een paar van de interviews met vampiers op Youtube te bekijken. Dit interview met vampier Vladislav aka The Poker is bijvoorbeeld echt een pareltje:

Nog niet helemaal overtuigd? Nou, als je ook wel wat lekkere geintjes over de recentelijk “o zo populaire” vampier films/saga’s als Twilight wilt horen én tegelijkertijd een grap over Dracula ziet zitten, dan ga je waarschijnlijk ook van deze horrorkomedie genieten. Kijk hier maar even naar, het is zo ”Dead But Delicious”:

What We Do in the Shadows speelt zich trouwens af in Staten Island (New York) en volgt de levens van drie traditionele vampiers: Nandor, Laszlo, en Nadja, gespeeld door de sterren Kayvan Novak, Matt Berry en Natasia Demetriou. Natuurlijk zit Taika Waititi er zelf ook in, dus houd je ogen maar open. Verder zit er ook een erg interessante niet-traditionele vampier in, namelijk Colin Robinson, gespeeld door Mark Proksch. Een zogenaamde “energy vampire”. Raad maar eens waar die zijn energie uit haalt. Ja klopt. Het is een woordgrap. Hij haalt het uit irritant doen tegen andere mensen en ze eindeloos volpraten met hele saaie verhalen. Dat is trouwens iets waar zelfs normale vampieren niet tegen bestand lijken te zijn.

En dan zijn er nog de familiars. Dat is echt zo’n woord waarvoor ik geen goede vertaling in het Nederlands kan vinden. Bekenden? Nou niet echt. Het zijn zeg maar een soort butlers…nee, bediendes? Slaven? In dit geval STAGAIRS! Ze werken gratis en werken veel en doen alles wat echt shit is (niet altijd, maar vaak genoeg, toch?). In dit geval willen ze ook nog graag vampier worden. De grappigste en enige permanente familiar (die niet toevallig leeggezogen wordt, wat wel vaker gebeurd, oeps) is Guillermo. Hij is de familiar van Nandor. Guillermo wil zelf ook erg graag vampier worden, maar het lijkt maar niet te lukken. Dat is echt frustrerend. Niet alleen voor Guillermo maar ook voor de kijker… maar wel op een grappige manier. Dit deed me een beetje aan How I Met Your Mother denken.

What We Do In The Shadows 3

De serie is overigens gebaseerd op een gelijknamige film, What We Do in the Shadows dus. Dit project werd in 2014 gedraaid en was een succesvolle low-budget film die uiteindelijk 4 tot 5 keer zo veel geld (6,9 miljoen dollar) opleverde dan dat hij gekost heeft (ongeveer 1,6 miljoen dollar). Wat de serie tot nu toe opgeleverd heeft weet ik trouwens niet, maar de recensies zijn zover ik kon zien erg positief. De meeste mensen gaven het een cijfer van tussen de 8 en de 10, schat ik.

Omdat ik dit zelf echt geinig vond om naar te kijken geef ik het graag lekker wat sterretjes. Drie om precies te zijn!

★★★☆☆