Steven Spielberg en George Lucas voorspellen ondergang filmindustrie

Steven Spielberg en George Lucas hebben tijdens een bezoek aan de Universiteit van Zuid-Californië de ondergang van hun sector voorspelt:

Bioscopen zoals we ze vandaag de dag kennen, zullen binnen 20 jaar verdwijnen.”

Steven Spielberg denkt dat de filmindustrie onvermijdelijk op een implosie afstevent die het hele landschap zal veranderen. Volgens hem is het slechts een kwestie van tijd alvorens een handvol big-budget films zullen floppen. Steeds meer studio’s laten hun financiën afhangen van zogenaamde tent-pole films, grote producties met enorme budgetten en hevige promotie. Hierbij valt te denken aan Man Of Steel, The Hobbit of World War Z.

“Stel dat op korte tijd verschillende peperdure producties floppen aan de box office, dan zit het spel op de wagen. Wat we dan mogen verwachten, zijn prijsverschillen aan de kassa’s: voor de nieuwste Iron Man, bijvoorbeeld, betaal je dan 25 dollar, voor Lincoln 7 dollar”.

Wanneer een tent-pole film flopt, kan dat het einde van de studio betekenen. Een riskante onderneming die niet goed kan blijven aflopen, meent Spielberg. Bescheiden producties, zoals zijn eigen biopic Lincoln, hebben het nu al moeilijk om een distributeur te vinden en dat zal in de toekomst enkel erger worden. Volgens de 66-jarige regisseur had het niet veel gescheeld of Lincoln was een tv-film voor HBO geworden, net als het recente Behind The Candelabra van Steven Soderbergh.

George Lucas, die zelf ook moeite kende om zijn oorlogsfilm Red Tails in de bioscoop te krijgen, maakt de vergelijking met Broadway, waar een handvol grote producties de kleine projecten onderdrukken:

“Er worden dan minder films uitgebracht, ze blijven een jaar in de bioscopen en de prijzen zijn veel hoger”.

In de toekomst zal het leeuwendeel van de kleine bioscopen verdwijnen en plaatsmaken voor grote complexen waar je duurdere ticketprijzen betaalt. Kleinere producties zullen dan goedkoper aangeboden worden of volledig verdwijnen naar andere media als televisie en internet.