Studio’s strijden om hiphopmusical Hamilton

In Hollywood dingen diverse filmstudio’s naar de rechten van de Broadway musical HamiltonThe Wall Street Journal schat dat er meer dan 50 miljoen dollar zal worden betaald voor de rechten. Het gaat hierbij niet om een filmversie van de hiphopmusical maar om een opname van de voorstelling uit 2016 met de volledige originele cast waaronder bedenker en schrijver Lin-Manuel Miranda. Hij speelt dan nog de rol van Alexander Hamilton.

Belangstellenden zouden onder andere Warner Bros, Century Fox en Netflix zijn. Als een van de studio’s de rechten binnenhaalt, mag de voorstelling van de verkopers niet voor 2020 worden vertoond.

Hamilton is gebaseerd op de biografie Alexander Hamilton (2004) van auteur Ron Chernow. De musical vertelt het levensverhaal van de Amerikaanse politicus Alexander aan de hand van rapmuziek. In 2016 werd de musical bekroond met een Pulitzerprijs. In februari 2015 ging de musical off-Broadway in première. Op 6 augustus 2015 volgde de Broadway-première in het Richard Rodgers Theatre. De off-broadway-voorstelling won in 2015 zeven Drama Desk Awards.

De originele Broadway-cast omvat Tony Award-winnaars Lin-Manuel Miranda als Alexander Hamilton; Daveed Diggs als markies de Lafayette / Thomas Jefferson; Renée Elise Goldsberry als Angelica Schuyler; Leslie Odom Jr. als Aaron Burr; Tony Award nomineert Christopher Jackson als George Washington; Jonathan Groff als koning George; Phillipa Soo als Eliza Hamilton; en Jasmine Cephas Jones als Peggy Schuyler / Maria Reynolds; Okieriete Onaodowan als Hercules Mulligan / James Madison; en Anthony Ramos als John Laurens / Philip Hamilton.