Slachtofferhulp niet blij met serie Dahmer van Netflix

De Netflix serie Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story, waarin een seriemoordenaar centraal staat, trekt veel bekijks. Er is echter ook de nodige kritiek. Zo heeft Slachtofferhulp Nederland veel klachten over de reeks ontvangen.

De nieuwe Netflix reeks Dahmer Monster: the Jeffrey Dahmer Story staat sinds de dag van toevoegen bovenaan in de top 10 van de streamingdienst. Het draait om een moordenaar welke 16 tieners om het leven heeft gebracht. De serie is echter geen documentaire, gezien er feiten worden gemengd met fictie.

Volgens Slachtofferhulp Nederland worden de gruweldaden van de moordenaar geromantiseerd en de slachtoffers hierbij juist als verliezers neergezet:

”Het algemene beeld van wat een slachtoffer is en nodig heeft wordt door tv-series beïnvloed. Uit onderzoek blijkt dat denken in stereotypen makkelijker is: de dader wordt neergezet als angstaanjagend, maar ook sterk en krachtig. De dader heeft een proces ‘te winnen’. Het slachtoffer wordt juist neergezet als emotioneel en zwak. En daarmee per definitie de verliezer. Angst bij de kijker wordt op deze manier weggenomen: de wereld blijft voorspelbaar en de kijker kan zich op afstand plaatsen van het slachtoffer. De werkelijkheid is natuurlijk veel genuanceerder.

Makers van tv- of podcasts kunnen nieuwe aandacht genereren voor (onopgeloste) zaken en onrecht. Een goedgemaakte serie kan juist zorgen dat het perspectief op daders en slachtoffers genuanceerd belicht wordt en dat recht wordt gedaan aan slachtoffers en nabestaanden. Makers moeten zich bewust zijn van het effect dat dit soort producties sorteert. Het leed van slachtoffers en nabestaanden kan niet zomaar gekaapt worden.”

Tevens zouden er veel klachten over de serie bij Slachtofferhulp zijn binnengekomen.

Dahmer op Netflix

De serie Dahmer Monster: the Jeffrey Dahmer Story is momenteel nog op Netflix te zien. Volgens de website van Slachtofferhulp Nederland heeft Netflix aangegeven de serie niet te gaan verwijderen.

Tussen 1978 en 1991 nam Jeffrey Dahmer op gruwelijke wijze het leven van zeventien onschuldige slachtoffers. Monster: The Jeffrey Dahmer Story is een serie die deze gewetenloze misdaden blootlegt, gecentreerd rond de achtergestelde slachtoffers en hun gemeenschappen die getroffen zijn door het systematische racisme en institutioneel falen van de politie waardoor een van Amerika’s meest beruchte seriemoordenaars zijn moorden kon voortzetten.

De serie heeft hoofdrollen voor Evan Peters,Niecy Nash, Penelope Ann Miller (American Crime), Shaun J. Brown (Run) en Colin Ford (Daybreak), evenals Oscarwinnaar Richard Jenkins.

Monster is mede gecreëerd en geproduceerd door Ryan Murphy en Ian Brennan, met Carl Franklin (Mindhunter) en Janet Mock (Pose, Hollywood) als schrijvers en regisseurs.

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter