Staat wijst claim van illegaal downloaden af
De Landsadvocaat heeft laten weten dat de Nederlandse Staat het niet eens is met de claim van de Vereniging van Professionele Speelfilm Ondernemers. De belangenvereniging wil de Staat aansprakelijk stellen voor de schade uit illegaal downloaden.
Begin februari publiceerde de VPSO een open brief waarin onder meer een schadevergoeding van 1,2 miljard euro wordt geëist van de Staat. De schade zou zijn veroorzaakt illegaal downloaden. In de brief stelt de VPSO:
“De Nederlandse Staat heeft jarenlang volgehouden dat het kopiëren uit illegale bron was toegestaan. Het gevolg hiervan was dat een hele generatie consumenten het idee heeft gekregen dat gebruik van films zonder betaling gewoon mag. Het gevolg is ook dat consumenten onbekommerd aan het downloaden en kopiëren zijn geslagen zonder besef dat daarvoor enige vergoeding verschuldigd zou zijn. […] De filmindustrie wijt dat aan de opstelling van de Nederlandse Staat en voorziet dat het aanzienlijke moeite zal kosten om de consument ervan te overtuigen dat betaling voor een film de norm is.”
De Nederlandse Staat laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat hij filmpiraterij niet in de hand heeft gewerkt. De Europese Auteursrechtenrichtlijn zou niet onjuist zijn uitgevoerd. De overheid is verder van mening dat er genoeg mogelijkheden zijn voor de rechthebbenden om illegale downloaders aan te pakken. Wel wil minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie in gesprek gaan met rechthebbenden en internetproviders. De inhoud van het gesprek moet voorlichting en handhaving van het downloadverbod zijn.
Illegaal downloaden is de laatste tijd veel in het nieuws. In een aflevering van Dutch Angle Standoff bespreken Sandro en Dennis dit fenomeen uitgebreid. Is de huidige aanpak van de filmindustrie tegen piraterij effectief en/of eerlijk? En wat voor alternatieve oplossingen bestaan er voor dit probleem?
Het illegaal downloaden is al sinds 2015 een schadepost voor de filmbranche. In 2014 oordeelde het Europese hof dat piraterij ook in Nederland verboden moest worden. Willem Pruijssers, eigenaar van Dutch FilmWorks liet aan nieuwssite BNR weten dat de Nederlandse filmdistributeurs van plan zijn om volgend jaar illegale downloaders te beboeten. Om de illegale downloaders op te kunnen sporen worden de IP-adressen van mensen dankzij digitaal forensisch speurwerk achterhaald. In landen als Duitsland zijn er al strengere regels. Gevreesd wordt dat de harde maatregelen die worden aangekondigd vooral onschuldige burgers raken en daardoor tot imagoschade in de filmindustrie leiden.